Όλες οι ασκήσεις που γίνονται επί χάρτου, οι αποφάσεις που λαμβάνονται για την πορεία εξόδου από την πανδημία, εξακολουθούν να είναι υπό την αίρεση του βαθμού αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Γίνονται βήματα με βαθμηδόν χαλάρωση των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί. Η μια διάσταση των πραγμάτων είναι οι επιπτώσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν από τη χαλάρωση των μέτρων. Κατά πόσο, δηλαδή, αυτή η νέα φάση, στην οποία εισήλθαμε από την 21η Μαΐου, θα προκαλέσει έξαρση κρουσμάτων του κορωνοϊού ή δεν θα επηρεαστεί η επιδημιολογική εικόνα και θα συνεχιστεί η πτωτική τάση, που καταγράφεται την τελευταία περίοδο. Η δεύτερη διάσταση, που συνδέεται άρρηκτα με την πρώτη, είναι ο τρόπος συμπεριφοράς των πολιτών στη νέα πραγματικότητα. Πώς θα λειτουργήσει, μεταξύ άλλων, η αγορά, η οικονομία εν γένει σε συνθήκες κρίσης, που ενδέχεται να είναι και παρατεταμένη. Είναι προφανές πως από την οικονομία θα επηρεαστούν πολλοί τομείς. Όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, ο οποίος στην περίπτωση της Κύπρου είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας. Εξακολουθεί να είναι σημαντικός τροφοδότης της οικονομίας, με μεγάλο ποσοστό στο ΑΕΠ. Το ίδιο ισχύει και για άλλες δραστηριότητες της οικονομίας, οι οποίες στηρίζονται πρωτίστως σε μια κινητικότητα και στην ενίσχυση από τους πολίτες. Η αγοραστική δυνατότητα των πολιτών είναι βασικό στοιχείο και το νέο στοίχημα στη μετά τον κορωνοϊό εποχή. 
ΑΥΤΗ η κρίση θα είναι πιο σκληρή, ενδεχομένως και πιο παρατεταμένη από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν. Έχει άλλωστε, λόγω της πανδημίας, διαφορετικά χαρακτηριστικά από μια οικονομική κρίση, για την οποία μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Και στην περίπτωση της κρίσης που βιώνουμε μπορούν, ασφαλώς, να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, να ληφθούν αποφάσεις που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προκαλούνται. Αλλά η διαφορά είναι πως δεν μπορεί να προβλεφθεί η χρονική διάρκεια της αλλά πρωτίστως είναι πρόδηλο πως η κρίση αυτή είναι παγκόσμια. Έχουν επηρεασθεί όλες σχεδόν οι χώρες κι αυτό δεν θα πρέπει να το αγνοήσει κανείς όταν γίνονται οι σχεδιασμοί και προωθούνται αποφάσεις. 
ΦΥΣΙΚΑ -κι αυτό φαίνεται ήδη- θα υπάρχει και μια διαφορετική συμπεριφορά στις σχέσεις μεταξύ των πολιτών, στην καθημερινότητά μας. Οι αποστάσεις θα διατηρηθούν και όταν ακόμη θα υπάρξει πλήρης χαλάρωση των μέτρων. Δεν θα είναι τούτο αποτέλεσμα μόνο του φόβου, αλλά κυρίως της ανάγκης για αυτοπροστασία. Άλλωστε, ειδικοί εκτιμούν πως ο κορωνοϊός ακόμη και να εκριζωθεί ενδέχεται να επανέλθει στην κοινότητα. Μπορεί αυτό να μην ισχύει, να μην επανέλθει δηλαδή. Αυτό, όμως, δεν αποτρέπει τους πολίτες να διατηρήσουν κάποια από τα μέτρα αυτοπροστασίας. Τούτο, άλλωστε, θα έπρεπε να το κάναμε έκπαλαι. Συνεπώς,  δεν θα ήταν υπερβολή να επισημάνουμε, ο καθένας να διατηρήσει τα μέτρα αυτοπροστασίας και να τα εφαρμόζει είτε υπάρχει κορωνοϊός είτε όχι.
 
ΕΙΝΑΙ πρόδηλο πως η επάνοδος σε μια κανονικότητα δεν θα μοιάζει ποσώς με την προ κορωνοϊού περίοδο. Τα δεδομένα αλλάζουν και η κανονικότητα θα είναι κάτι το καινούργιο και θα κουβαλά αποτυπώματα από την πανδημία. Θα είναι μια νέα, πολύ διαφορετική, εποχή, δύσκολη και ιδιαίτερα σκληρή. Αυτό να το έχουμε υπόψη μας.