Με τον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή, την τραγωδία που πραγματεύεται αριστουργηματικά τη νίκη του συλλογικού έναντι του ατομικού, συνεχίζεται στις 18 και 19 Ιουλίου στο Κούριο το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.

Τη σοφόκλεια τραγωδία παρουσιάζει η εταιρεία «Μέθεξις» του Χρήστου Τριπόδη, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, ο οποίος ερμηνεύει και τον ομώνυμο ρόλο, με πρωταγωνιστές επίσης τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο και τον Θοδωρή Κατσαφάδο.

Στον Φιλοκτήτη, ο Σοφοκλής δραματοποιεί μια επιχείρηση απάτης, την οποία οργανώνει ο Οδυσσέας και αναλαμβάνει να εκτελέσει ο Νεοπτόλεμος, ο νεαρός γιος του Αχιλλέα. 

Οι δύο άνδρες καταφθάνουν στην ακατοίκητη Λήμνο, στην άκρη, στην εσχατιά του Κόσμου, εκεί όπου οι Αχαιοί είχαν εγκαταλείψει για δέκα χρόνια τον Φιλοκτήτη, πληγωμένο από µία αγιάτρευτη πληγή. Η αποστολή τους είναι να κλέψουν το περίφημο τόξο του Φιλοκτήτη, γιατί χωρίς αυτό -σύμφωνα με τον χρησμό- είναι αδύνατη η άλωση της Τροίας. Πώς να πεισθεί ένας άνθρωπος  που κάποτε εγκαταλείφθηκε έρημος και άρρωστος ότι τώρα πρέπει να βοηθήσει τους αλλοτινούς εχθρούς του;

Ο μύθος αντανακλάται στο σήμερα. Δύο εκπρόσωποι της παλαιάς γενιάς. Ο ένας, εκτός κόσμου αποκλεισμένος, πιστός στις έννοιες της Ουτοπίας και του Επιθυμητού και ο άλλος, μέσα στον κόσμο προσκολλημένος, πιστός στις έννοιες του Ρεαλισμού και του Πολιτικού Εφικτού. O καθένας µε τον τρόπο του προσπαθεί να πάρει µε το μέρος του έναν εκπρόσωπο της νεότερης γενιάς. Ποιος θα τον κερδίσει; Ο ένας ή ο άλλος; Ή μήπως… κανένας απ’ τους δύο;

Η τραγωδία της εξαπάτησης 

«Ο Φιλοκτήτης μπορεί να χαρακτηριστεί ως η τραγωδία της εξαπάτησης και της ήττας κάθε ιδεολογίας» σημειώνει ο σκηνοθέτης Γιώργος Κιμούλης. «Ο Σοφοκλής έγραψε αυτό το έργο σε μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, όταν είχε γίνει κατάλυση του πολιτεύματος με το περίφημο πραξικόπημα του 411 π.Χ. Σ’ ένα θολό κοινωνικοπολιτικό τοπίο, όπου είχαν καταρρεύσει οι ιδεολογίες, αναδυόταν, γαλουχημένη από την ήττα της παλαιότερης γενιάς, μια νέα γενιά που αδιαφορούσε για κάθε πολιτική σκέψη. Θεωρούσε τους παλαιούς αξιακούς κώδικες αναχρονιστικούς και αναποτελεσματικούς για τη νέα κοινωνία που ερχόταν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην τραγωδία αυτή έχουμε δύο εκπροσώπους της παλαιάς γενιάς, τον Φιλοκτήτη και τον Οδυσσέα, που συγκρούονται μεταξύ τους. Ο Οδυσσέας που εκπροσωπεί το πολιτικά εφικτό και τον ρεαλισμό, υποστηρίζει, πως αν πρέπει να πετύχουμε κάτι σημαντικό για το «κοινό καλό», μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μέσον· ακόμη και την απάτη. Ο Φιλοκτήτης, που εκπροσωπεί την ουτοπία και το επιθυμητό, προδομένος και εκτοπισμένος από το καθεστώς στο οποίο ζούσε, πιστεύει αντιθέτως, πως η προσωπική νομοθεσία και ο προσωπικός πολιτισμός κάθε ανθρώπου, δεν μπορεί να θυσιαστεί για κανένα «κοινό καλό», γιατί στον βωμό του «κοινού καλού» έχουν γίνει πολλές προδοσίες και πολλά εγκλήματα. 

«Και ο ένας και ο άλλος προσπαθεί να πάρει με το μέρος του τον εκπρόσωπο της νέας γενιάς, τον Νεοπτόλεμο, τον νέο πόλεμο σύμφωνα με την ετυμολογία του ονόματός του. Εκείνος όμως, σύμφωνα με το μυθολογικό υπόβαθρο, ακυρώνει κάθε πατρική καθοδήγηση και διαγράφει κάθε παρελθόν. Εκμεταλλεύεται, ανάλογα με την περίσταση και τον έναν και τον άλλον, ακολουθώντας μία δική του προσωπική ατραπό. Μία ατραπό, που όπως μας μαθαίνει ο μύθος, έχει μόνο έναν στόχο: την ατομική επιτυχία του καθενός. Τίποτα άλλο. Έστω κι αν αυτή η επιτυχία πατά επί πτωμάτων. Ένα τέτοιο μέλλον θέλουμε;»

Συντελεστές 

  • Μετάφραση/ Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης
  • Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
  • Κοστούμια: Σοφία Νικολαΐδη, Ίλια Στριγγάρη
  • Μουσική σύνθεση: Ανδρέας Κατσιγιάννης
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου 
  • Κινησιολογία: Κυριάκος Κοσμίδης
  • Creative agency: GridFox

Διανομή

  • Φιλοκτήτης: Γιώργος Κιμούλης
  • Νεοπτόλεμος: Δημήτρης Γκοτσόπουλος
  • Οδυσσέας/ Έμπορος/ Φωνή Ηρακλή: Θοδωρής Κατσαφάδος
  • Ηρακλής: Θεοφίλης Πασχάλης
  • Χορός: Παναγιώτης Κατσίκης, Μανώλης Κλωνάρης, Κώστας Κοράκης, Βασίλης Πoυλάκος, Μάριος Τζόγκανος, Γιώργος Τσουρουνάκης

Πού και πότε

  • Λεμεσός, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Ιουλίου, 9μ.μ. (προσέλευση στις 8μ.μ.). Διάρκεια: 100’. 7000 2414 Εισιτήρια: Sold Out Tickets & Καταστήματα Στεφανής 

Οι παραστάσεις της παραγωγής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο. Για τη διευκόλυνση του κοινού από τη Λευκωσία, προσφέρεται μεταφορά με λεωφορεία στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου. Στα λεωφορεία θα υπάρχουν θεατρολόγοι, οι οποίοι θα κάνουν παρουσίαση και ανάλυση του έργου στο κοινό.