Αυτό δεν ήταν διάβημα. Τα διαβήματα δεν γίνονται τηλεφωνικώς. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, κάλεσε στο γραφείο του τον ειδικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, αλλά αυτός δεν πήγε, επικαλούμενος λόγους υγείας. Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν πήγε, αλλά το προηγούμενο βράδυ ο κ. Στιούαρτ συνέφαγε με τον Μάριο Νάβα (Γενικό Διευθυντή Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ) ενώ την επόμενη ημέρα, αναχώρησε για τον Καναδά. Αυτή την προσβολή την υποβάθμισε ο ΥΠΕΞ και μίλησε τηλεφωνικά με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ. Στην ατζέντα οι παρανομίες της κατοχικής δύναμης στη νεκρή ζώνη και συγκεκριμένα τα έργα που γίνονται στο γήπεδο «ταξίμ» ( διχοτόμηση) και γενικά η στάση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία κατά τον κ. Κασουλίδη, «φοβάται το κατοχικό καθεστώς». 

Τα διαβήματα δεν γίνονται με κλαψουρίσματα και με άσφαιρες βολές, προειδοποιήσεις ότι δεν θα δοθεί από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας η συγκατάθεση για την εξαμηνιαία ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης. Ποιος θα πιστέψει την απειλή αυτή όταν αυτός, ο οποίος τη διατυπώνει, διαχρονικά έχει δώσει άλλα δείγματα γραφής. Θιασώτης των ανεδαφικών ΜΟΕ, στα οποία αναφέρθηκε και στο διάβημα ενώ επικαλέστηκε την «εποικοδομητική και προοδευτική» του στάση, αισθανόμενος «προδομένος»! Αν η απειλή, για παράδειγμα, αφορούσε τον ίδιον τον κ. Στιούαρτ, αίροντας η Λευκωσία την εμπιστοσύνη της προς το πρόσωπό του, τότε θα αξιολογείτο σοβαρά. Εάν και εφόσον, καθίστατο σαφές πως η προειδοποίηση δεν ήταν κενού περιεχομένου. Την ίδια ώρα, όταν γίνεται επίκληση της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, τούτο δείχνει και τις προτεραιότητες. 

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και σε προωθούμενη συμφωνία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με το κατοχικό καθεστώς. Έκανε λόγο για συνομολόγηση επιχειρησιακών διευθετήσεων (operational arrangements) μεταξύ ΟΥΝΦΙΚΥΠ και της αποσχιστικής οντότητας. Ανέφερε δε ότι τούτο θα γίνει «λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, την ώρα που το κατοχικό καθεστώς θα περιφέρει τις ως άνω διευθετήσεις ως ένδειξη αναγνώρισης ξεχωριστής κυριαρχίας». Και τι κάνει η κυβέρνηση; Απλώς αναφέρεται με παράπονο σε μια μεθόδευση της τουρκικής πλευράς, που εδώ και πολύ καιρό είναι ορατή. Όταν, για παράδειγμα, η τουρκική πλευρά κατέθεσε προσχέδιο συμφωνίας στη Γραμματεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη πώς αντέδρασε; Ιδιαίτερα όταν η παραλαβή και μόνο του εγγράφου συνιστά παραβίαση αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. 

Το γεγονός ότι η συμφωνία (Μνημόνιο συναντίληψης, ανταλλαγή επιστολών) θα γίνει -σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκη Κασουλίδη- παραμονές των εκλογών, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο. Θα αξιοποιηθεί ο χρόνος αυτός καθώς η κυβέρνηση θα είναι υπό αποχώρηση και το πολιτικό σύστημα θα ασχολείται με τις εκλογές. 

Ακούγονται διάφορες απόψεις. Μεταξύ αυτών της άποψης πως γίνεται πολύς θόρυβος για ένα γήπεδο, που θα χρησιμοποιείται για προπόνηση. Το θέμα είναι ο τρόπος που προωθήθηκε, χωρίς να δοθεί η συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η παρουσία του κατοχικού στρατού στη νεκρή ζώνη, για να… εποπτεύει τις εργασίες.

Ο Κόλιν Στιούαρτ, που θεωρεί πως θα λύσει το Κυπριακό με την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών(!), δεν σκέφθηκε ποτέ πως προπόνηση στα γήπεδά τους θα μπορούσαν να κάνουν η ΠΑΕΕΚ στο ΓΣ Πράξανδρος, η Ανόρθωση και η Σαλαμίνα στο ΓΣΕ, ο Διγενής στη Μόρφου, ο ΑΣΙΛ στη Λύση… Αυτό ούτε από τη σκέψη τους δεν περνά, γιατί φοβούνται το κατοχικό καθεστώς, ενώ οι Ελληνοκύπριοι ως γνωστό είναι… ακραίοι. 

ΣΗΜ: Ο πρέσβης Νέαρχος Παλάς, με μακρά εμπειρία και στα θέματα πρωτοκόλλου, εθιμοτυπίας, σε ανάρτησή του αναφέρει τα εξής: «Η άρνηση του Κόλιν Στιούαρ να μεταβεί στο ΥΠΕΞ στο οποίο εκλήθη επισήμως, δεν αποτελούσε δικαίωμα αλλά υποχρέωσή του έναντι του φιλοξενούντος κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η στάση του -απότοκο αποθράσυνσης και έλλειψης σεβασμού προς την κυβέρνηση της ΚΔ- ήταν ενάντια στα διπλωματικά θέσμια, εξευτελιστική για τη φιλοξενούσα χώρα κι απείρως χειρότερη, ακόμη κι απ’ αυτές τις ίδιες τις παρανομίες εντός της νεκρής ζώνης. Για τον λόγο αυτό, έπρεπε να κηρυχθεί persona non grata».