ΣΤΑ πλαίσια της συστηματικής μεθοδευμένης προσπάθειας της κατοχικής Τουρκίας για αναβάθμισης της και αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας, γίνονται κινήσεις συμμετοχής του ψευδοκράτους σε διεθνείς οργανισμούς. Σε αυτή τη φάση η προσπάθεια της κατοχικής πλευράς επικεντρώνεται σε Οργανισμούς, στους οποίους η Άγκυρα έχει επιρροή. Μπορεί να ασκήσει πιέσεις σε κράτη, ώστε να γίνει αποδεκτό το κατοχικό καθεστώς. Εσχάτως, το κατοχικό καθεστώς, απέκτησε το καθεστώς μέλους-παρατηρητή στη 12η Γενική Συνέλευση της TÜRKPA, που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Με την ευκαιρία αυτή, με πανηγυρικούς τόνους, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, δήλωσε πως «συνεχίζουν να αποδίδουν καρπούς οι πρωτοβουλίες του Προέδρου μας ( σ.σ. Ερντογάν), ο οποίος έκανε ένα ιστορικό βήμα προς την αναγνώριση των δικαιωμάτων ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού. Είμαστε υπερήφανοι και τυχεροί που η ‘’ΤΔΒΚ’’, η οποία έγινε για πρώτη φορά δεκτή ως μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών μετά την έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρός μας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), απέκτησε σήμερα το καθεστώς μέλους-παρατηρητή στην TÜRKPA. […] Οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου. Είμαστε δυνατοί μαζί».

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για κινήσεις και ενέργειες, που δεν μπορούν ποσώς να υποβαθμιστούν. Πρέπει να παρακολουθούνται και να γίνονται συνεχώς από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας παρεμβάσεις. Να γίνονται αποτρεπτικές κινήσεις, που θα απομακρύνουν κάθε προσπάθεια της κατοχικής δύναμης για αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε Οργανισμούς. Αυτοί οι Οργανισμοί δεν μπορούν να θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας. Η συμμετοχή του ψευδοκράτους σε αυτούς δημιουργούν προηγούμενο κι αυτό δεν θα πρέπει να υποβαθμίζονται.

ΠΩΣ μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς;  Αλλά και πως αντιμετωπίζεται  η στάση τρίτων κρατών, που κάτω από την πίεση ή τις παραινέσεις της κατοχικής Τουρκίας συναινούν στη συμμετοχή της αποσχιστικής οντότητας σε Οργανισμούς; Είναι σαφές πως οι πλείστες αυτές χώρες έχουν επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και συμφέροντα. Τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις τους στην Ε.Ε. περνούν μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Εάν δεν το αντιλαμβάνονται τώρα, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να το κατανοήσουν. Στην πράξη. Κι υπάρχουν πάρα πολλά εργαλεία στο πεδίο της Ε.Ε., που μπορούν να αξιοποιηθούν. Χωρίς αυτές τις χώρες η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης και αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος.