Μαντρώνει οπαδούς που είναι υπόλογοι ενώπιον της Δικαιοσύνης σε τοπικούς σταθμούς η Αστυνομία. Τουλάχιστον, αυτό αποφάσισε η ηγεσία του Σώματος.

Όπως έγκυρα πληροφορείται ο «Φ», η εντολή που δόθηκε από το Αρχηγείο είναι όπως γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες από πλευράς Αστυνομίας, ώστε όσοι κατηγορούνται για υποθέσεις βίας στα γήπεδα, να κρατούνται σε Αστυνομικούς Σταθμούς όταν αγωνίζονται οι ομάδες που υποστηρίζουν.

Μάλιστα, οι πληροφορίες της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι σχετικό  υπηρεσιακό μήνυμα στάλθηκε προχθές σε όλους τους αστυνομικούς διευθυντές των επαρχιών από τον αρμόδιο Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, στη γραπτή οδηγία γίνεται λόγος για ανάγκη να υπάρξει εφαρμογή ομοιόμορφης στρατηγικής για την τήρηση των προνοιών της νομοθεσίας για τη βία στα γήπεδα.

Στη συνέχεια, δίδεται ξεκάθαρη οδηγία προκειμένου η Αστυνομία να αιτείται προς τα Δικαστήρια όπως οι οπαδοί που κατηγορούνται για υποθέσεις που εμπίπτουν στον εν λόγω Νόμο, «όπως ο κατηγορούμενος, παρουσιάζεται και να παραμένει σε Αστυνομικό Σταθμό, για εύλογο χρονικό διάστημα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διεξαγωγή οποιουδήποτε αγώνα ή εκδήλωσης που συμμετέχει η ομάδα του, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης».

Με απλά λόγια, ζητείται η εφαρμογή του άρθρου 73 του «Περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμος του 2008 (Ν. 48(Ι)/2008)». Το εδάφιο 3 του υπό αναφορά άρθρου αναφέρει: «Το Δικαστήριο δύναται, κατά την εκδίκαση οποιασδήποτε υπόθεσης ενώπιόν του στην οποία οποιοδήποτε πρόσωπο κατηγορείται για παράβαση των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή Κανονισμών που εκδίδονται δυνάμει αυτού, αν κρίνει αυτό σκόπιμο, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 47 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, να επιβάλει και όρο αποκλεισμού από αγώνα ή εκδήλωση ή απαγόρευσης της εισόδου σε αθλητικούς χώρους μέχρι την έκδοση τελικής απόφασης: Νοείται ότι για τους σκοπούς του παρόντος εδαφίου εφαρμόζονται οι διατάξεις της επιφύλαξης του εδαφίου (1)».

Στο εδάφιο «1» για το οποίο κάνει λόγο ο νομοθέτης, σημειώνονται τα ακόλουθα: «Νοείται περαιτέρω ότι, σε περίπτωση έκδοσης διατάγματος αποκλεισμού από αγώνα ή εκδήλωση ή απαγόρευσης της εισόδου σε αθλητικούς χώρους το Δικαστήριο, προς εξασφάλιση της συμμόρφωσης με το εν λόγω διάταγμα, διατάσσει το καταδικασθέν πρόσωπο να παρουσιάζεται και να παραμένει σε Αστυνομικό Σταθμό κατά τη διεξαγωγή συγκεκριμένου αγώνα ή εκδήλωσης, εκτός εάν το δικαστήριο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ικανοποιηθεί ότι είναι δυνατόν να ληφθούν οποιαδήποτε άλλα μέτρα που δυνατόν να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με το εκδοθέν διάταγμα».

Συνάντηση Χαρτσιώτη – ΠΑΣΠ

Στο μεταξύ, σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, έχει προγραμματίσει συνάντηση με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ). Ο ΠΑΣΠ θα εκπροσωπηθεί από τον εκτελεστικό του πρόεδρο, Σπύρο Νεοφυτίδη, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Βαγγέλη Κυριάκου κι ακόμη έναν συνεργάτη του πρώτου.

Όπως πληροφορούμαστε, από πλευράς ΠΑΣΠ αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το θέμα της σύμβασης του Saint Denis (2017) του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνυπέγραψε ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού για λογαριασμό της Δημοκρατίας. Αυτή η σύμβαση, σύμφωνα με τη θέση του ΠΑΣΠ δεν έχει επικυρωθεί από την κυπριακή κυβέρνηση. Η σύμβαση περιλαμβάνει 75 άρθρα και έχει σαφείς πρόνοιες για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα. Περιλαμβάνει τις προδιαγραφές των κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης (CCTV) που εγκαθίστανται σε στάδια, τον ακριβή τρόπο δράσης των επιτηρητών ασφαλείας, αλλά και το δικαίωμα του υπεύθυνου ενός γηπέδου να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε οπαδό την είσοδο, αν, κατά την προσωπική του κρίση, είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ.

Στις προθέσεις του ΠΑΣΠ είναι να συζητηθεί και το μνημόνιο συναντίληψης που είχε υπογραφεί το περασμένο καλοκαίρι με την τέως υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου Κουκκίδη, το οποίο προνοούσε λήψη συντονισμένων μέτρων κατά της βίας. Ο Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών στη βάση του μνημονίου είχε δεσμευτεί να εντείνει την καμπάνια του κατά της βίας μέσω του προγράμματος που ήδη είναι σε εφαρμογή. Να σημειωθεί ότι ο ΠΑΣΠ εδώ και περίπου μια δεκαετία διοργανώνει εκδηλώσεις σε σχολικές μονάδες, διευθετώντας εμφανίσεις εν ενεργεία ποδοσφαιριστών, οι οποίοι συζητούν με μαθητές, στέλνοντας στους τελευταίους μηνύματα κατά των αρνητικών φαινομένων στο ποδόσφαιρο (βία, ρατσισμός κ.ά.).

Ο Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών προτίθεται να κάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις στον υπουργό για καταγραφή εικόνων υψηλής ευκρίνειας σε γήπεδα. Να σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια ο ΠΑΣΠ προβάλλει τη θέση περί ανάγκης βελτίωσης των κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης (CCTV) που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο.