Μια σόλο παράσταση χορού εμπνευσμένη από την χειρωναξία προτείνει η Αριάνα Μαρκουλίδου από την Παρασκευή 31 Μαΐου.

Η περφόρμανς, σε δημιουργία και εκτέλεσης της Α. Μαρκουλίδου, έχει τίτλο «T.C (Take Care)» και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Τερψιχόρη 2024.

Η χορευτική παράσταση εμπνέεται από τις πρακτικές του κεντήματος. Η αρχική έρευνα έγινε κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου της Λίας Χαράκη «Performing Biographies» που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2023 και παρουσιάστηκε στο Θέατρο Ριάλτο.

Αυτό το ερευνητικό υλικό προσκλήθηκε επίσης στο «OnBodies: Satellite Festival» τον Σεπτέμβριο του 2023, που διοργανώθηκε από τη Στέγη Χορού Λευκωσίας, καθώς και στο Xarkis Festival τον Οκτώβριο του 2023.  

Συνολικά, θα δοθούν επτά παραστάσεις στην οδό Ισμέτ Πασιά 4 απέναντι από την πηγή του Καλού Σαμαρείτη.  

  • Λεμεσός, Οδός Ισμέτ Πασιά 4. Πρεμιέρα: Παρασκευή 31 Μαΐου. Παραστάσεις: 1/6, 2/6, 7/6 & 8/6, 8.30μ.μ. 9/6 6μ.μ. & 8.30μ.μ. Δωρεάν είσοδος, απαραίτητη η κράτηση: 99414842  

Συντελεστές

  • Performer/Κοστούμι: Αριάνα Μαρκουλίδου  
  • Σχεδιασμός Ήχου: Πάνος Μπάρτζης   
  • Δραματουργία: Έλενα Αγαθοκλέους  
  • Σχεδιασμός Φωτισμού Καρολίνα Σπύρου     
  • Εικαστικός/Σύμβουλος: Ρία Αλεξάνδρου  
  • Παραγωγή: Κωνσταντίνα Peter 
  • Διαδραστική παρουσίαση υφαντικής

Για την παράλληλη δράση του «T.C. (Take Care)» στο Ξυδάδικο στις 6 Ιουνίου, η χορογράφος επέλεξε να προσκαλέσει την σχεδιάστρια υφαντών Τερέζα Γιωργαλλή σε μια διαδραστική παρουσίαση για το κοινό, , που θα έχει να κάνει με τη χειρωνακτική εργασία και συγκεκριμένα με την υφαντική. 

Η Γιωργαλλή έχει βαθιά γνώση και πάθος για την τέχνη της, ενώ παράλληλα διεξάγει τη δική της έρευνα και τη μοιράζεται μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια υφαντικής, διαλέξεις και εκθέσεις. Στο κοινό θα παρουσιάσει αντικείμενα και εφαρμογές χειροτεχνίας, που αποκαλύπτουν ιστορίες και σύμβολα, προβάλλουν τη συνεργασία και ομαδικότητα και αναδεικνύουν τη σημασία εκμάθησης διαμέσου των γενεών. Ακολούθως, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν και να δοκιμάσουν σύγχρονες τεχνικές υφαντικής, καθώς θα υπάρχουν στον χώρο δύο σύγχρονοι αργαλειοί και μια γκάμα από κλωστές που θα προσφέρονται για πειραματισμό, αλλά και θα ακούσουν για τις σύγχρονες προοπτικές αυτής της χειρωνακτικής τέχνης.  

Η ίδια η σχεδιάστρια λέει: «Η χειροτεχνία υπάρχει ως φυσική ανθρώπινη ανάγκη. Η ενσωματωμένη αλληλεπίδραση με τον υλικό κόσμο, οι αισθητηριακές πτυχές μιας χειροποίητης δραστηριότητας και η ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ δημιουργού και αντικειμένου, επιτρέπουν την διατήρηση πρακτικών χειροτεχνίας στη σημερινή εποχή. Οι τέχνες κλωστοϋφαντουργίας έχουν μακρά ιστορία δημιουργίας και ενδυνάμωσης κοινοτήτων και συγκεκριμένα γυναικών από όλες τις γενεές. Οι χειροτεχνίες και συγκεκριμένα η υφαντική έχουν παρατηρηθεί να εκπληρώνουν την ανάγκη δημιουργικότητας, συνεργασίας και επανασύνδεσης με το παρόν, προσφέροντάς ταυτόχρονα μια διαγενεακή ομαδική εμπειρία». 

Παρέχονται Υλικά & Εξοπλισμός. Δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση.  Σύντομη επισκόπηση σχετικά με τις τεχνικές ύφανσης και τη διαδικασία σχεδιασμού. Δίγλωσση διδασκαλία: Το εργαστήριο θα διεξαχθεί τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. 

  • Λεμεσός, Ξυδάδικο, Πέμπτη 6 Ιουνίου, 7-8.30μ.μ. Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση: 99414842