Βαριά ποινή επέβαλε το διοικητικό συμβούλιο του ΡΙΚ στον ανώτερο λειτουργό του ιδρύματος, Σάββα Αριστοδήμου.

Ενεργώντας ως πειθαρχικό συμβούλιο και εξετάζοντας το θέμα της ανάρτησής του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τον Νοέμβριο του 2022, αποφάσισε να του αποκοπούν τρεις μηνιαίοι μισθοί και να τον υποβαθμίσει κατά δυο μισθολογικές κλίμακες, κάτι το οποίο έχει άμεση επίπτωση και στα διοικητικά καθήκοντα που μέχρι πρότινος ασκούσε.

Το πειθαρχικό συμβούλιο, στο οποίο δεν συμμετείχαν δυο διοικητικά στελέχη του ΡΙΚ (βλ. σύγκρουση συμφέροντος), είχε καταλήξει να κρίνει ένοχο πειθαρχικά τον κ. Αριστοδήμου την περασμένη Παρασκευή. Σήμερα του ανακοίνωσε την απόφασή του. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί πειθαρχική έρευνα υπό την ευθύνη λειτουργού του δημοσίου που είχε καταλήξει σε σχετικό πόρισμα.

Από πλευράς του κ. Αριστοδήμου έχει δηλωθεί ήδη πρόθεση για αμφισβήτηση και της καταδίκης, αλλά και του ύψους της επιβληθείσας ποινής. Ήδη από τη μεριά του έχει τεθεί ζήτημα ότι δεν εξετάστηκε η ουσία των όσων κατάγγελλε με την ανάρτησή του και τα οποία τέθηκαν υπόψιν της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται βέβαιο ότι θα προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο για την ανατροπή της προαναφερθείσας απόφασης.

Η πειθαρχική έρευνα του Σάββα Αριστοδήμου είχε αποφασιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου του 2022, μετά από προσωπική ανάρτησή του (22/11) σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Με αυτή άφηνε σαφείς αιχμές για μέλος του Δ.Σ. του ΡΙΚ. Του καταλόγιζε πως προωθούσε δημοσιογράφο για να εξυπηρετήσει προσωπικά του συμφέροντα.

Αυτό το μήνυμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση δημοσιογράφων και προσωπικού του ΡΙΚ, αφού όπως σημείωναν σε επιστολή/καταγγελία τους, έκριναν ότι η δημοσίευση ήταν «προσβλητικού, ανήθικου, σεξιστικού και ρατσιστικού περιεχόμενου». Οι καταγγέλλουσες και καταγγέλλοντες, σε σχετική επιστολή τους σημείωναν ότι ο Αριστοδήμου «προέβη στην ανάρτηση προσβάλλοντας όλες τις παρουσιάστριες του ΡΙΚ και θίγοντας την ηθική τους ακεραιότητα».