Λύση στο γόρδιο δεσμό της MLS επιχειρούν να δώσουν οι ελεγκτικές αρχές και η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας σε συνεργασία με τους συμβούλου της. Χθες πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η συνάντηση, όπως είχε αναφέρειτο Capital.gr., μεταξύ της διοίκησης και της οικονομικής διεύθυνσης της MLS, των εκπροσώπων των δύο ελεγκτικών εταιρειών, ΣΟΛ και PKF Ευρωελεγκτική που έλεγξαν τις λογιστικές κατάστασης 2018 και Α’ εξαμήνου 2019 αντίστοιχα, καθώς και της Deloitte που έχει αναλάβει να φέρεις εις πέραν ένα business plan για λογαριασμό της εισηγμένης εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό ζητούμενο της συνάντησης αποτέλεσε η αναμόρφωση για το επίμαχο κονδύλι του ισολογισμού της MLS τη χρήση του 2018, τα “άυλα περιουσιακά στοιχεία”, συνολικής αναπόσβεστης αξίας 25.484.122 ευρώ, ποσό που αντιπροσώπευε το 50 % του ενεργητικού της εταιρείας στο τέλος του 2018. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της ανακτησιμότητας των δαπανών που αναγνωρίσθηκαν ως περιουσιακά στοιχεία, ενώ υπήρξε επιφύλαξη από πλευράς τουλάχιστον της μιας εκ των δύο εκλεκτικών εταιρειών για το κατά πόσον θα συναινέσουν στην αναμόρφωση.

Σημειώνεται ότι για τη χρήση 2018 που έλεγχε η ΣΟΛ Α.Ε, τα ευρήματα του θεματικού ελέγχου της ΕΛΤΕ, όπως έγραψε το Capital.gr.,  κατέδειξαν πως από τα δηλωθέντα άυλα περιουσιακά στοιχεία ύψους 25,4 εκατ. ευρώ υπάρχει ζήτημα για τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ εξ αυτών, αμφισβητώντας και την αξία κτήσης και τις συσσωρευμένες αποσβέσεις του κόστους ανάπτυξης. Η MLS από τη χρήση 2019 ελέγχεται από την εταιρεία PKF Ευρωελεγκτική – Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές (ο ορκωτός ελεγκτής της PKF υπέγραψε τα αποτελέσματα εξαμήνου 2019), η οποία αντικατέστησε τη ΣΟΛ Α.Ε. που επί σειρά ετών πραγματοποιούσε τον έλεγχο της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη δρομολογούνται διοικητικά μέτρα εναντίον του ελεγκτή που υπέγραψε τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2018.

Και για την PKF Ευρωελεγκτική, όμως, υπάρχει ζήτημα αφού στο εξάμηνο 2019 ο ορκωτός ελεγκτής θα έπρεπε να είχε παρατηρήσει στην έκθεση επισκόπησης το ζήτημα των άϋλων περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με τη χρήση του 2018. Επίσης θα όφειλε να είχε πιστοποιήσει τα open balance sheet του προηγούμενο ορκωτού και να αποκτήσει ελεγκτικά τεκμήρια για να τεκμηριώσει το 6μηνο, κάτι που σύμφωνα με την ΕΛΤΕ δεν έπραξε.

Ρήτρες

Ζητούμενο, σε κάθε περίπτωση, είναι σε ποιο βαθμό θα προχωρήσει η αναμόρφωση του ισολογισμού της MLS. Κατά πληροφορίες, η εταιρεία προτίθεται να συμπεριλάβει τα μέτρα που θα λάβει στις οικονομικές καταστάσεις 2019 (αναμένεται να ανακοινωθούν έως τις 30 Ιουνίου). Ωστόσο, βάσει της νομοθεσίας, η εταιρεία πρέπει να αναμορφώσει το εξάμηνο 2019 και τις λογιστικές καταστάσεις 2018, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση πως θα πρέπει να γίνει έλεγχος και στις παλαιότερες χρήσεις για να ξεκαθαρίσει πλήρως εάν υπάρχει και εάν ναι, σε ποιο βαθμό, ζήτημα συνολικής αξιοπιστίας των οικονομικών στοιχείων της MLS. 

Ήδη, πάντως, δρομολογείται σήμερα συνάντηση κλιμακίων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της ΕΛΤΕ ώστε τα στοιχεία που παρέδωσε η ΕΛΤΕ στην Επ. Κεφαλαιαγοράς να συνδεθούν με προηγούμενη έρευνα της τελευταίας, η  οποία φέρεται να ολοκληρώνεται, ενώ δρομολογείται και η διενέργεια ανεξάρτητου οικονομικού έλεγχου στην εισηγμένη.

Την ίδια στιγμή, κινητικότητα συνεχίζει να υφίσταται αναφορικά με το ζήτημα των ομολόγων της εταιρείας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ζητήθηκε η λίστα των ομολογιούχων από το Αποθετήριο σε περίπτωση που χρειαστεί να συγκληθεί γενική συνέλευση, καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως ευρεία αναδιατύπωση του ισολογισμού της εταιρείας δύναται να παραβιάσει συγκεκριμένες ρήτρες (όπως για παράδειγμα στην περίπτωση εμφάνισης αρνητικού EBITDA ή εάν ο καθαρός δανεισμός ξεπεράσει τις 4,5 φορές τα EBITDA) που συνιστούν αιτίες καταγγελίας για τουλάχιστον δύο από τα τρία ομόλογα της εταιρείας.

Χθες η CNL Capital ανέφερε πως επένδυσε σε ομολογιακό δάνειο που εξέδωσε η MLS στις 10/07/19, αρχικού ποσού 1 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε ανοικτό υπόλοιπο 825 χιλ. ευρώ την 31/12/19. Εντός του 2020, ανέφερε η CNL, έγιναν επιπλέον αποπληρωμές με αποτέλεσμα το ανοικτό υπόλοιπο του δανείου να ανέρχεται σήμερα σε 600 χιλιάδες ευρώ, πλέον τόκων κι εξόδων, αντιπροσωπεύοντας το 5,2% της τρέχουσας αξίας του συνολικού χαρτοφυλακίου της CNL. Η εταιρείας ανέφερε επίσης πως η επένδυση της στο εισηγμένο ομολογιακό δάνειο MLS01,που απεικονίζεται στις οικονομικές καταστάσεις του 2019, έχει ήδη ρευστοποιηθεί με κέρδος εντός των πρώτων μηνών του 2020.

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Πηγή: Capital.gr