Το Κυπριακό μπορεί να βρίσκεται σε μια «νεκρή περίοδο» και να μη διεξάγεται καμιά απολύτως συζήτηση, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμπλεκόμενα και ενδιαφερόμενα μέρη δεν ασχολούνται με το ζήτημα και δεν προετοιμάζονται για τη συνέχεια. Όποτε κι αν αυτή προκύψει. 
 
Η Άγκυρα φροντίζει να καθορίσει τις παραμέτρους εντός των οποίων θέλει να κινηθεί το Κυπριακό. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει λόγο γιατί να αρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, καταγράφοντας τα προαπαιτούμενα της τουρκικής πλευράς.
 
Προβαίνοντας σε αξιολόγηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό. Τα όσα ανέφερε είναι αρκούντως ξεκάθαρα των προθέσεων της Τουρκίας:
«Δεν θα επιμένουμε σε οποιοδήποτε μοντέλο λύσης, κατά την επερχόμενη περίοδο. Ωστόσο, την ίδια ώρα, είμαστε αντίθετοι στην ιδέα της επιβολής κάποιου μοντέλου λύσης. Αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό από κάποιο μοντέλο λύσης είναι μια συμφωνία στους όρους αναφοράς οι οποίοι θα πρέπει να περιλαμβάνουν στοιχεία της πολιτικής ισότητας όπως η εκ περιτροπής προεδρία, η αποτελεσματική συμμετοχή στα όργανα λήψης αποφάσεων και η θετική ψήφος για τους Τουρκοκύπριους. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους παράγοντες, δεν υπάρχει λόγος για έναρξη των συνομιλιών για χάρη των συνομιλιών».
 
Στις δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση ότι στο Κυπριακό δεν υπήρξε πρόοδος «λόγω της άρνησης της ελληνοκυπριακής πλευράς να μοιραστεί οτιδήποτε με τους Τουρκοκύπριους». 
Με την τοποθέτησή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η τουρκική πλευρά όχι μόνο πριν αλλά και μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα. Αυτό που θέτει ενώπιον των πάντων η τουρκική πλευρά είναι πως χωρίς ικανοποίηση αυτών που απαιτεί, δηλαδή «πολιτική ισότητα, αποτελεσματική συμμετοχή και μια θετική ψήφο», δεν θα υπάρξει συγκατάθεσή της Άγκυρας για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και από την ώρα που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το θέτει κατ’ αυτό τον ξεκάθαρο τρόπο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, τόσο πριν όσο και μετά τις «εκλογές» του Απριλίου. 
 
Στις δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, οι σχέσεις με την ΕΕ κύλησαν σε πιο θετική κατεύθυνση στη διάρκεια της Ρουμανικής Προεδρίας, σημειώνοντας επίσης ότι δεν ήταν στο αναμενόμενο επίπεδο επί Φινλανδικής Προεδρίας «λόγω των ζητημάτων που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο και τους υδρογονάνθρακες».
 
Μεγάλη Εβδομάδα θα γίνουν οι «εκλογές» 

Οι ημερομηνίες που θα προταθούν για τη διεξαγωγή των «εκλογών» στα κατεχόμενα για την ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη θα είναι σε μια περίοδο κατά την οποία οι Ελληνοκύπριοι θα γιορτάζουν το Πάσχα. Σύμφωνα με την πρόταση οι «εκλογές» θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου, δηλαδή την Κυριακή των Βαΐων. Εάν δεν υπάρξει νικητής από την πρώτη Κυριακή τότε η «επαναληπτική εκλογή» θα διεξαχθεί μια εβδομάδα μετά, στις 19 Απριλίου. Όταν στις ελεύθερες περιοχές θα γιορτάζουν το Πάσχα. 

Σήμερα απόφαση για Οζερσάι 

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης του κόμματος του Λαού για το ποιον θα στηρίξει στις «εκλογές» του Απρίλη για τη θέση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Του κόμματος του Λαού ηγείται ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να αναδειχθεί ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Μέχρι στιγμής ο μόνος που έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του είναι ο ηγέτης του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν. Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν άνοιξε ακόμα τα χαρτιά του, όπως και ο Ερσίν Τατάρ. 

Αιχμές Τσελίκ κατά Δένδια 

Πρέπει να μελετηθεί καλά γιατί ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τον στρατάρχη Χαφτάρ της Λιβύης, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να θέσει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας τον χάρτη Σεβίλλης.

Σε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του κόμματός του, ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ότι «η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια στον πραξικοπηματία στρατηγό Χαφτάρ πρέπει να μελετηθεί πολύ καλά, επειδή από τη στιγμή που ο Σαράτζ, δηλαδή η ‘δομή’ που αναγνωρίζουν τα ΗΕ ως νόμιμη, η ‘δομή’ που υπέγραψε τη συμφωνία με την Τουρκία, αποδυναμώνεται, η Ελλάδα θα προσπαθήσει να θέσει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας τον χάρτη που αποκαλείται Συμφωνία της Σεβίλλης, που σημαίνει μία νέα συμφωνία των Σεβρών στη Μεσόγειο».

Ο Τσελίκ δήλωσε ότι «όπως διασφαλίσαμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο, υπογράφοντας αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, σημαίνει και σκίσιμο και πέταμα αυτού του χάρτη, καθώς και διάλυση αυτής της δομής. Πρέπει να αξιολογηθεί καλά γιατί ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας συναντήθηκε με τον Χαφτάρ, ο οποίος δεν έχει καμία νομιμότητα, με το που η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία».