Δυστυχώς, με το θανατηφόρο τροχαίο της περασμένης βδομάδας στο Παραλίμνι, είχαμε το όγδοο θύμα μοτοσυκλετιστή ή επιβάτη μοτοσυκλέτας. Κι ακόμα βρισκόμαστε στο μισό του έτους. Και οι καλοκαιρινοί μήνες είναι μπροστά μας, οπόταν μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά θα θρηνήσουμε και άλλα θύματα. 

Και το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς; Εμείς σε ατομικό επίπεδο, εμείς ως κοινωνία, εμείς ως κράτος. Θα μένουμε απαθείς και θα μετράμε θύματα; Ή θα πάρουμε μέτρα δραστικά, ώστε να ανακοπεί αυτή η λαίλαπα που παίρνει τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τους συγγενείς, άδικα και πρόωρα.

Από τα στοιχεία που συνέλεξε φέτος η Τροχαία, οι έξι από τους οκτώ μοτοσυκλετιστές που έχασαν τη ζωή τους φέτος, δεν έφεραν το κράνος τους. Δεν αποκλείεται, κάποιοι από αυτούς να ζούσαν σήμερα, αν το έφεραν στο κεφάλι τους και όχι στο μπράτσο ή στερεωμένο στο τιμόνι της μηχανής τους. Άλλη όμως ιστορία αυτή. Αποτύχαμε να πείσουμε να φέρουν το κράνος τους οι μοτοσυκλετιστές, παρ’ όλες τις εκστρατείες και την αύξηση των προστίμων στα 300 ευρώ. Κάτι πάει λάθος σ’ αυτή την υπόθεση με το κράνος, αφού αυτοί που το φέρουν είναι μειονότητα και όxι η πλειονότητα. Και αν κάποιοι το φέρουν είναι γιατί σκέφτονται το πρόστιμο, κι όχι ότι θα τους σώσει τη ζωή σε περίπτωση σύγκρουσης. Όλα αυτά πρέπει να επαναξιολογηθούν και ν’ αρχίσει μια καθολική εκστρατεία ώστε να πειστούν οι μοτοσυκλετιστές να φέρουν το κράνος τους για να σώσουν τη ζωή τους. 

Είναι ορθό το μέτρο που προωθεί ο υπουργός Μεταφορών για αγορά ειδικού εξοπλισμού από τους μοτοσυκλετιστές αλλά αυτό από μόνο του δεν θα σώσει ζωές. Θα σωθούν ζωές όταν οι οδηγοί οχημάτων μάθουν να σέβονται τους μοτοσυκλετιστές και να τους δίνουν χώρο. Ειδικά όταν οι οδηγοί αυτοκινήτων επιχειρούν στροφή δεξιά. Εκεί γίνονται όλα τα θανατηφόρα. Κάποιοι οδηγοί πιστεύουν ότι επειδή οδηγούν όχημα, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Και πως έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους μοτοσυκλετιστές, για παράδειγμα. Είναι αυτή η νοοτροπία που σκοτώνει ζωές.

Αποτύχαμε επίσης, να πείσουμε τους οδηγούς να φέρουν τη ζώνη ασφάλειας. Όταν από τους εννιά οδηγούς και επιβάτες οχημάτων που έχασαν φέτος τη ζωή τους σε τροχαίες οδικές συγκρούσεις οι έξι δεν έφεραν ζώνη, τότε κάτι δεν καταλάβαμε σωστά. Δεν πείστηκαν οι οδηγοί πως η ζώνη σώζει ζωές ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Ίσως το γεγονός ότι μας επιβάλλεται κάτι, να προκαλεί αντίδραση στο τιμόνι. Δεν εξηγείται διαφορετικά. 

Στη Λιθουανία, που είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ η οποία πέτυχε τους στόχους για μείωση των τροχαίων κατά 50% σε μια 10ετία, έκαμαν το εξής απλό πράγμα: Ανέλυσαν σε βάθος ένα προς ένα τα θανατηφόρα δυστυχήματα, είδαν τις αιτίες που τα προκαλούν και αναπροσάρμοσαν τις πολιτικές τους. Έστρεψαν τους ελέγχους τους εκεί που υπάρχει πρόβλημα. Εμείς βάζουμε τα ραντάρ και τις κάμερες εκεί που δεν έχει συμβεί κανένα δυστύχημα…