Η απουσία λογοδοσίας, η ατιμωρησία και η ασυδοσία, χρόνια τώρα γράφω, ότι είναι τα τρία κακά της μοίρας αυτού του κράτους.  Πως το ένα είναι συνεπακόλουθο του άλλου κι όλα μαζί φέρνουν τραγωδίες. Ένα κράτος ευρωπαϊκό και μέλος της Ε.Ε. θα έπρεπε να είναι συντεταγμένο και λόγω του μικρού του μεγέθους αλλά και της κατοχής που το χωρίζει στη μέση, να είναι και εξαιρετικά νοικοκυρεμένο.  Κι όμως δεν είναι. Το αντίθετο μάλιστα. Αυτό αποδεικνύεται, για άλλη μία φορά από την τραγική απώλεια του 27χρονου ΣΥΟΠ Παναγιώτη Γιαννιού. Ο καταδρομέας, τραυματίστηκε βαριά την περασμένη Δευτέρα, ύστερα από τη ρίψη του στη θάλασσα της Λάρας από ελικόπτερο, και κατάληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου μεταφέρθηκε.

Γιατί δεν είναι αυτό το κράτος συντεταγμένο; Διότι δύο μέρες μετά την τραγωδία, ο υπουργός Άμυνας, δήλωνε στον «Φ» ότι, «Είναι πολύ σημαντικό να αποδειχθεί από ποιο ύψος έγινε η ρίψη και αν ήταν πράγματι σε θέση ρίψης το ελικόπτερο την ώρα που επιχειρήθηκε η έξοδος του 27χρονου καταδρομέα ΣΥΟΠ». Είναι δυνατό, ο ΥΠΑΜ να περίμενε δύο μέρες χωρίς να έχει μάθει το ύψος από το οποίο έπεσε ο άτυχος ΣΥΟΠ, τη στιγμή που όλα κινηματογραφούνταν μέσα από το ελικόπτερο; Είναι δυνατό να μην γνώριζε ότι τέτοιες ρίψεις επιτρέπονται μόνο σε βατραχανθρώπους, με σχετική εκπαίδευση δυόμισι χρόνων και από ύψος μικρότερο των οκτώ μέτρων, και όχι από τα 20 μέτρα όπως έγραψε ο «Φ» και δεν διαψεύσθηκε; Είναι δυνατό να μην ξέρει ο ΥΠΑΜ ότι το πρόσταγμα για μία ρίψη από στρατιωτικό ελικόπτερο το έχει ο αρχηγός ρίψεων; Είναι δυνατόν να μην γνώριζε ο ΥΠΑΜ ότι σε μία τέτοια περίπτωση απαιτείται προσέγγιση σημείου για αναγνώριση της κατάστασης του βυθού, των κυμάτων, του ανέμου και μετά μία δεύτερη προσέγγιση, για τη ρίψη; Είναι δυνατόν να μην γνώριζε ο υπουργός ότι όλα αυτά περιλαμβάνονται σε αυτό που ονομάζεται Standard Operating Procedure  (SOP) (τυπική διαδικασία λειτουργίας); Να μην γνώριζε όλα αυτά που εμείς με μια σχετικά απλή δημοσιογραφική διερεύνηση έχουμε μάθει από ειδικούς; Από επαγγελματίες που υπογραμμίζουν ότι αυτό όλο το αλαλούμ οφείλεται σε απειθαρχία και χαλάρωση. Είναι δυνατόν ο ΥΠΑΜ να παραδέχεται, χωρίς να οργίζεται, ότι το τραγικό γεγονός του θανάτου του 27χρονου ΣΥΟΠ έρχεται να προστεθεί στα άλλα δύο που σημειώθηκαν τους τελευταίους 13 μήνες στην ΕΦ,  οι έρευνες για τα οποία βρίσκονται στην τελική φάση! Είναι δυνατόν η έρευνα για τον θάνατο, τον Μάιο του 2021, του 33χρονου λοχαγού Ξάνθου Κυριάκου λόγω του ότι χρησιμοποιήθηκε φθαρμένο σχοινί σε μία κατάβαση σε γκρεμό, να έχει πάρει 13 μήνες; Δεν χάθηκε στο διάστημα, κύριε ΥΠΑΜ, στο Τρόοδος χάθηκε. Τον περασμένο Μάιο, έχασε τη ζωή της στον Κόρνο η 27χρονη ΣΥΟΠ Νάταλυ Νεοφύτου συνεπεία ανατροπής του τζιπ στο πίσω ακάλυπτο μέρος του οποίου καθότανε, ενώ δεν επιτρέπεται. Είναι δυνατό να ερωτάται ο ΥΠΑΜ, αν τίθεται ζήτημα απειθαρχίας στο στράτευμα και να δηλώνει πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, οι οποίες αφορούν τα γεγονότα; Όπως ακριβώς έκαμε ο εκπρόσωπος Τύπου την Τρίτη το πρωί στο Τρίτο του ΡΙΚ, που εμφανώς προσπαθούσε να συγκαλύψει τις ευθύνες για μία τέτοια τραγωδία. Η τραγωδία δε της τραγωδίας είναι ότι, όταν ο ΥΠΑΜ ρωτήθηκε εάν σκέφτεται να υποβάλει την παραίτησή του μετά τα τρία θανατηφόρα στην ΕΦ, και απάντησε πως αυτή είναι πάντα στη διάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη. Κάτι σαν ευθιξία που έχασε το δρόμο κι αγνοείται…

