Η συμπεριφορά των παραδοσιακών ψηφοφόρων, που θα καθορίσουν και σ’ αυτές τις εκλογές το αποτέλεσμα, αποτελεί ένα από τα μεγάλα κουίζ της αναμέτρησης της 5ης Φεβρουαρίου. Επιτελεία και κόμματα θα επιδιώξουν στις λίγες εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, να βάλουν πίεση κυρίως προς τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους, επενδύοντας πάνω σε δύο βασικά όπλα, τον φόβο και τον κομματικό πατριωτισμό. Αμφότερα –φόβος και κομματικός πατριωτισμός– αποτέλεσαν διαχρονικά σημαντικά όπλα σε περιόδους εκλογών, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. 

Η προσπάθεια, κυρίως από τα δύο μεγάλα κόμματα που κοιτάζουν από καιρό τώρα και την επόμενη μέρα, στρέφεται στο να διεγείρουν τον κομματικό πατριωτισμό των ψηφοφόρων τους και να τους πείσουν με επιχείρημα ότι ψηφίζοντας τον δικό τους υποψήφιο προστατεύουν και το κόμμα τους. Γι’ αυτό και τα μηνύματα που τους στέλνουν έχουν και στοιχεία κινδύνου για την επόμενη μέρα. Πέραν των γενικών μηνυμάτων που αναφέρονται μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις είτε για την οικονομία, είτε για το Κυπριακό, τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση της Α ή της Β εκλογής, πιο έντονα είναι τα όσα λέγονται και κυκλοφορούν παρασκηνιακά.

Εδώ και μεγάλο διάστημα στο κομματικό παρασκήνιο καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια για να πειστούν οι ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων για τις επιλογές που θα πρέπει να κάνουν όχι μόνο για τον πρώτο αλλά και τον δεύτερο γύρο. Καθώς, τουλάχιστον, σ’ αυτή τη φάση και με λιγότερες από τριάντα ημέρες μέχρι τις εκλογές, δεν αναμένεται από κάποιους ότι θα βγουν δημόσια και θα μιλήσουν για το πώς αναμένουν τους ψηφοφόρους τους να συμπεριφερθούν στον β’ γύρο. Ιδιαίτερα όταν αυτή τη στιγμή κάνουν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να πείσουν ότι όχι μόνο δεν έχουν πρόβλημα να περάσουν στη δεύτερη φάση των εκλογών αλλά είναι σίγουροι ότι θα τις κερδίσουν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αυτό που εντέχνως διοχετεύεται από διάφορες κατευθύνσεις κυρίως των δύο μεγάλων είναι ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τα κόμματά τους εάν επικρατήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης και μείνουν εκτός είτε Αβέρωφ Νεοφύτου είτε Ανδρέας Μαυρογιάννης. Προωθούν τη θέση πως σε περίπτωση επικράτησης Χριστοδουλίδη κινδυνεύουν τα κόμματά τους και αυτό θα πρέπει να το προσέξουν στις επιλογές τους. Αυτός ο κίνδυνος περί άλωσης των παραδοσιακών κομμάτων ήρθε να προστεθεί παράλληλα με το αφήγημα των κινδύνων που ελλοχεύουν σε περίπτωση επικράτησης Χριστοδουλίδη.  Αφήγημα, το οποίο ξεκίνησε σε σχέση με τον Δημοκρατικό Συναγερμό από τον ίδιο τον υποψήφιο της παράταξης στην προσπάθειά τους να στείλει μηνύματα στους Συναγερμικούς ψηφοφόρους. Για τον Αβέρωφ Νεοφύτου δεν ήταν πρόβλημα να βγει δημοσίως και να μιλήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση επικράτησης Χριστοδουλίδη και επανόδου, κυρίως, του ΔΗΚΟ στην εξουσία μέσω αυτής της οδού. Ότι δηλαδή ο ΔΗΣΥ κινδυνεύει με διάλυση, εάν το ΔΗΚΟ βρεθεί μαζί με Χριστοδουλίδη στην εξουσία. 

Όμως αυτό που δημοσίως λέχθηκε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου κυκλοφόρησε σε ακόμα πιο έντονη έκδοση στο παρασκήνιο από την πλευρά του ΑΚΕΛ. Προφανώς γνωρίζοντας πως δεν μπορούσαν να εγείρουν τον ίδιο μπαμπούλα όπως έπραξε ο ηγέτης του Συναγερμού, επέλεξαν τους διαδρόμους του παρασκηνίου για να περάσουν μήνυμα φόβου για την επόμενη μέρα σε περίπτωση επικράτησης Χριστοδουλίδη. Η προσέγγιση από πλευράς ΑΚΕΛ στρέφεται κυρίως στο πρόσωπο του τέως υπουργού, ότι σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές τότε θα κινδυνεύουν τα κόμματα με διάλυση. 

