Την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ένας χρόνος στην Ινδία του 1960», με φωτογραφικές καταγραφές των ταξιδιών της από τη χώρα, παρουσιάζει στο Κέντρο Φωτογραφίας 6×6 στη Λεμεσό η φωτογράφος Νόμι Ρόου.

«Mετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στη ζωγραφική και τη γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του St Martin’s, εργάστηκα για μικρό χρονικό διάστημα ως τηλεφωνήτρια για να κερδίσω κάποια χρήματα» σημειώνει η φωτογράφος.

«Στο σπίτι μιλούσαμε αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, γεγονός που μου έδωσε τα προσόντα για τη δουλειά αυτή. Ξεκίνησα, λοιπόν, με ένα σακίδιο και μια αλλαξιά ρούχα, το τετράδιό μου, την πένα, τα μολύβια μου και τη φωτογραφική μου μηχανή με φιλμ 35 χιλ. Ταξίδεψα αργά διασχίζοντας την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, το Ιράν, το Πακιστάν, την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και την Αφρική. Παρότι καθόλου προσχεδιασμένο και χωρίς συγκεκριμένες προθέσεις, το ταξίδι μου κράτησε 4 χρόνια, χωρίς επιστροφή στο σπίτι μου στο Λονδίνο. Το διάστημα που ήμουν στην Ινδία για ένα χρόνο, το 1963 – 64, ταξιδεύοντας, ζωγραφίζοντας, και κάνοντας διαλογισμό, επιπλέοντας ελεύθερα σαν φελλός επάνω στην επιφάνεια της θάλασσας, καθόμουν και σκίτσαρα ανθρώπους σε λεωφορεία, σε τρένα, αλλά κυρίως σε καφετέριες. Συχνά, με προσκαλούσαν να μείνω στο σπίτι τους για να σχεδιάσω πορτραίτα των μελών της οικογενείας. Για τους Ινδούς, το να είναι κανείς μόνος είναι ασυνήθιστο, εκτός αν βρίσκεται σε κάποιο πνευματικό ησυχαστήριο, σε προσκύνημα, ή τον έχει βρει κάποια συμφορά. Έτσι, ήταν πάντα φιλόξενοι, προστατευτικοί και πολύ γενναιόδωροι απέναντί μου. Στη Βομβάη, έγινα φίλη μ’ ένα κύκλο ανθρώπων, ανάμεσά τους και τον πολύ γνωστό καλλιτέχνη Jatin Das, που συνέβαλε στο να οργανωθεί μια έκθεση της καλλιτεχνικής μου δουλειάς».

Η Ρόου συνέχισε να φωτογραφίζει σε όλη της τη ζωή, οποτεδήποτε κάτι ή κάποιος τραβήξει την προσοχή της. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιεί τη φωτογραφία ως ένα μέσο καταγραφής μνήμης και ως συμπλήρωμα στα σκίτσα που φτιάχνει για το καλλιτεχνικό της έργο, όπως την τοιχογραφία με τα 12 πάνελ που δημιούργησε, βασισμένη σε παρατηρήσεις που έκανε, κατά μήκος της παραλίας Δασούδι. Έχει επίσης ενσωματώσει φωτογραφικά πορτραίτα της οικογένειας σε υαλογραφήματα.

Για τη Νόμι Ρόου

Η Nomi Rowe είναι εικαστικός και συγγραφέας. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του St Martins στη ζωγραφική και τη γλυπτική το 1961. Κατέχει δίπλωμα στην Ανθρωπολογία και την Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ (1969), όπου εργάστηκε και ως λέκτορας ενώ ταυτόχρονα διεξήγαγε έρευνα για το διδακτορικό της στο Τμήμα Ανθρωπολογίας. Δίδαξε επίσης τέχνη στο ίδιο πανεπιστήμιο ως εξωτερική συνεργάτις (1969-1972). Υπήρξε ακτιβίστρια και είχε ενεργό ρόλο στο «The Women’s Lobby Group», το οποίο συνέβαλε στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί ισομισθίας το 1970 στη Βρετανία, εν μέσω έντονων αντιδράσεων. [Ο νόμος περί ισομισθίας του 1970 ήταν ο πρώτος νόμος στην βρετανική νομοθεσία που κατοχύρωνε το δικαίωμα ίσων αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών.]

Το 1981 ίδρυσε και διηύθυνε την γκαλερί Off the Hook στο Primrose Hill, στο Λονδίνο. Φοίτησε κοντά στον οραματιστή καλλιτέχνη Cecil Collins στο City Literary Institute, στο Λονδίνο (1983-88). Το 1994, απέκτησε δίπλωμα στην τέχνη του υαλογραφήματος, από τη Σχολή Καλών Τεχνών και Σχεδιασμού του St Martins, στο Λονδίνο.

© Nomi Rowe

Συμμετείχε σε πληθώρα εικαστικών εκθέσεων στο Η.Β. – τόσο ομαδικές όσο και ατομικές. Εργάστηκε, επίσης, στον τομέα των εκδόσεων με πιο σημαίνουσα την έκδοση του βιβλίου «In Celebration of Cecil Collins: Visionary Artist & Educator» (Paul Holberton Publishing 2008). Το βιβλίο σκιαγραφεί 100 χρόνια από τη γέννηση του οραματιστή Βρετανού καλλιτέχνη και σημαντικού δασκάλου, για τις ανάγκες του οποίου η Nomi Rowe διεξήγαγε 100 συνεντεύξεις αποσπώντας μνήμες και στοχασμούς από τους συλλέκτες, τους φίλους, τους μαθητές, τους γκαλερίστες και τους επιμελητές μουσείων, ανάμεσά τους και τον Διευθυντή της γκαλερί Tate, Nicholas Serota.

H Νόμι συνεχίζει να παράγει καλλιτεχνικό έργο και η τέχνη της φωτογραφίας τη συντροφεύει στο εικαστικό της ταξίδι. 

©Nomi Rowe. Άνδρας στο Πούρι με ομπρέλα, απορροφημένος στην εφημερίδα του

Πού και πότε

  • Λεμεσός, Κέντρο Φωτογραφίας 6×6 (25354810). Εγκαίνια: 7μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 20 Ιουνίου (11π.μ.- 2.30μ.μ., Σαββατοκύριακο 2.30μ.μ.- 6μ.μ.)