Χαράλαμπος Προύντζος ο Υπουργός Οικονομικών του Ανδρέα Μαυρογιάννη και Μάριος Κληρίδης ο επικεφαλής της ομάδας Συμβούλων για θέματα Οικονομίας. Η ανακοίνωση ήρθε χθες το απόγευμα, μετά από ένα μαραθώνιο διεργασιών και επαφών που είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ώρες.

Φεύγοντας το βράδυ της Δευτέρας από την Πινδάρου ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με την ομάδα του επιτελείου του, ξεκινούσε και ένας αγώνας δρόμου για ανακοινώσεις που στόχο είχαν τους τομείς της Οικονομίας. Από την Τρίτη το πρωί, ξεκίνησε να καλλιεργείται το σενάριο ανακοινώσεων από πλευράς του Ανδρέα Μαυρογιάννη που στόχευε σε ανοίγματα προς το συναγερμικό ακροατήριο, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζονταν για τα θέματα Οικονομίας και την πολιτική που θα ακολουθήσει σε σχέση με το ΑΚΕΛ.   

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στην προσπάθεια, καταγράφηκε μία δυστοκία στον να υπάρξει θετική απάντηση από άτομα που προσεγγίστηκαν. Αναζητούνταν άτομα με συκγκεκριμένο προφίλ: Κεντρώος- κεντροδεξιός, με γνώσεις και εμπειρίες σε θέματα Οικονομίας, άτομο ευρείας αποδοχής και που να μην έχει σχέση με το ΑΚΕΛ. Το επίκεντρο της προσοχής ήταν στον Υπουργό Οικονομικών, αλλά οι προϋποθέσεις αυτές, όπως πληροφορούμαστε από τις διαρροές, αφορούσαν και το κοστούμι για τα Υπουργεία Ενέργειας, Εργασίας αλλά και Παιδείας, για τα οποία επίσης είχε γίνει αναφορά στη συνάντηση της Πινδάρου.

Σε ο,τι αφορά όμως τον Υπουργό Οικονομικών, γίνεται λόγος και για παρασκηνιακές συνεννοήσεις της Εζεκίας Παπαϊωάννου με άτομα από την Πινδάρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άτομα από την ηγεσία του ΑΚΕΛ προσέγγισαν τις τελευταίες μέρες, γνωστά ονόματα από τον χώρο της Οικονομίας με υπόδειξη από άτομα του ΔΗΣΥ, τα οποία όμως αρνήθηκαν. Οι εξελίξεις αυτές, ακολούθησαν βέβαια, την προσπάθεια να δοθεί μία εικόνα αποΑΚΕΛοποίησης της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη, προκειμένου γίνει πιο εύκολη η στήριξη του από ψηφοφόρους του Συναγερμού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προβεβλημένο στέλεχος του ΔΗΣΥ, διέρρεε την Τρίτη το βράδυ στο Συνεδριακό ότι, ο Μαυρογιάννης πρότεινε τέσσερα σημαντικά Υπουργεία για να τον στηρίξει. Παράλληλα, κυκλοφορούσε από ορισμένα άτομα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου, ότι η πλειοψηφία των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου του Ανδρέα Μαυρογιάννη, θα έχει προφίλ κεντροδεξιό.

Το όλο σκηνικό δημιούργησε μία περιρρέουσα που πίεζε ουσιαστικά για να ανακοινώσεις από μέρους του Ανδρέα Μαυρογιάννη πριν την Κυριακή. Η δυστοκία όμως, που όπως πληροφορούμαστε, κατάγράφηκε στο να εξασφαλιστεί θετική απάντηση από άτομα από τον ευρύτερο χώρο της Οικονομίας, οδήγησαν τελικά στην επιλογή του Χαράλαμπου Προύντζου. Ο οποίος ασφαλώς δεν έχει σχέση με το χώρο του ΑΚΕΛ. Μέχρι το καλοκαίρι του 2020 ήταν μέλος του ΔΗΣΥ και διαγράφηκε κατόπιν δικής του επιθυμίας και ως γνωστό, ο γνωστός δικηγόρος, ήταν το άτομο που επιλέχθηκε για να προτείνει την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη. Αξιοσημείωτο από το βιογραφικό του Χαράλαμπου Προύντζου, ο διορισμός του από τον Νίκο Αναστασιάδη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Δεν είναι όμως Οικονομολόγος, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ως άτομο με εμπειρίες στα θέματα Οικονομίας. Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης χθες αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματος του, κυκλοφόρησε βίντεο με τον ίδιο να δηλώνει σε podacast συνέντευξη του πώς ο ίδιος δεν θα είναι Υπουργός Οικονομικών και δεν πιστεύει ότι ένας δικηγόρος μπορεί να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών, προκαλώντας διάφορα σχόλια και συζητήσεις.

«Ο επόμενος Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να χειριστεί την Πράσινη Συμφωνία και την πράσινη μετάβαση της οικονομίας, που είναι η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οικονομία, ενέργεια, ανθεκτικότητα και χρήση πόρων είναι αλληλένδετα», ανέφερε στην δήλωση του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. «Η επιλογή μου για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, αν ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του, είναι ο Χαράλαμπος Προύντζος», σημείωσε, λέγοντας πώς επιλέγει έναν άνθρωπο της νεότερης γενιάς. «Ένα αυτοδημιούργητο επαγγελματία, από τον χώρο των επιχειρήσεων. Με πλούσια εμπειρία σε νομικά ζητήματα που αφορούν την ενέργεια. 

Με τεχνοκρατική επάρκεια, ικανότητα διοίκησης και διαχείρισης ανθρώπινων πόρων. 

Με υψηλό πολιτικό αισθητήριο που μπορεί να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις και να ανταποκρίνεται με οξύνοια σε δύσκολα διλήμματα. 

Με αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

Με την αναγκαία διαπραγματευτική δεινότητα, ώστε να εκπροσωπεί επάξια και αποτελεσματικά την Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Eurogroup και σε άλλα διεθνή φόρα».

Η ανακοίνωση του βέβαια έγινε παράλληλα με την ανακοίνωση του Μάριου Κληρίδη ως επικεφαλής της ομάδας Συμβούλων του Προέδρου για θέματα Οικονομίας.

«Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ομάδα συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Οικονομίας με επικεφαλής τον Δρ. Μάριο Κληρίδη», σημείωσε.