Επίθεση κατά του υπουργείου Υγείας εξαπέλυσε χθες ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων με τον πρόεδρο του να δηλώνει ότι το πρόγραμμα επιχορήγησης για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού «ήταν μάλλον μια προσπάθεια απλής προβολής» αφού όπως υποστήριξε, «στην πράξη δεν μπορεί να καλύψει τα νοσοκομεία της Κύπρου». Παράλληλα, ο ΠΑΣΙΝ κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποδεικνύοντας ότι από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «δόθηκαν στον ΟΚΥπΥ (δημόσια νοσηλευτήρια) €100 εκατ.».

«Τα €5 εκατομμύρια που μας παραχώρησαν, αν λάβουμε υπόψη τον αριθμό των νοσοκομείων που λειτουργούν σήμερα στην Κύπρο θα δούμε ότι φθάνουν για να πάρει το κάθε νοσηλευτήριο από €50.000 – €60.000 και διερωτώμαι: τι ιατρικούς εξοπλισμούς θα αναβαθμίσουμε με αυτά τα χρήματα; Ένας αξονικός τομογράφος σύγχρονος μπορεί να στοιχίζει €1 εκατ., ενώ ένας νέας τεχνολογίας μαγνητικός τομογράφος €2 εκατ.», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ Μάριος Καραϊσκάκης.

«Το ποσό που εξαγγέλθηκε είναι πολύ ανεπαρκές και ταυτόχρονα προκύπτει και άνιση μεταχείριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διότι ξέρουμε ότι από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στον ΟΚΥπΥ δόθηκαν €100 εκατ. Για εμάς, που είμαστε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κύπρου παραχωρούν €5 εκατ. δηλαδή αν αφαιρεθεί το ΦΠΑ €4 εκατ. Διερωτώμαι τι θα καλύψουμε με αυτό το κονδύλι».

Επιπρόσθετα, είπε ο κ. Καραϊσκάκης, «έχουν βάλει μέσα κριτήρια που αποκλείουν τα μεγάλα νοσοκομεία. Λέει για παράδειγμα ότι εάν ένα νοσηλευτήριο εργοδοτεί πέραν των 250 ατόμων, δεν μπορεί να διεκδικήσει επιχορήγηση».

Επιπρόσθετα, «είπαν ότι η διορία για υποβολή αιτήσεων θα λήξει στις 29 Ιουνίου, αντιδράσαμε και το έκαναν 3 Ιουλίου. Για να μπορέσει όμως και πάλι ένα νοσοκομείο να διεκδικήσει πρέπει να έχει ήδη σε προχωρημένο στάδιο τις διαδικασίες του για αγορά εξοπλισμού. Δηλαδή είναι τυχερά, και καλά κάνουν, τα νοσοκομεία που έτυχε αυτή την περίοδο να έχουν ανοικτές τέτοιες διαδικασίες. Για τους υπόλοιπους μάλλον δεν υπάρχει χρόνος για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους».

Ως σύνδεσμος, είπε καταλήγοντας «θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα, όπως έχει ανακοινωθεί είναι απλά για σκοπούς προβολής, για να πούμε απλά ότι δίνεται ένα σχέδιο επιδότησης».