Η διασυνοριακή περίθαλψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντάσσεται στο Γενικό Σύστημα Υγείας και αυτό το διάστημα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας βρίσκεται στο στάδιο της ετοιμασίας της απαραίτητης τροποποίησης στον νόμο του ΓεΣΥ. Στο πλαίσιο αυτής, οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ θα μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και θα αποζημιώνονται από τον ΟΑΥ στη βάση των αποζημιώσεων που ισχύουν ανά περίπτωση στην Κύπρο.

Τροποποίηση στη νομοθεσία προωθείται και σε ό,τι αφορά την αποστολή δικαιούχων του ΓεΣΥ στο εξωτερικό για εξειδικευμένες επεμβάσεις ή εξετάσεις, ενώ σε ό,τι αφορά την έναρξη της εφαρμογής του σχετικού προγράμματος από τον ΟΑΥ τον ερχόμενο Οκτώβριο, η εκπαίδευση των λειτουργών του Οργανισμού έχει αρχίσει, είναι καθημερινή και γίνεται από λειτουργούς του αρμόδιου τομέα επιδοτούμενων ασθενών του υπουργείου Υγείας.

Ο ΟΑΥ, ωστόσο, αναμένει να ενημερωθεί και για τον αριθμό των λειτουργών του υπουργείου Υγείας που θα αποσπαστούν τελικά στον Οργανισμό για να τον βοηθήσουν στα αρχικά στάδια της υλοποίησης του προγράμματος. Για τον Οργανισμό, η απόσπαση των λειτουργών αυτών δεν πρέπει να είναι μικρότεροι των έξι μηνών.

Μεγάλο στοίχημα για τον ΟΑΥ, η ψήφιση των τροποποιήσεων της νομοθεσίας πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές στα μέσα Ιουλίου, αφού η οποιαδήποτε καθυστέρηση ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα της 1ης Οκτωβρίου. Μάλιστα, ο ΟΑΥ προτίθεται, αμέσως μόλις ολοκληρώσει τις απαραίτητες τροποποιήσεις, να ζητήσει από το υπουργείο Υγείας την κατάθεσή τους στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο στόχος για έγκαιρη ψήφιση τους θα επιτευχθεί.

«Ο ΟΑΥ προετοιμάζεται για να αναλάβει το πρόγραμμα αποστολής ασθενών στο εξωτερικό τον Οκτώβριο και προς τον σκοπό αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες διαδικασίες», ανέφερε στον «Φ» η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Μόνικα Κυριάκου. Πέντε λειτουργοί του Οργανισμού, πρόσθεσε, «έχουν αρχίσει να εκπαιδεύονται καθημερινά από τους λειτουργούς του τομέα επιδοτούμενων ασθενών του υπουργείου Υγείας ώστε να είμαστε σε θέση, ως ΟΑΥ να αναλάβουμε τις αποστολές ασθενών όταν θα έρθει η ώρα». Παράλληλα, με την εκπαίδευση των πέντε λειτουργών «εργαζόμαστε και για την τροποποίηση της νομοθεσίας η οποία δεν αφορά μόνο τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, είπε η κ. Κυριάκου και εξήγησε: «Για το πρόγραμμα αποστολής ασθενών στο εξωτερικό πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις ώστε ο ΟΑΥ να μπορεί να φέρει το έργο του εις πέρας. Αυτή τη στιγμή, η νομοθεσία δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες διαδικασίες ή δεν επιτρέπει κάποιες διαδικασίες. Για αυτό κρίνεται απαραίτητη η τροποποίηση».

Επίσης, «υπάρχει ο οδικός χάρτης τον οποίο εφαρμόζουμε με στόχο να είμαστε έτοιμοι, όταν πρέπει για να αναλάβουμε την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό. Πέραν από τις δράσεις που περιλαμβάνει ο χάρτης αυτός τις οποίες προωθούμε, παρακολουθούμε συνεχώς και την πορεία υλοποίησης ώστε να γνωρίζουμε εάν κάπου υπάρχει κάποια καθυστέρηση να παρέμβουμε για να επισπευθεί η διαδικασία».

«Εκτός από τα πιο πάνω, τροποποίηση της νομοθεσίας ετοιμάζεται και για να μπορέσει ο ΟΑΥ να εφαρμόσει τη διασυνοριακή περίθαλψη εντός της ΕΕ. Το κομμάτι που θα αναλάβει ο ΟΑΥ δεν αφορά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες Κύπριοι πολίτες βρίσκονται σε κάποιο άλλο κράτος και χρειάζονται εκτάκτως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτά τα περιστατικά θα συνεχίσουν να καλύπτονται από το υπουργείο Υγείας. Ο Οργανισμός θα αναλάβει τις περιπτώσεις δικαιούχων που επιλέγουν να εξυπηρετηθούν από κέντρα που λειτουργούν σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Δηλαδή, ο δικαιούχος θα μπορεί να μεταβεί σε κάποιο ιατρικό κέντρο μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας και ο ΟΑΥ θα καλύπτει στη βάση του ποσού που θα αποζημίωνε την πράξη αυτή στην Κύπρο».

Το καλοκαίρι αναμένεται ότι θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τον ΟΑΥ καθώς πέραν από το πρόγραμμα αποστολής ασθενών στο εξωτερικό και την προώθηση των διαδικασιών για την διασυνοριακή περίθαλψη εντός ΕΕ, ο Οργανισμός θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να σταθεροποιηθεί και να λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και ο τομέας φαρμάκων ο οποίος από την 1η Ιανουαρίου εξετάζει και αξιολογεί και τα δεκάδες αιτήματα που υποβάλλονται, κάθε εβδομάδα από τους γιατρούς για λογαριασμό ασθενών τους οι οποίοι χρειάζονται εξειδικευμένα φάρμακα και θεραπείες.