Εντάσεις, διακοπή, ροή πληροφοριών και άλλα πολλά περιλάμβανε η χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, με αντικείμενο την οφειλή ύψους €14 εκατ. της εταιρείας Blue Ocean, που φέρεται να είναι συμφερόντων του Ρώσου μεγιστάνα, Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Οι ειδήσεις, όμως, είναι δύο σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα που ενεγράφη μετά από εισήγηση και προ μηνών παραστάσεις της βουλευτού, Αλεξάνδρας Ατταλίδου. Πρώτον ότι αυτές οι οφειλές στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν καταβλήθηκαν ποτέ, κάτι που αποδόθηκε σε πολιτικές παρεμβάσεις. Το δεύτερο ήταν ότι η Νομική Υπηρεσία που χειριζόταν νομικά το ζήτημα για λογαριασμό της Δημοκρατίας από το 2012, δεν ήταν σε θέση χθες να προσφέρει στη συζήτηση προβάλλοντας τις θέσεις της.

Σε ό,τι αφορά τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Blue Ocean προς το κράτος, αυτό ξεκαθαρίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση μετά από επισήμανση της Αλεξάνδρας Ατταλίδου.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση κι αφού πρώτα είχε αποφασιστεί να διακοπεί και να πραγματοποιηθεί σε 15 μέρες στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα ή τουλάχιστον του νομικού λειτουργού που χειρίστηκε την υπόθεση, η κ. Ατταλίδου έθεσε ξανά σχετικό ερώτημα.

Η βουλευτής απευθυνόμενη προς την δικηγόρο της Δημοκρατίας Α’, Βίκυ Χριστοφόρου, η οποία εκπροσωπούσε τον Γενικό Εισαγγελέα, είπε: «Θέλω να ξέρω (σ.σ. εννοούσε στην επόμενη συνεδρίαση) αν έγινε οποιαδήποτε διευθέτηση για το θέμα, πότε έγινε και κάτω από ποιους όρους. Πότε, όμως, ακριβώς έγινε, με αποδείξεις…».

Εκείνη τη στιγμή επενέβη ο έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης, αναφέροντας πως η οφειλή δεν έχει διευθετηθεί. Ο τελευταίος, μάλιστα, ήταν έτοιμος να αναφέρει τι ενέργειες είχε κάνει το τμήμα του για το θέμα, αλλά ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, τον είχε διακόψει, λέγοντάς του ότι θα έχει την ευκαιρία να τοποθετηθεί όταν γίνει ξανά συνεδρίαση για το θέμα τη μεθεπόμενη Πέμπτη.

Παρεμβάσεις

Σε τοποθετήσεις της κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που διακόπηκε πρόωρα, όπως και σε δηλώσεις μετά το τέλος της η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, άφησε ξεκάθαρα να νοηθεί ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ της εταιρείας που φέρεται να είναι συμφερόντων του Αμπράμοβιτς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα αρχικά στάδια της συνεδρίασης είχε πει ότι θέλει να μάθει «ποιοι έκαναν παρεμβάσεις, αν έκαναν παρεμβάσεις, κι αν έχει κάποιος το θάρρος να πει οτιδήποτε γι’ αυτό το θέμα».

Αποχώρησαν το 2022

Από τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά και με βάση διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ» από αρμόδιες πηγές πληροφόρησης, προέκυψε πως η αρμόδια Αρχή της Δημοκρατίας διεκδίκησε €13.936.755 από την Blue Ocean το 2012.

To ποσό αφορούσε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας για δραστηριότητες μεταξύ των ετών 2005-10 (φορολογική περίοδος 1/12/2005 – 31/8/2010). Οι νομικοί της εταιρείας αμφισβήτησαν το ποσό αρχικά με ένσταση κι αργότερα με ένδικα μέσα. Το Διοικητικό Δικαστήριο στις 28/9/2018 κατέληξε να απορρίψει την προσφυγή της Blue Ocean και να επικυρώσει την προσβαλλόμενη απόφαση του ΦΠΑ.

Η εταιρεία υπέβαλε έφεση στην απόφαση του Διοικητικού. Ωστόσο, μέχρι η υπόθεση να εκδικαστεί το 2024 από το Ανώτατο, η εταιρεία είχε διαγραφεί. Μάλιστα, το 2022 είχαν αποχωρήσει και οι τελευταίοι διευθυντές της εταιρείας. Έτσι, το 2024 η απόφαση του Ανωτάτου, από τη στιγμή που δεν υπήρχαν και αντίδικοι, επικύρωσε την οφειλή.

Διέκοψαν τη συζήτηση

Στη χθεσινή συνεδρίαση δεν έμελλε να πέσει φως στο μέγα ερώτημα που ήταν αν έγιναν ενέργειες για να εισπραχθεί η οφειλή προς το κράτος ή -ανεξάρτητα με την εκκρεμοδικία- κατά πόσον έπρεπε κάποια αρμόδια Αρχή να κινηθεί για είσπραξη του οφειλόμενου ποσού.