Αυτή την κινδυνολογία φαίνεται πως έχει και μια άλλη σκοπιμότητα, πέραν του να ταρακουνήσει και να οδηγήσει τους κομματικούς ψηφοφόρους στο να πράξουν «το σωστό». Αποσκοπεί στο να δημιουργηθούν και κάποιες γέφυρες όσον αφορά την επόμενη μέρα του πρώτου γύρου. Εντέχνως αφήνεται να διαφανεί μια πρόθεση αλληλοστήριξης. 

Η μια πλευρά αφήνει να περάσει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση αποκλεισμού του Μαυρογιάννη οι κίνδυνοι από μια εκλογή Νεοφύτου είναι λιγότεροι από την επικράτηση Χριστοδουλίδη. Η άλλη πλευρά το θέτει κάπως πιο ωμά και διαμηνύει πως σε περίπτωση αποκλεισμού του Νεοφύτου θα πρέπει να στηριχθεί ο Μαυρογιάννης και δεν θα πρέπει να επιτραπεί στον Χριστοδουλίδη να κυβερνήσει γιατί κινδυνεύει η παράταξή τους. 

Δημοσίως δεν αναμένει κάποιος μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες να λεχθεί κάτι ανάλογο. Αν και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου δεν μπορεί να αποκλείεται μιας και δεν έκρυψε μέσα από τον δημόσιο λόγο του πως για τον ίδιο είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα στηρίξει Χριστοδουλίδη. Γι’ αυτό μπορεί να μιλήσει εκ προοιμίου και δημοσίως για το ενδεχόμενο στήριξης Μαυρογιάννη, θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να προλάβει τυχόν παρέμβαση Νίκου Αναστασιάδη. 

Αυτές οι κινήσεις θα βάλουν σοβαρή πίεση προς την κατεύθυνση του Νίκου Χριστοδουλίδη και θα επιχειρηθεί να πληγεί η πολυσυλλεκτικότητα της υποψηφιότητάς του. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης που θα διεξαχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα έχουν ιδιαίτερη σημασία και ενδεχομένως να φανεί εάν αυτές οι τακτικές φόβου και πίεσης έχουν καταφέρει να αποδυναμώσουν την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. 

Παράλληλα, αποτελούν οι κινήσεις αυτές και ένα τεστ αντοχής για τις δυνάμεις που στηρίζουν τον Χριστοδουλίδη για να δείξουν πόσο πολύ ένθερμες είναι στη στήριξη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας ή εάν ήταν απλώς μια λύση ανάγκης. Γιατί και οι ψηφοφόροι των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου δέχονται πίεση από τα δύο άκρα. Πίεση που δεν αποσκοπεί όχι τόσο στο να ψηφίσουν έναν εκ των Νεοφύτου-Μαυρογιάννη, αλλά για να προβληματιστούν να μην ψηφίσουν τον «συναγερμικό Χριστοδουλίδη». 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πριν ακόμα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, είχε καταφέρει να κερδίσει στο προσκήνιο. Όλες οι μετρήσεις κοινής γνώμης που έχουν διεξαχθεί τον τελευταίο ένα χρόνο αυτό επιβεβαιώνουν. Το δύσκολο είναι εάν θα καταφέρει να βγει νικητής και στο παρασκήνιο, ένα χώρο πολύ καλά γνωστό για τους αντιπάλους του που διαθέτουν και τους μηχανισμούς για να κάνουν παιχνίδι. Εκεί είναι που θα φανεί εάν τα κόμματα που τον στηρίζουν, τα οποία έχουν κάποια εμπειρία παρασκηνίου, όντως εργάζονται για να τον βοηθήσουν. 

Πέραν όμως από τις κινήσεις όλων, το ερώτημα είναι εάν η επένδυση στον φόβο μπορεί να αποδώσει καρπούς σε μια εκλογική αναμέτρηση όπως είναι οι επερχόμενες εκλογές. Ακόμα και σε χώρες της Ευρώπης με πιο φιλελεύθερη προσέγγιση φάνηκε πως η επένδυση στον φόβο δεν αποδίδει πλέον καρπούς. Πόσο δε στην Κύπρο που τουλάχιστον στις τρεις τελευταίες προεδρικές αναμετρήσεις κάθε άλλο παρά βοήθησαν όσους έπαιξαν με τον φόβο. 

