Αυξανόμενη παρουσιάζεται, βάσει των επίσημων στοιχείων του Αρχείου Καρκίνου, η συχνότητα εμφάνισης περιστατικών καρκίνου στην Κύπρο, με την Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, να προωθεί την επέκταση των προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου αλλά και την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων μαστογραφίας μέσω των οποίων διεξάγεται εδώ και είκοσι περίπου χρόνια το πρόγραμμα ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μιλούσε στην ημερίδα που διοργανώνει η Μόνιμη Επιτροπή Καρκίνου της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Καρκίνου με θέμα: «Κύπρος και Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου».
«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το έτος 2020, 2, 7 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη, είχαν διαγνωστεί με καρκίνο, ενώ 1,3 εκατομμύρια άτομα έχασαν τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένας στους δύο Ευρωπαίους πολίτες θα αναπτύξουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους κάποια μορφή καρκίνου που θα οδηγήσει σε μακροχρόνιες συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους, και όχι μόνο. Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το Αρχείο Καρκίνου, στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά από το 1998 και μετά όλα τα νέα περιστατικά καρκίνου, ο καρκίνος, όπως και σε άλλα Κράτη, παρουσιάζει αυξανόμενη συχνότητα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτοντας ότι στην Κύπρο, η Πολιτεία, «έχοντας ως γνώμονα την υγεία του κάθε πολίτη που πάσχει από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου, έχει υιοθετήσει και υλοποιεί σε συνέχεια και προηγούμενων αποφάσεων που λήφθηκαν από προηγούμενες Κυβερνήσεις, σημαντικές δράσεις σύμφωνα και με τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης».
Σε ό,τι αφορά την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης, «το κράτος εφαρμόζει εδώ και μία εικοσαετία, όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της Υγείας, το πληθυσμιακό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για την ανίχνευση καρκίνου του μαστού. Κέντρα Μαστογραφίας λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, έτσι ώστε το σύνολο του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε αυτά, ενώ ταυτόχρονα τα εν λόγω Κέντρα έχουν αναβαθμιστεί τόσο σε θέματα υποδομής και εξοπλισμού όσο και στελέχωσης. Παράλληλα, έχει επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας τους και τις απογευματινές ώρες, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται και οι εργαζόμενοι συμπολίτες μας».
Σε σχέση με άλλα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου «που αναμένεται να εφαρμόσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, να αναφέρω ότι έχουν ήδη προχωρήσει σημαντικά οι διαδικασίες για τον σχεδιασμό του προγράμματος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα απευθύνεται στην ηλιακή ομάδα των 50-74 ετών και η όλη διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω του συστήματος του ΟΑΥ. Επίσης, τροχοδρομείται η εφαρμογή του προγράμματος για τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες ηλικίας 50-60 ετών με τη διενέργεια της εξέτασης PSA, ενώ το ίδιο γίνεται και για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, αντίστοιχα, στις γυναίκες».
Παράλληλα, «μέσα από τις δράσεις της σχολιατρικής υπηρεσίας και τα προγράμματα προαγωγής υγείας που εφαρμόζονται στα Σχολεία μας, στοχεύουμε στην εκπαίδευση των παιδιών μας για την ανάγκη υιοθέτησης υγιεινών συνθηκών ζωής. Και εκεί πρέπει να είναι η επικέντρωση μας ειδικότερα στο θέμα της πρόληψης. Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος για τον ιό των κονδυλωμάτων ΗPV τόσο σε κορίτσια όσο και σε αγόρια από την ηλικία των 11 ετών αποτελεί σημαντικότατη παρέμβαση για την πρόληψη του καρκίνου».
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας «είναι αρωγός στις δράσεις που στόχο έχουν την ανακούφιση τόσο των πασχόντων όσο και των οικογενειών τους, μέσω της παροχής σχετικών υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, φυσιοθεραπεία, και στήριξη στην απώλεια».