Το Εφετείο υπερδιπλασίασε την ποινή φυλάκισης σε 64χρονο που είχε κακοποιήσει σεξουαλικά 25χρονο με αυτισμό και με μέτριου βαθμού νοητική υστέρηση με διαταραχές συμπεριφοράς. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχτηκε έφεση του Γενικού Εισαγγελέα και έκρινε ως έκδηλα ανεπαρκή την ποινή 4 ½ ετών που επιβλήθηκε πρωτόδικα και την αύξησε σε 10 χρόνια.

Ο 64χρονος αντιμετώπισε τρεις κατηγορίες ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας που αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση διά διείσδυσης, αρπαγής ή απαγωγής ή στέρησης της ελευθερίας και της άσεμνης επίθεσης εναντίον άνδρα. Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, ο παραπονούμενος, ηλικίας 25 ετών, πάσχει από διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (αυτισμό) και μετρίου βαθμού νοητική υστέρηση με διαταραχές συμπεριφοράς, ενώ αντιμετωπίζει δυσκολίες επικοινωνίας, κοινωνικοποίησης και στερεοτυπίας. Είναι όμως σε θέση να περιγράψει συμβάντα που έχει βιώσει. Του αρέσουν πολύ τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, γι’ αυτό και σχεδόν καθημερινά τις πρωινές ώρες, μεταβαίνει πεζός σε ανοικτό χωράφι πλησίον της οικίας του, όπου βρίσκεται σταθμευμένο συγκεκριμένο φορτηγό, το οποίο θαυμάζει και επιστρέφει στην οικία του. Το ίδιο έπραξε και στις 21.12.2021 όμως συνάντησε τον 64χρονο, συνταξιούχο, ο οποίος επέβαινε αυτοκινήτου που σταμάτησε, τον προσέγγισε και αφού του συστήθηκε με ψεύτικο όνομα προθυμοποιήθηκε να τον μεταφέρει ο ίδιος για να δει το συγκεκριμένο φορτηγό. Ο παραπονούμενος αρχικά αρνήθηκε, όμως στη συνέχεια, ένεκα της νοητικής του κατάστασης, πίστεψε τις προφάσεις του εφεσίβλητου και εισήλθε στο αυτοκίνητο του. Αντί όμως να τον μεταφέρει για να δει το φορτηγό, όπως του υποσχέθηκε, τον μετέφερε σε χωράφι όπου υπήρχε εγκαταλελειμμένη παράγκα. Εκεί προέβη στις ακατανόμαστες πράξεις του παρά την άρνηση του 25χρονου. Ο νεαρός επιστρέφοντας στο σπίτι του ανέφερε στους δικούς του τι συνέβη και έγινε καταγγελία στην Αστυνομία. Ο 64χρονος εντοπίστηκε μέσω της περιγραφής του παραπονούμενου και ένεκα του οχήματος του (το οποίο αναγνωρίστηκε από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης της περιοχής). Ο κατηγορούμενος ομολόγησε και είπε ότι αντιλήφθηκε ότι ο παραπονούμενος ήταν πρόσωπο που έπασχε από νοητική υστέρηση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έξι συλλήψεις 15χρονων στην Αθήνα για βιασμό ανήλικου

Το Εφετείο αφού έλαβε υπόψη ότι τα εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως βρίσκονται σε συνεχή και ανησυχητική έξαρση, ότι ο παραπονούμενος είναι άτομο αυτιστικό, με διανοητική υστέρηση και διαταραχές συμπεριφοράς, γεγονός που εκμεταλλεύθηκε ο 64χρονος, καθώς και το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ του παραπονουμένου και του εφεσίβλητου, αποφάσισε να αποδεχθεί την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα.

Διαπίστωσε επίσης ότι το Κακουργιοδικείο, διαπράττοντας σφάλμα αρχής, παρέλειψε να λάβει υπόψη κατά την επιμέτρηση της ποινής την προηγούμενη καταδίκη με την οποία βαρύνεται ο εφεσίβλητος για παρόμοιας φύσεως αδικήματα. Το Δικαστήριο σημείωσε επίσης και τα εξής: Η απέχθεια για τα αδικήματα που ο εφεσίβλητος διέπραξε σε βάρος του παραπονούμενου, το οποίο, ως ιδιαίτερα ευάλωτο άτομο, χρησιμοποιήθηκε ως σκεύος ηδονής για την ικανοποίηση των αρρωστημένων σεξουαλικών ορέξεων του εφεσίβλητου, σαφώς δεν αντανακλάται στο ύψος των ποινών που τελικά του επιβλήθηκαν. Έτσι αύξησε την ποινή από 4 ½ σε 10 χρόνια φυλάκιση.