Από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει η σταδιακή ηλεκτρονική σύνδεση των δεδομένων υγείας των Κυπρίων πολιτών με τα αντίστοιχα συστήματα υγείας των υπολοίπων δεκαέξι συνολικά κρατών μελών της Ε.Ε που έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και λειτουργούν στο πλαίσιο της κοινής πλατφόρμας για την υγεία.
Η επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη της ηλεκτρονικής διασυνοριακής σύνδεσης αλλά και διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί προγραμματίζεται να γίνει στις 16 Μαΐου από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία σε δοκιμαστική βάση και για σκοπούς τελικού ελέγχου από την αρμόδια Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας στην Κύπρο.
Σε πρώτη φάση, ο ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος σταδιακά θα καταστεί προσβάσιμος σε εξουσιοδοτημένους επαγγελματίες υγείας των υπολοίπων 16 κρατών μελών, θα περιλαμβάνει περίληψη του ιατρικού μας ιστορικού και ταυτόχρονα μέσω αυτού, θα υπάρχει δυνατότητα για εκτέλεση συνταγών για φάρμακα. Δηλαδή, σε περίπτωση που ο Κύπριος πολίτης βρίσκεται σε άλλο κράτος της Ε.Ε. το οποίο είναι επίσης συνδεδεμένο με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα μπορεί να εκτελέσει στα τοπικά φαρμακεία που συμμετέχουν στα συστήματα υγείας των κρατών, τις συνταγές που ο γιατρός του στην Κύπρο έχει εκδώσει ηλεκτρονικά.
Με τον ίδιο τρόπο εάν ο κύπριος πολίτης που βρίσκεται σε κάποιο κράτος της Ε.Ε. χρειαστεί υπηρεσίες υγείας οι εκεί πάροχοι υπηρεσιών θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ιατρικό του ιστορικό προκειμένου να ενημερωθούν για την γενική κατάσταση της υγείας του. Σταδιακά οι δυνατότητες θα επεκταθούν και σε άλλα δεδομένα και σε αυτές θα περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα και σχετικά με την υγεία του ασθενή (τα δημογραφικά στοιχεία του πολίτη, ιατρικό ιστορικό, διαγνώσεις, αποτελέσματα εργαστηριακών και άλλων εξετάσεων, χειρουργικές επεμβάσεις, φαρμακευτική αγωγή κλπ), δεδομένα.
Κατά τον ίδιο τρόπο πολίτες άλλων κρατών μελών, θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες και δικαιώματα όταν βρίσκονται στην Κύπρο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το περιεχόμενο του τελικού φακέλου, τα δεδομένα υγείας δηλαδή, θα καθοριστούν από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Xt-HER στο οποίο η Κύπρος έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή μεταξύ των υπολοίπων μελών της Ε.Ε. Η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2026 και το τελικό περιεχόμενο του φακέλου θα παραδοθεί στα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας.
Η σύνδεση των δεδομένων των Κυπρίων πολιτών με τα ηλεκτρονικά συστήματα των υπολοίπων κρατών, θα γίνει σταδιακά και ανά χώρα. Δηλαδή, οι χώρες, θα συνδέονται η μια με την άλλη, βάσει συγκεκριμένης διαδικασίας και μόλις επιτευχθεί η διασύνδεση μεταξύ δύο χωρών θα υποβάλλεται αίτηση στην Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας για τελική έγκριση και λειτουργία. Στις πρώτες χώρες, (αν και όχι πρώτη), με τις οποίες η Κύπρος θα συνδεθεί, περιλαμβάνεται, όπως ήταν αναμενόμενο, η Ελλάδα.
Τα δεδομένα υγείας για κάθε πολίτη, θα καταχωρούνται στον ηλεκτρονικό του φάκελο από τους επαγγελματίες υγείας που τον εξυπηρετούν. Το καλοκαίρι του 2024 εξάλλου, είχε αρχίσει η διαδικασία εκπαίδευσης γιατρών και φαρμακοποιών στη σωστή χρήση της διασυνοριακής πύλης ανταλλαγής ιατρικών δεδομένων μέσω της πλατφόρμας «gov.cy».
Στόχος της εκπαίδευσης ήταν πρώτον, να γνωρίζουν οι επαγγελματίες τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειρίζονται την συγκεκριμένη εφαρμογή και δεύτερο να έχει γίνει όλη η απαραίτητη προετοιμασία και να είναι η Κύπρος έτοιμη να ενταχθεί στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα χωρίς σημαντικά προβλήματα κατά τα αρχικά στάδια της εφαρμογής του.