Κι αν όλα τούτα, δεν τα γνώριζε ο ΥΠΑΜ λόγω του ότι η ειδικότητα του είναι η εκτίμηση ακινήτων, δεν όφειλε να τα γνωρίζει ο αρχηγός της ΕΦ αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης; Ο οποίος με σχετική παρέμβασή του, θα προστάτευε και τον υπουργό του, την κυβέρνηση αλλά και τον άτυχο Παναγιώτη Γιαννιού; Ως υποστράτηγος, ο κ. Ζερβάκης υπηρέτησε στην Κύπρο στη θέση του Επιτελάρχη της ΕΦ τη διετία 2014-16, συμμετέχοντας στο σύνολο των δραστηριοτήτων της, σύμφωνα με το βιογραφικό του. Και ως φαίνεται αφού γνώριζε τα κατατόπια ήρθε το 2020 και ανέλαβε Αρχηγός της ΕΦ, ενώ στις 18 Μαρτίου 2022 επαναδιορίστηκε στη θέση του Αρχηγού ΕΦ! Εδώ φαίνεται να προκύπτει η απουσία λογοδοσίας αφού μέχρι και σήμερα η έρευνα για τον θάνατο του λοχαγού Ξάνθου Κυριάκου εκκρεμεί. Αυτό στο στράτευμα ονομάζεται απειθαρχία και χαλάρωση, όπως λένε οι ειδικοί. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην τελετή επαναδιορισμού, τόνισε ότι «καθοριστικής σημασίας για την απόφαση του επαναδιορισμού του κ. Ζερβάκη, υπήρξε η αναγνώριση της μέχρι σήμερα ευδοκίμου υπηρεσίας του και του επαγγελματισμού και του ζήλου που επέδειξε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του». Ο αντιστράτηγος Ζερβάκης απάντησε ότι, «μόνος γνώμονας  στην επιτέλεση των καθηκόντων του είναι η ενδυνάμωση όλων των συντελεστών μαχητικής ισχύος της ΕΦ και η εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος».

Ένας πρώην ΥΠΑΠ, μάς εξιστόρησε τις «σφαγές» που γίνονται κυρίως μεταξύ κομμάτων στην Ελλάδα, κάθε φορά που θα διοριστεί νέος αρχηγός ΕΦ στην Κύπρο. «Με μία θητεία, θα φτιάξω εξοχικό στο νησί και θ’ αράξω, αγαπητέ μου. Να έρχεσαι κι εσύ να πίνουμε τα ουζάκια μας»… Με δύο θητείες;

Το ψάρι μυρίζει από το κεφάλι σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση κι αυτό φαίνεται να ισχύει στο κράτος της κυπριακής Δανιμαρκίας, όπου ο Πρόεδρος όχι μόνο πιστεύει ότι δεν υπάρχει κάτι σάπιο αλλά ότι ο ίδιος, σαν βασιλέας, έχει το ακαταλόγιστο, το ίδιο και οι υπουργοί, υφυπουργοί και επίτροποί του, ανεξαρτήτως απωλειών. Η απουσία λογοδοσίας, η ατιμωρησία και η ασυδοσία, έτεκαν απειθαρχία, χαλάρωση, κατάρρευση…

Ελεύθερα, 3.7.2022.