Τα μέλη της επιτροπής Θεσμών θεώρησαν ότι πιο αρμόδια για να απαντήσει ήταν η Νομική Υπηρεσία. Έτσι από τη στιγμή που η εκπρόσωπός της, ανέφερε πως είναι σε θέση να ακούσει μόνο ερωτήματα και να τα καταγράψει, με απώτερο στόχο αυτά να απαντηθούν γραπτώς, η συζήτηση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής διέκοψε για λίγο τη συνεδρίαση καλώντας όλους τους παρευρισκόμενους να βγουν έξω και πέντε λεπτά αργότερα τους κάλεσε πίσω για να τους ανακοινώσει ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί σε 15 μέρες, τονίζοντας πως ο καταλληλότερος  για να διαφωτίσει είναι ο Γενικός Εισαγγελέας ή ο αρμόδιος λειτουργός που χειρίστηκε το θέμα για τη Νομική Υπηρεσία.

Επιστολή Χριστοφίδη

Ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης είπε πως ήδη έχει στείλει επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών και υπέβαλε συγκεκριμένα ερωτήματα για το ζήτημα. Απευθυνόμενος στον έφορο Φορολογίας, Σωτήρη Μαρκίδη, ανέφερε: «Θέλω να μεταφέρετε ότι έχω αποστείλει προσωπικά μια επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών με σειρά κρίσιμων ερωτημάτων εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση».

Πάντως, βάσει των διαμειφθέντων στη συνεδρίαση, αλλά και συζητήσεων που έγιναν μακριά από τα φώτα, προβλήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις η θέση πως το θέμα για την Blue Ocean χειριζόταν η Νομική Υπηρεσία και ότι είναι αυτή που πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη μη είσπραξη των οφειλών.

Ένταση και διακοπή στην Ελέγχου λόγω Νομικής Υπηρεσίας

  • Η Χριστοφόρου είπε πως «έπεσαν να με φάνε», ενώ Χαραλαμπίδου και Ατταλίδου της καταλόγισαν πως σχολίασε «δεν είμαστε κράτος, θα μυρίσω τα νύχια μου»

Ένταση και διακοπή υπήρξε στην συνεδρίαση. Αφορμή και αιτία η τοποθέτηση της εκπροσώπου του Γενικού Εισαγγελέα στη συνεδρίαση, δικηγόρου της Δημοκρατίας Α’, Βίκυς Χριστοφόρου. Όταν η τελευταία πήρε τον λόγο στα αρχικά στάδια της συνεδρίασης είπε επί λέξει: «Κατ’ αρχάς ήρθα εδώ για να ακούσω, γιατί η συγκεκριμένη λειτουργός που ασχολείται με το θέμα ήταν ενώπιον δικαστηρίου σήμερα. Οπότε…».

Αυτή η τοποθέτηση ήταν αρκετή για να ξεσπάσουν αντιδράσεις, αφού η εισηγήτρια του θέματος Αλεξάνδρα Ατταλίδου είχε εδώ και πολλούς μήνες εγείρει το ζήτημα (και γραπτώς τον Ιανουάριο), ενώ αυτό είχε πάρει διαστάσεις μέσω δημοσιευμάτων σε Κύπρο και εξωτερικό.

Αμέσως και πρώτη αντέδρασε η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία τόνισε πως η στάση της Νομικής Υπηρεσίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. «Εδώ μιλούμε για απώλειες, για χαριστική μεταχείριση, για κατάχρηση εξουσίας -πολύ πιθανόν, μιλούμε για σοβαρότατα αδικήματα». Το λόγο πήρε και η Αλεξάνδρα Ατταλίδου φανερά αναστατωμένη. Έκανε λόγο για τεχνάσματα προκειμένου η Νομική Υπηρεσία που κλήθηκε να χειριστεί το θέμα να μην δώσει στοιχεία. Είπε πως είναι απαράδεκτο, ενώ ανάμεσα σ’ άλλα ανέφερε: «Να το μεταφέρετε στον προϊστάμενό σας, να του πείτε ότι και ο ίδιος εμπλέκεται γιατί ήταν υπουργός της κυβέρνησης που για τόσα χρόνια επέτρεπε αυτό το χάλι με τους ολιγάρχες και να πείτε ότι θα κάνω καταγγελία (σ.σ. στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή)».

Μετά την ένταση και την προσπάθεια της κ. Χριστοφόρου να δικαιολογήσει τη στάση της Υπηρεσίας της («δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τόσο σημαντικά πράματα, ήρθαμε να ακούσουμε και να τοποθετηθούμε γραπτώς»), ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να αποχωρήσουν από την αίθουσα για να συσκεφτούν οι βουλευτές-μέλη της επιτροπής. Όταν οι παρευρισκόμενοι επανήλθαν ο κ. Κουλίας γνωστοποίησε την απόφαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής όπως η συνεδρίαση αναβληθεί και πραγματοποιηθεί τη μεθεπόμενη Πέμπτη.

Η κ. Χριστοφόρου που πήρε τον λόγο μετά τη διακοπή είπε: «Πρώτη φορά είχα τέτοια αντιμετώπιση». Και πρόσθεσε ότι «επέσαν πάνω μου δυο συνάδελφοί σας να με φάνε». Αναφερόταν στις Αλεξάνδρα Ατταλίδου και Ειρήνη Χαραλαμπίδου, οι οποίες καταλόγισαν στην κ. Χριστοφόρου πως όταν της έκαναν επισήμανση ότι έπρεπε να παρουσιαστεί έτοιμη για να απαντήσει σε ερωτήματα, εκείνη τους απάντησε «δεν είμαστε κράτος και δεν μπορούσα να μυρίσω τα νύχια μου».