Η περίφραξη παραλίας στην περιοχή της Καρπασίας από τον κατοχικό στρατό, προκαλεί έντονη ανησυχία στην Κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις. Η δημοσιοποίηση του θέματος πρωτοσέλιδα από την Avrupa πριν από λίγες μέρες προκάλεσε κινητικότητα όχι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο στη Λευκωσία, αλλά έφερε και αναστάτωση και στην τ/κ κοινότητα καθώς πρόκειται για μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή, στην οποία, όπως φαίνεται, ο τουρκικός στρατός προορίζει για τη δημιουργία της ναυτικής βάσης. Οι εξελίξεις τέθηκαν και κατά τη χθεσινή συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων, τα οποία συμφώνησαν να γίνει αναφορά στο θέμα και στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά από την Πρεσβεία της Τσεχίας. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι τα κόμματα εξέφρασαν την άποψη ότι η χερσόνησος της Καρπασίας, όπως και όλες οι άλλες οικολογικά ευαίσθητες περιοχές στην Κύπρο, θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για καθαρά περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς σκοπούς και όχι ως στρατιωτικές περιοχές.

Στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξαναρχίσουν «το συντομότερο δυνατό» και το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο στο πλαίσιο μιας ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει ότι οι ηγέτες και οι εκπρόσωποι των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στον δικοινοτικό διάλογο υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακικής Δημοκρατίας στη Λευκωσία συναντήθηκαν για την τακτική τους συνάντηση στις 30 Νοεμβρίου 2022 στο Λήδρα Πάλας.

«Συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό και ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο στο πλαίσιο μιας ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο της ΕΕ», αναφέρει το ανακοινωθέν.

Εξέφρασαν επίσης, προστίθεται, «την άποψη ότι η χερσόνησος της Καρπασίας, όπως και όλες οι άλλες οικολογικά ευαίσθητες περιοχές στην Κύπρο, θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για καθαρά περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς σκοπούς και όχι ως στρατιωτικές περιοχές».

Όπως αναφέρεται, στη συνάντηση, εξέφρασαν απόψεις για το θέμα που προτείνει η φιλοξενούσα πλευρά, το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου (BKP) με τίτλο «Το Κυπριακό πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με την επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης. Τι είδους κοινός αγώνας πρέπει να οργανωθεί για να φτάσουμε σε μια ενωμένη Κύπρο;».

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 με οικοδεσπότη το Κόμμα των Πρασίνων της Κύπρου, καταλήγει το ανακοινωθέν.

Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα «Αβρούπα» είχε πριν από μερικές μέρες πρωτοσέλιδα σχετική φωτογραφία την οποία συνόδευε με το σχόλιο «πλέον δεν θα μπορείτε να δείτε ούτε αυτή την παραλία» σημειώνοντας ότι πρόκειται για περιοχή που είχε χαρακτηρισθεί ως «εθνικό πάρκο», προστατευόμενη από την ΕΕ. Έχει παραχωρηθεί σημειώνεται επίσης, για 30 χρόνια στις «δυνάμεις ασφαλείας» και περιλαμβάνει την περιοχή από την εκκλησία του Αγίου Φύλωνα μέχρι το ακρωτήρι του Αγίου Ανδρέα.

Στην περιοχή τοποθετήθηκαν ταμπέλες με στρατιώτη που κρατά όπλο και γράφει: «Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε απαγορευμένη περιοχή», όπως συμβαίνει και στις άλλες περιοχές που ο κατοχικός στρατός έχει υπό την κατοχή του.

Να σημειωθεί ότι το θέμα είχε πρωτοεμφανιστεί στον τ/κ Τύπο πέρυσι τον Οκτώβριο με βάση πληροφορίες για απόφαση του τότε «υπουργικού συμβουλίου». Γινόταν λόγος για σύμβαση που αφορούσε γη έκτασης 108 στρεμμάτων που «ανήκει στο ΕΒΚΑΦ». Παραχωρήθηκε για 30 χρόνια, αλλά η χρήση δεν αναγραφόταν.

Ο τ/κ Τύπος είχε γράψει ότι εκεί σκοπεύει η Τουρκία να φτιάξει ναυτική βάση ή να τοποθετήσει συστήματα παρακολούθησης. Δεν έχει διευκρινιστεί όμως ο σκοπός παραχώρησης αυτής της έκτασης.