Αγωνία και απελπισία επικρατούν μέσα στις στάχτες που σκέπασε την ορεινή Λεμεσό. Οι μαρτυρίες των ανθρώπων από τις πυρόπληκτες περιοχές στο philenews, είναι συνταρακτικές. Βίωσαν ώρες απόγνωσης. Πολλοί έχασαν τα σπίτια και το βιός τους. Δεν τους έμεινε τίποτα. Δεν έχουν ούτε φαγητό. Δεν έχουν πού να πάνε. Τους έμεινε μόνο η πίκρα, πως δεν έφτασε ποτέ βοήθεια…

«Δεν έριξε ούτε μια φορά ένα αεροπλάνο»

«Ζητούσα από τις 4:50 το απόγευμα να έρθει αεροσκάφος και να κάνει ρίψει. Προτού μπει η φωτιά στο χωριό μας. Κανένας δεν ήρθε. Δεν έριξε ούτε μια φορά ένα αεροπλάνο», ανέφερε ο κοινοτάρχης του Αγίου Θεράποντα, Θεράπων Χρυσοστόμου. «Κάηκαν 15 σπίτια μέσα στον πυρήνα. Έξω από αυτόν, ακόμη ψάχνουμε», είπε και πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι σώθηκαν καθώς αρχικά πήγαν στον Άγιο Αμβρόσιο, έπειτα πήγαν στις Κιβίδες και μετά στα Πολεμίδια». Οι ζημιές, υπογραμμίζει, είναι ανυπολόγιστες. «Ο κόσμος δεν έχει ούτε να φάει. Δεν έχει τίποτα», είπε.

«Στο έλεος του Θεού το χωριό»

«Εκκένωσαν όλο το χωριό. Το άφησαν στο έλεος του θεού. Το σπίτι μου κάηκε ολοσχερώς. Και του ξαδέλφου μου, δίπλα. Δεν μας άφηναν να έρθουμε να δούμε τι γίνεται. Σε μια άλλη οικογένεια, ευτυχώς, έμεινε ένας νεαρός με τον πατέρα του. Έχασε το σπίτι ο πατέρας», είπε κάτοικος του Αγίου Θεράποντα και κατήγγειλε πως δεν υπήρχε επαρκή βοήθεια. «Ήταν σαν να υπήρχαν φλογοβόλα και έκαιγαν το χωριό», είπε σε άλλο σημείο.

«Η φωτιά αγκάλιασε την κοινότητά μας»

«Έκρουσαν γύρω στα 20 σπίτια. Έχουμε ακόμη αναζωπυρώσεις. Με έπιασε ένας άνθρωπος που έχασε το σπίτι του και με ρωτούσε “πού θα πάω να κοιμηθω;”», ανέφερε ο κοινοτάρχης της Λόφου, Ιωάννης Νεοφύτουτης, και περιέγραψε τις δραματικές ώρες που έζησαν οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι του χωριού.

«Αποκόπηκε το χωρίο από τις 3 μεγάλες εισόδους και τη μία μικρότερη. Δεν μπορούσες ούτε να μπεις, ούτε να βγεις από την κοινότητα. Η φωτιά αγκάλιασε την κοινότητά μας. Στείλαμε μήνυμα, όμως κάποιοι είτε θέλησαν να μείνουν πίσω, είτε δεν προλάβαν να φύγουν. Εγκλωβίστηκαν στην κοινότητα», υπογράμμισε.

Τα μέλη της ΜΜΑΔ, εξηγεί, έφτασαν στο χωριό και οι εγκλωβισμένοι μπήκαν σε λεωφορείο με κλιματισμό. «Δραματικές οι στιγμές στη Λόφου. Έφυγαν. Επέστρεψαν πίσω…».

«Το σπίτι της μάνας μου, κάηκε ολοσχερώς»

«Βλέπαμε ότι τη φωτιά να έρχεται από το βουνό. Μπήκα στον καφενέ και τους είπα να φύγουν. Τους παρακάλεσε. Έφυγα τελευταία. Είδα τη φωτιά να καίει το χωριό από πάνω και να κατεβαίνει προς τα κάτω και να κινείται προς τον Άγιο Αμβρόσιο», είπε κάτοικος του Αγίου Αμβροσίου και πρόσθεσε: «Το σπίτι της μάνας μου, κάηκε ολοσχερώς. Όπως και άλλα σπίτια και αυτοκίνητα».

«Εβλέπαμε, εκλαίαμε. Εν ηξέραμε τι ήταν να κάμουμε»

«Το πρωί που άρχισε η φωτιά, ήταν απέναντι μας. Εβλέπαμε, εκλαίαμε. Εν ηξέραμε τι ήταν να κάμουμε». Έφυγαν το απόγευμα από το χωριό τους τον Δωρό. «Δεν έκρουσαν σπίτια», είπε και σχολίασε πως διανυκτέρευσαν στην Λεμεσό. «Φοβηθήκαμε να μην έρθει η φωτιά προς το μέρος μας, προς τα σπίτια μας. Δεν ξαναείδαμε τέτοια φωτιά», είπε η ηλικιωμένη και πρόσθεσε πως στην περιοχή ξεσπούν συχνά πυρκαγιές.

«Ήταν αδύνατο να πλησιάσουμε», λέει μπροστά σε καμένη οικία

«Μετά από προειδοποίηση για εκκένωση, πρόλαβαν και έφυγαν. Επιχειρήσαμε από χθες να δούμε τι ζημιές έγιναν. Οι δρόμοι ήταν κλειστοί. Ήταν αδύνατο να πλησιάσουμε. Να τα αποτέλεσμα», είπε και έδειξε τα αποκαΐδια. Σε αυτό το σπίτι, διευκρίνισε, έμειναν ο γαμπρός του με την ανιψιά του και δίπλα η αδελφή του. Δίπλα από την οικία τους, έχει απομείνει και ο σκελετός ενός οχήματος.