Τα μηνύματα Αναστασιάδη

Ο Νίκος Αναστασιάδης στην τελευταία του συνέντευξη στον «Φ» έστειλε συγκεκριμένα μηνύματα για όσους θα ήθελαν να τα δουν. Τόσο σε σχέση με το Κυπριακό όσο και σ’ ό,τι αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν αρκούντως ξεκάθαρος υποδεικνύοντας με σαφήνεια πως «το συμφέρον της πατρίδας προέχει, όχι της παράταξης», τονίζοντας την ίδια ώρα με νόημα πως «οι αφορισμοί δεν ωφελούν». 

Όπως τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης και αυτό στέλνει και ένα μήνυμα προς την Πινδάρου «δεν είναι μόνο η συνοχή του ΔΗΣΥ που πρέπει να απασχολεί όλους, αλλά το σημαντικότερο είναι το κλίμα που θα πρέπει να επικρατήσει την επομένη των εκλογών». 

Ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως «θα πρέπει σίγουρα να υπάρχει συναίνεση στη Βουλή» και «θα πρέπει να τεθεί υπεράνω των όποιων είτε ιδεολογικών είτε άλλων λόγων, το συμφέρον της πατρίδας» και κατέληξε με νόημα πως «πολιτικά παίγνια δεν επιτρέπονται από κανένα, από καμιά παράταξη».

Κινήσεις και προτάσεις από τους «3»

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει ξεκινήσει ήδη μια περιοδεία σε όλη την Κύπρο με σύντομες επισκέψεις. Θα τρέξει μέχρι και τις εκλογές μεταφέροντας τα μηνύματά του και προβάλλοντας τους άξονες τις πολιτικής του. Παράλληλα τρέχει μαζί του όλος ο μηχανισμός του Δημοκρατικού Συναγερμού, για να καταφέρει να οδηγήσει πίσω στο κόμμα έναν έκαστο ψηφοφόρο. Εκείνο στο οποίο επενδύει ο Νεοφύτου, όπως καταγράφεται και στις πινακίδες μέσα στους δρόμους, είναι το να περάσει τη θέση πως «ο Αβέρωφ μπορεί». Αυτό είναι και το στοίχημα για να κερδίσει τη μάχη των εκλογών, να πείσει τους ψηφοφόρους πως σε όλα τα βασικά θέματα εκείνος που μπορεί να δώσει λύσεις είναι ο Νεοφύτου και όχι οποιοσδήποτε άλλος. 

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ετοιμάζεται από δικής του πλευράς για να δώσει απάντηση στο μέγα θέμα της οικονομίας. Η αυριανή εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχει ένα εξειδικευμένο ακροατήριο, στοχεύει πρώτα και κύρια στο να απαντήσει σε όσους αμφισβητούν τις προτάσεις τους για την οικονομία και κυρίως σ’ όσους χρησιμοποιούν τη στήριξη του ΑΚΕΛ προς την υποψηφιότητά του για να δημιουργήσουν κινδύνους. Στην αυριανή εκδήλωση που διοργανώνει το επιτελείο Μαυρογιάννη, έχουν προσκληθεί όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και φορείς της οικονομίας για να θέσουν ερωτήματα και να λάβουν απαντήσεις. Κεντρικά πρόσωπα στην εκδήλωση, πέραν του υποψηφίου, θα είναι οι Σωφρόνης Κληρίδης, Ιωάννης Ιωάννου και Άδωνης Πηγασίου. Τρία πρόσωπα με τα οποία ο Μαυρογιάννης συνεργάστηκε στενά όλο αυτό το διάστημα ετοιμάζοντας τις προτάσεις του για την οικονομία. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς συγκεντρώσεις και επαφές με τον κόσμο, γνωρίζοντας πως πλέον θα δεχθεί έντονη πίεση από διάφορες κατευθύνσεις. Θα χρησιμοποιήσει τις προσωπικές επαφές και συναντήσεις προκειμένου να απαντήσει σε όσους τον αμφισβητούν ότι δεν έχει θέσεις. Επιλέγει να μιλά για τις θέσεις του στον κόσμο που βλέπει, παρά να απαντά δημοσίως στην εις βάρος του κριτική.