Την ανακοπή με κάθε νόμιμο μέσο των ροών παράτυπων μεταναστών από τον Λίβανο και την εμπορία προσώπων από διάφορα κυκλώματα, επιθυμεί η Κύπρος, γι’ αυτό και προτείνει δραστικά μέτρα προς τη γειτονική χώρα.

Με προχθεσινή επιστολή του την οποία αποκαλύπτει ο «Φ», προς τον Λιβανέζο ομόλογό του Bassam Mawlawi, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, εισηγείται πρακτικά μέτρα που στοχεύουν στη μείωση των ροών μεταναστών που φεύγουν από τις ακτές του Λιβάνου.

Μεταξύ άλλων προτείνεται η παραχώρηση σκαφών από την Κυπριακή Δημοκρατία, εκπαίδευση Λιβανέζων αξιωματικών, διενέργεια κοινών περιπολιών, ακόμα και χρηματοδότηση επιχειρήσεων κατά της παράτυπης μετανάστευσης  ή και επιδιόρθωσης σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες ώστε να επιστρέψουν στον τόπο αναχώρησής τους. 

Στην επιστολή που διαβιβάστηκε μέσω της πρεσβείας της Κύπρου στο Λίβανο, ο κ. Ιωάννου αναφέρεται αρχικά στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της γειτονικής χώρας και τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση και εδραίωση της συνεργασίας σε θέματα κοινής ασφάλειας.

«Ειδικότερα, σημειώνει στην επιστολή ο ΥΠΕΣ, για το θέμα παράτυπης μετανάστευσης στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Κύπρο, θέλω να εισηγηθώ ένα αριθμό ενεργειών για τις οποίες οι χώρες μας μπορούν από κοινού να προχωρήσουν και να επωφεληθούν. Προκειμένου να εντοπίσουμε την παράτυπη μετανάστευση και τις δραστηριότητες εμπορίας, η Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα πνεύμα εμπιστοσύνης και φιλίας, είναι έτοιμη να προσφέρει στο Λίβανο την ακόλουθη συνεργασία και βοήθεια:

  • Δωρεά έξι προαγορασμένων ταχύπλοων, τα δύο 12 μέτρων με ταχύτητα 12 κόμβων παραδοτέα μέχρι το τέλος του 2023 και τα τέσσερα με ταχύτητα 30 κόμβων και παράδοση ως το τέλος του 2024.
  • Εκπαίδευση σε οκτώ μέλη των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων σε θέματα ελέγχων και επιχειρήσεων. Η εκπαίδευση μπορεί να αρχίσει τον Δεκέμβριο και όλα τα έξοδα θα καλυφθούν από τη Δημοκρατία.
    -Επιμορφωτικές επισκέψεις μελών των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων στην κυπριακή Αστυνομία, προκειμένου να γνωρίσουν την όλη διαδικασία που ακολουθούν οι κυπριακές Αρχές.
  • Εφαρμογή κοινών περιπολιών από τις λιβανικές ναυτικές δυνάμεις και την κυπριακή Λιμενική Αστυνομία εντός των χωρικών υδάτων του Λιβάνου με τη χρήση σκαφών της Λιμενικής. Το σκάφος θα το χειρίζεται κυπριακό προσωπικό και θα είναι επανδρωμένο με Λιβάνιους και Κύπριους αξιωματικούς και θα βρίσκεται στο λιμάνι της Βηρυτού. Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση των ικανοτήτων ανταπόκρισης των λιβανικών Αρχών προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις μη εξουσιοδοτημένες αναχωρήσεις.
  • Παροχή τεχνικής βοήθειας από Κύπριους ειδικούς σε θέματα ναυτιλίας όπως την επιδιόρθωση και εξοπλισμό μηχανών σε λιβανικά σκάφη που θα χρησιμοποιούνται για την εμπορία ατόμων. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω της επίσκεψης μιας κυπριακής αντιπροσωπείας ή μιας λιβανικής αποστολής που θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο.
    -Χρηματοδότηση της εφαρμογής συγκεκριμένων λιβανικών επιχειρήσεων κατά της εμπορίας ανθρώπων προς την Κύπρο. Ειδικότερα η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί να καταβάλει την αντιμισθία 10 μελών των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων που συμβάλουν ενεργά στην αναχαίτιση σκαφών που μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες προς την Κύπρο. Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει και τα κόστη για τα καύσιμα και συντήρηση σκαφών».
    Τέλος εισηγείται στον Λιβανέζο ομόλογό του να υποβάλουν από κοινού πρόταση στην ΕΕ με την οποία να ζητούνται κονδύλια για την ανάπτυξη ενός πρακτικού και επιχειρησιακού συνεταιρισμού μεταξύ των δύο χωρών, για την αποτροπή και καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι πληροφορίες που φτάνουν από τον Λίβανο στις κυπριακές Αρχές για συνεχείς αφίξεις Σύρων μεταναστών από τον Λίβανο. Χθες ο διευθυντής του γραφείου του ΥΠΕΣ, Λοΐζος Χατζηβασιλείου δήλωσε ότι ο κ. Ιωάννου έδωσε οδηγίες να προετοιμαστούν οι κυπριακές Αρχές, σε περίπτωση που επαληθευτούν πληροφορίες για μαζική αναχώρηση μεταναστών από τον Λίβανο με προορισμό την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από αφιχθέντες μετανάστες τη Δευτέρα, σε συγκεκριμένο παραθαλάσσιο χωριό του Λιβάνου, βρίσκονται περίπου 500 άτομα αναμένοντας να μπουν σε βάρκες με προορισμό την Κύπρο.

Μετά τις πληροφορίες αυτές, αμέσως ο υπουργός Εσωτερικών επικοινώνησε το βράδυ της Δευτέρας με τον ομόλογο του στον Λίβανο και σύμφωνα με τον Χατζηβασιλείου, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα επιληφθεί του θέματος. Ουσιαστικά, ανέφερε ο διευθυντής του γραφείου του ΥΠΕΣ, ενεργοποιήθηκε η συμφωνία που έγινε με τον Λίβανο για ανταλλαγή πληροφοριών που επιτεύχθηκε κατά την τελευταία επίσκεψη του Υπουργού στη γειτονική χώρα.