Οι συνεργασίες είναι ο μόνος μηχανισμός διεξόδου από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως αυτές που προέκυψαν από τον πόλεμο στο Σουδάν, ήταν το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, ο οποίος έδωσε χθες βράδυ περισσότερες λεπτομέρειες τόσο για την προσπάθεια απομάκρυνσης Κυπρίων από το Χαρτούμ όσο και για τη συμβουλή της Κύπρου στη διεθνή προσπάθεια. 

«Πρώτη μας μέριμνα ήταν, και είναι, ο απεγκλωβισμός των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των οικογενειών τους», ανέφερε ο Κύπριος ΥΠΕΞ. Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής, όπως γνωρίζετε, έχουν απεγκλωβιστεί έντεκα (11) άτομα κυπριακής καταγωγής. Δέκα (10) αφίχθηκαν στην Κύπρο τις πρώτες πρωινές ώρες και ένα άτομο μεταφέρθηκε στην πόλη Aqaba της Ιορδανίας στις 25 Απριλίου με ολλανδική πτήση εκκένωσης. Αναμένουμε την άφιξη στην Κύπρο ακόμη τεσσάρων (4) ατόμων, ενώ επτά (7) άτομα ταξιδεύουν από χθες με λεωφορείο προς Αίγυπτο. Σημειώνεται ότι ένα άτομο που είχε αρχικά συμπεριληφθεί στον κατάλογο Κυπρίων που επιθυμούσαν να εκκενωθούν από Σουδάν, επέλεξε να μείνει στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Κ. Κόμπο «η Κύπρος λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός αμάχων πριν μεταβούν στις χώρες καταγωγής τους, που λειτουργούν ως οι χώρες τελικού τους προορισμού. Επιβεβαιώνεται, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, η Κύπρος αποτελεί Ασφαλή Λιμένα στην περιοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Χθες αναμένονταν συνολικά έξι (6) πτήσεις. Από προχθές μέχρι και αυτή τις 7 χθες βράδυ έχουν αφιχθεί πέντε (5) συνολικά πτήσεις, με 391 άτομα. Έχουν αναχωρήσει ήδη δύο (2) πτήσεις με 281 άτομα με τελικό προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, χθες αναμενόταν η αναχώρηση ακόμη δύο (2) πτήσεων προς Ηνωμένο Βασίλειο, που θα μεταφέρουν την πλειοψηφία των επιβατών που έχουν αφιχθεί στην Κύπρο. 

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε όλους τους μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων που διαθέτει. Επιπλέον, η Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Κάιρο με διαπίστευση στο Χαρτούμ, και ο εκεί Επίτιμος Πρόξενος διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στον εντοπισμό των κυπριακής καταγωγής ατόμων, κάνοντας έτσι εφικτό τον απεγκλωβισμό τους. Σε αυτήν την προσπάθεια συνέδραμαν καθοριστικά το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων στο Υπουργείο, όπως και οι κατά τόπου Διπλωματικές Αποστολές μας σε συνδυασμό πάντα με άλλα τμήματα του Υπουργείου.

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η έκρυθμη κατάσταση στο Σουδάν, παρά την τρέχουσα κατάπαυση του πυρός, προκαλεί τεράστια ανησυχία, τόσο για τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη χώρα, όσο και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε περιφερειακό επίπεδο.