Στα 324 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκαν τα ποσά από τα ανείσπρακτα εντάλματα με το πρόβλημα να διογκώνεται αντί να επιλύεται. Όπως φαίνεται, τα μέτρα που εφαρμόζονται κατά καιρούς δεν απέδωσαν, αφού τα ανείσπρακτα εντάλματα έφτασαν τον περασμένο μήνα τις 293.000.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, το πρόβλημα με τα ανεκτέλεστα εντάλματα βρίσκεται στη χειρότερή του κατάσταση, αφού στις 10/10/2023, σύμφωνα με το μηχανογραφημένο σύστημα ενταλμάτων, εκκρεμούσαν 293.811 εντάλματα προστίμου για το συνολικό ποσό των €324.588.606. Τα μεγαλύτερα ποσά ενταλμάτων αφορούν σε Κοινωνικές Ασφαλίσεις (48,18% του συνολικού ποσού) και ακολουθούν τα διάφορα ποινικά αδικήματα, οι ιδιωτικές ποινικές, τα αστικά χρέη, και τροχαίες παραβάσεις.

Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και 23.892 εντάλματα για τα οποία οι οφειλέτες έχουν πάρει αναστολή από τον Γενικό Εισαγγελέα και πληρώνονται με δόσεις, για συνολικό ποσό €25.384.028.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, τα ανεκτέλεστα εντάλματα αυξάνονται διαχρονικά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται μεγάλος όγκος εργασίας στα επόμενα έτη.

Το έργο για πληρωμή των ενταλμάτων μέσω διαδικτύου, θα υλοποιηθεί στα πλαίσια του e-justice. Σημειώνεται ότι για επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είχε υποβάλει σειρά εισηγήσεων, χωρίς, ωστόσο, να υλοποιηθούν. Ειδικά για τους επώνυμους που χρωστούσαν στο κράτος και τους δημοσίους υπαλλήλους που ενώ πληρώνονται από την κυβέρνηση δεν πληρώνουν τις οφειλές τους, ο Γενικός Ελεγκτής εισηγήθηκε την αποκοπή δόσης από τον μισθό τους.

Όταν είχε αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης η Στέφη Δράκου, είχε αποφασιστεί όπως ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας αναλάβει την εποπτεία των Ουλαμών Είσπραξης Ενταλμάτων και είχε παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα αφού γίνονταν στοχευμένες εκστρατείες όπως στα οδοφράγματα, τις λέσχες, σε μπούκικα κ.α. για εντοπισμό οφειλετών. Τελικά, ο αξιωματικός αυτός μετακινήθηκε σε άλλο πόστο.

Το πρόβλημα ξεκινά όπως είχε επισημανθεί σε εκθέσεις από το γεγονός ότι τα Πρωτοκολλητεία των Δικαστηρίων δεν είναι συνδεδεμένα με ένα ενιαίο σύστημα στην Αστυνομία με αποτέλεσμα πολλά εντάλματα να χάνονται, ή να μην διαβιβάζονται για είσπραξη.