Συναγερμό σήμαναν Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος και Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μετά από ενημέρωση της οποίας έτυχαν για τη διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος μάλιστα, απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας και Εξωτερικών της Κύπρου ζητώντας την παρέμβαση τους, ενώ ο αντίστοιχος Σύλλογος στην Ελλάδα ξεκίνησε ενημέρωση όλων των ευρωπαϊκών ιατρικών φορέων στους οποίους συμμετέχει ως τακτικό μέλος. Οι δύο σύλλογοι καλούν επίσης τα μέλη τους, να μη συμμετέχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενέργειες για αποτροπή διεθνούς συνεδρίου στα κατεχόμενα

Όπως ο ΠΙΣ αναφέρει στην επιστολή του, «η Τουρκική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής διοργανώνει στα κατεχόμενα εδάφη μας και συγκεκριμένα στην Κερύνεια, διεθνές επιστημονικό συνέδριο στις 10-13 Νοεμβρίου. Η πληροφόρηση προήλθε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο κατόπιν επιστολής του υπουργείου Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο οποίος προς τιμήν του ήδη ανέλαβε πρωτοβουλία σχετικής ενημέρωσης περί της παράνομης αυτής ενέργειας, τόσο των ιατρικών συλλόγων της Ελλάδας όσο και όλων των ευρωπαϊκών ιατρικών οργανώσεων στις οποίες ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι τακτικό μέλος». 

Ο ΠΙΣ, συνεχίζει αναφέροντας ότι «τυχόν συμμετοχή ελληνοκυπρίων γιατρών θεωρείται απαράδεκτη και θα προσέδιδε εμμέσως αναγνώριση σε ένα παράνομο καθεστώς και αρνητικό συμβολισμό σε σχέση με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».