Πλάνο αποσυμπίεσης από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα των διορισμών συμβούλων, βάζει μπρος το Προεδρικό. Πριν ακόμα φτάσει τις εκατό μέρες διακυβέρνησης του για τον πρώτο απολογισμό των πεπραγμένων του, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης βρέθηκε αρκετές φορές στο στόχαστρο της κριτικής, με την απογοήτευση να διευρύνεται πλέον ακόμα και ανάμεσα στους πλέον φανατικούς υποστηρικτές της υποψηφιότητας του, ελάχιστους μήνες προηγουμένως.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις γύρω από τους διορισμούς των συμβούλων της Κυβέρνησης και την αντίδραση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οδήγησαν τελικά χθες στην έκτακτη σύσκεψη του Προεδρικού. Ουσιαστικά, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη παρουσιάζοντας του τις λύσεις τις οποίες επεξεργάστηκε ο ίδιος και οι συνεργάτες του, προκειμένου να ικανοποιήσει και τα θέλω της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αλλά και να κατευνάσει τις αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό όσο και κοινωνικό επίπεδο. Ήταν επίσης μία κίνηση με την οποία ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι ο ίδιος και η Κυβέρνηση του, έχει τα αντανακλαστικά να αντιδρά και διορθώνει τα όποια λάθη τυχόν γίνονται.

Η χθεσινή πρωινή ανάρτηση του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ήταν ένα έμμεσο και ισχυρό μήνυμα προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη πώς τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα του, δεν ήταν διατεθειμένα να σηκώνουν το βάρος από τις ενέργειες και αποφάσεις της Κυβέρνησης, στις οποίες μάλιστα δεν είχαν και οποιαδήποτε συμμετοχή. Η επικοινωνία με τα κόμματα τουλάχιστον που το στήριξαν, είναι ο δεύτερος πυλώνας δράσης, που σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θέτει σε εφαρμογή η Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το πρώτο μεγάλο τεστ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν η πρωινή συνάντηση με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ουσιαστικά παρουσίασε τρεις λύσεις στα θέματα που αιωρούνταν σε σχέση με τους διορισμούς.

– Πρώτον: Την άμεση σύνταξη νομοσχεδίου στα πρότυπα του νόμου που υπάρχει ήδη για τους 

κοινοβουλευτικούς συνεργάτες. Ο νόμος θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και όπως είπε ο Ελεγκτής, δεν βλέπει λόγο γιατί η Βουλή να μην εγκρίνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει από τώρα και προτού ψηφιστεί ο νόμος, σε έλεγχο για το κατά πόσο όλοι οι συνεργάτες ικανοποιούν τα κριτήρια που προβλέπονται στον νόμο για τους συνεργάτες και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οποιοσδήποτε δεν ικανοποιεί αυτά τα κριτήρια, τότε θα υπάρξει τερματισμός κάθε τέτοιας σύμβασης. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική νομοθεσία για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, προβλέπει τα εξής:

  • Είναι πολίτης της Δημοκρατίας ή πολίτης άλλου κράτους μέλους και έχει τη συνήθη διαμονή του στη Δημοκρατία,
  • έχει συμπληρώσει το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας του,
  • κατέχει τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνωρισμένο στη Δημοκρατία,
  • διατηρεί λευκό ποινικό μητρώο, πιστοποιητικό του οποίου εκδίδεται από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του περί Αστυνομίας Νόμου,
  • προκειμένου περί άρρενος, έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή έχει απαλλαγεί νομίμως από αυτές,
  • δεν έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού με εν ενεργεία βουλευτή ή αντιπρόσωπο, και
  • δεν έχει απολυθεί ή δεν έχουν τερματιστεί οι υπηρεσίες του στο παρελθόν από τη δημόσια υπηρεσία ή οποιαδήποτε υπηρεσία ή οργανισμό δημόσιου δικαίου της Δημοκρατίας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οποιουδήποτε κράτους μέλους λόγω πειθαρχικού παραπτώματος.

– Δεύτερον: Εγκρίθηκε από την ΕΔΥ η απόσπαση της Δόξας Κωμοδρόμου στη θέση της αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου και άρα λύνεται το θέμα που εκκρεμούσε με τη θέση της στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή ο Πρόεδρος εξέφρασε τη θέση ότι η μισθοδοσία της κ. Κωμοδρόμου θα είναι αυτή την οποία είχε στο Πανεπιστήμιο. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αυτή τη θέση είχε και η Ελεγκτική Υπηρεσία από την εποχή της απόσπασης του Ανδρέα Ιωσήφ από το ΡΙΚ στην Προεδρία.

– Τρίτον: Όσον αφορά την περίπτωση της Μαριλένα Ραουνά, η σκέψη του Προέδρου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, την οποία ο ίδιος θεωρεί απολύτως λογική, είναι ο διορισμός της στη θέση του Επιτρόπου Προεδρίας, η οποία παραμένει κενή και η οποία είναι εγκεκριμένη με κανονική μισθοδοσία. «Δεν έχει κανέναν λόγο ο Πρόεδρος, είπε ο Ελεγκτής, να μη διορίσει την κ. Ραουνά σε αυτή τη θέση και να αφήσει την πλήρωση της θέσης του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Ιούνιο στη Βουλή. 

Ο κ. Μιχαηλίδης χαιρέτισε την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για υιοθέτηση των συστάσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Παραμένει βέβαια να αιωρείται το ερώτημα τι θα γίνει στην περίπτωση που η Βουλή δεν εγκρίνει κονδύλι για θέση νέου Επιτρόπου. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ραουνά, δεν είναι μέλος του διπλωματικού σώματος και δεν μπορούσε να ασκεί καθήκοντα διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, όπως την είχε διοριστεί από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Το Υπουργικό Συμβούλιο, τον περασμένο Απρίλιο, άλλαξε τους όρους που αφορούσαν τη στελέχωση του Διπλωματικού Γραφείου που συστάθηκε για πρώτη φορά το 2003, ώστε να μπορεί να ασκεί καθήκοντα διευθυντή και Επίτροπος. Αυτός ήταν και ο λόγος του διορισμού της ως Προεδρικού Επιτρόπου, για την οποία ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε στείλει επιστολή στον Πρόεδρο, ζητώντας εξηγήσεις, καθώς η θέση του Προεδρικού Επιτρόπου, δεν είχε εγκεκριμένο κονδύλι για τη μισθοδοσία της κ. Ραουνά.