Με λεωφορειολωρίδες και αλλαγή ωραρίου λειτουργίας των σχολείων επιχειρεί η Κυβέρνηση να επιλύσει το πρόβλημα του κυκλοφοριακού στην πρωτεύουσα. Μιλώντας στον «Φ», ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος ανέφερε πως με τη χωροθέτηση αποκλειστικών λωρίδων λεωφορείων στους δρόμους της Λευκωσίας και τις μονοδρομήσεις που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτό, θα προκληθεί ταλαιπωρία για όσους επιλέγουν να κάνουν χρήση το ιδιωτικό τους όχημα ως μέσο μεταφοράς σε ώρες αιχμής, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πολλαπλό όφελος σε όσους επιλέξουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα βοηθήσει να λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα ιδιαίτερα στην είσοδο και στην έξοδο από τη Λευκωσία. Εξήγησε πως για να επιτευχθεί ο στόχος της αποθάρρυνσης της χρήσης ιδιωτικών οχημάτων, αυτό πρέπει να γίνει μόνο με την ουσιαστική αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς. 

Τον Οκτώβριο, είπε, αμέσως μετά την παράδοση των πρώτων προσχεδίων των δύο μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για την πόλη της Λευκωσίας, το Τμήμα Δημοσίων Έργων πιάνει δουλειά για υλοποίησή τους. Ο προϋπολογισμός, είπε, για τα έργα είναι έτοιμος και επομένως αναμένεται μεγάλη αλλαγή στη Λευκωσία. Έκανε μάλιστα λόγο για απρόσκοπτη πρόσβαση στα λεωφορεία, η οποία δεν θα αποκόπτεται σε κανένα σημείο από άλλα οχήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλη ζήτηση, λίγες οι χορηγίες για μοτοσικλετιστές

Πλέον θα υπάρχει προνομιακή μεταχείριση των λεωφορείων και αυτό θα γίνει αντιληπτό στον καθένα, από τη στιγμή που θα αυξηθεί η ταχύτητά τους, ενώ τα υπόλοιπα οχήματα θα είναι καθηλωμένα. Με την αύξηση της επιβατικής κίνησης, σημείωσε ο κ. Καρούσος, στόχος της Κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί ταυτόχρονα μείωση της χρήσης των ιδιωτικών οχημάτων, καθώς επίσης και η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στο κέντρο της πόλης. Με λεωφορειολωρίδες θα συνδεθεί το κέντρο της Λευκωσίας με άλλες περιοχές, όπως Αγλαντζιά, Λακατάμια και Στρόβολος.

Παράλληλα, με το μέτρο αυτό, το οποίο μελλοντικά θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη των τραμ, τα λεωφορεία λόγω των έξυπνων φώτων σηματοδότησης δεν θα σταματούν πλέον στις διασταυρώσεις, αφού θα ανάβει πάντα πράσινο φως μόλις προσεγγίζουν σε αυτές. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα φώτα τροχαίας θα επικοινωνούν με τεχνητή νοημοσύνη με τα λεωφορεία. Πρόσθεσε, πως τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται η προκήρυξη προσφορών για μετατροπή 125 σημείων σε Λευκωσία και Λεμεσό σε έξυπνα φώτα.

Περαιτέρω, εκτός από τις λεωφορειολωρίδες, η Κυβέρνηση αναμένει τη μελέτη και για τη διαφοροποίηση του ωραρίου εργασίας κυρίως στα σχολεία, ενώ αναμένεται επέκταση και στον δημόσιο τομέα. Με τα κλιμακωτά ωράρια θα ρυθμιστούν οι μετακινήσεις στις ώρες αιχμής.

Στόχος, τη σχολική χρονιά του 2023 η προσέλευση μαθητών, αλλά και δημοσίων υπαλλήλων να γίνεται μεταξύ 7:40 και 09:00 το πρωί. Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη με μετρήσεις, προσομοιώσεις και ερωτηματολόγια σε σχέση με την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας στον δημόσιο τομέα και στα σχολεία. Εξήγησε ότι σήμερα ο κόσμος διερωτάται αν θα υπάρχει όφελος στο κυκλοφοριακό με το κλιμακωτό ωράριο σε δημόσιο και σχολεία. Αυτό, είπε, θα το καταδείξει η μελέτη σχετικά με το κατά πόσο θα μειωθούν τα οχήματα στην είσοδο της Λευκωσίας. Ο κ. Καρούσος πρόσθεσε ότι αναμένονται οι εισηγήσεις από ειδικούς για μετριασμό του κυκλοφοριακού προβλήματος και όχι για μεταφορά του σε διαφορετικές ώρες. Η πρόταση, είπε, θα τεθεί ενώπιον των κοινωνικών εταίρων.