Έχουν ήδη περάσει λίγες μέρες από τότε που ψηφίστηκε κι αναδείχθηκε ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η καινούρια κυβέρνηση καλείται τόσο να λύσει τα ανοιχτά ζητήματα όσο και να υλοποιήσει τις προγραμματικές της δηλώσεις. Ένα από τα κυρίαρχα θέματα της προεκλογικής περιόδου ήταν και η οικονομία, αφού αποτελεί σημαντικό μέρος της σταθερότητας της Κύπρου στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ευημερία των πολιτών του νησιού.

Αν και η Κύπρος καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης, η πανδημία του κορωνοϊού και το ουκρανικό, έφεραν μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση, από την οποία δεν μείναμε ανεπηρέαστοι. Ως αποτέλεσμα παρατηρείται αύξηση στις τιμές των βασικών αγαθών, αλλά και στο κόστος ενέργειας, οδηγώντας στην αύξηση του πληθωρισμού. Αυτό με τη σειρά του έφερε αναπόφευκτα αύξηση και των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων είναι πιθανό να οδηγήσουν σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και νέες προκλήσεις στον οικονομικό τομέα.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βασιστεί στις γερές βάσεις της κυπριακής οικονομίας και να προχωρήσει με τις ανάλογες μεταρρυθμίσεις με συνετή πολιτική, για να αποφευχθεί η δημιουργία μιας νέας οικονομικής κρίσης με την πιθανή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσει και η μεταρρύθμιση στην απονομή δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα η επίλυση διαφορών και οι υποθέσεις αστικού δικαίου να εκδικάζονται χωρίς καθυστερήσεις. Πρόσθετα, να μεριμνήσει, ώστε οι νομοθεσίες, που ψηφίζονται, να εφαρμόζονται προστατεύοντας από τη μία τους δανειολήπτες και αποτρέποντας από την άλλη τη δημιουργία «στρατηγικών κακοπληρωτών», επαναφέροντας την αξιοπιστία του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ταυτόχρονα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καταρτίσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο επενδύσεων, μέσω του οποίου θα προσελκύονται επενδυτές από το εξωτερικό με απώτερο στόχο την υλοποίηση υποδομών, που θα είναι ωφέλιμες και παραγωγικές για τις επόμενες γενιές. Παράλληλα, στόχος του σχεδίου επενδύσεων να είναι και η ανάπτυξη της πρωτογενούς οικονομίας, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και μικρές επιχειρήσεις σε αγροτικές περιοχές.

Σε αυτό αρωγός θα σταθεί και η στροφή προς μια πράσινη οικονομία με την εφαρμογή πολιτικών ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση). Πλέον, η ανάγκη για μια περιβαλλοντικά προσανατολισμένη οικονομία δεν είναι μόνο αναγκαία για τη βιωσιμότητα του πλανήτη, αλλά γίνεται τρόπος ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα, διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και προσφέροντας έναν πιο οικονομικό και οικολογικό τρόπο ζωής στους πολίτες, όπως με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικίες και επιχειρήσεις. Σε αυτό το σημείο, ένα ακόμα ένα ζήτημα, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το νέο κυβερνητικό σχήμα, είναι η γραφειοκρατία και το υπάρχον σύστημα, το οποίο θα πρέπει να εξελιχθεί μέσω μεταρρυθμίσεων, για να εξυπηρετείται ποιοτικότερα και γρηγορότερα ο πολίτης, χωρίς περιττή ταλαιπωρία. Παράλληλα, η ψηφιακή μεταρρύθμιση όλων των υπηρεσιών του Κράτους πρέπει να αποτελεί στρατηγικό στόχο για την επόμενη πενταετία, ούτως ώστε ο κρατικός μηχανισμός να κινείται με τους ίδιους ρυθμούς με τους οποίους τρέχει σήμερα ο ιδιωτικός τομέας και η κοινωνία γενικότερα.

Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ρυθμίσει και το συνταξιοδοτικό, σε μια προσπάθεια να διαφυλαχθεί η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων και γενικότερα των ατόμων τρίτης ηλικίας βελτιώνοντας το πλαίσιο, αλλά και να διαφυλάξει τη βιωσιμότητά του και για τις μελλοντικές γενιές.

Καταλήγοντας, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει υπολογισμένα βήματα και στρατηγικές κινήσεις, ώστε να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ κοινωνίας και οικονομίας, προωθώντας την κοινωνική συνοχή, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ο τραπεζικός τομέας, που παρέχει το οξυγόνο στην αγορά, θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό του Κράτους για να στηρίξει την οικονομία, να ενισχύσει και να λάβει τις πρωτοβουλίες, για να έχουμε μια υγιή, σταθερή οικονομία, η οποία θα προσφέρει ευημερία σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

*CEO της Ancoria Bank