Βαθιά θλίψη και οργή για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στην καταστροφική πυρκαγιά στη Λεμεσό, εκφράζει το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου. «Η Κύπρος μετρά ξανά νεκρούς λόγω ελλιπούς πρόληψης και αδράνειας». Είναι ανεπίτρεπτο, υπογραμμίζει, να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι με τον φρικτότερο τρόπο επειδή δεν υπάρχει χαρτογράφηση των ευάλωτων πολιτών και δεν έχει προβλεφθεί πώς θα εκκενωθούν κοινότητες με ηλικιωμένους, άτομα με Αλτσχάιμερ, κινητικά προβλήματα ή χρόνια νοσήματα και κυρίως, επειδή το Κράτος απουσιάζει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη αλλά και την οργή του για τη νέα τραγωδία που εκτυλίχθηκε στις φλόγες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Επαρχία Λεμεσού. Mε τον εντοπισμό δύο νεκρών συνανθρώπων μας σε καμένο αυτοκίνητο, η Κύπρος μετρά ξανά νεκρούς λόγω ελλιπούς πρόληψης και αδράνειας. Παράλληλα όμως, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών και οι οποίοι, χωρίς να υπολογίζουν τη δική τους ζωή και ασφάλεια, διέσωσαν ανθρώπους που κινδύνευσαν άμεσα.

Είναι ανεπίτρεπτο, το 2025, να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι με τον φρικτότερο τρόπο επειδή δεν υπάρχει χαρτογράφηση των ευάλωτων πολιτών, δεν έχει προβλεφθεί πώς και από ποιον θα εκκενωθούν γειτονιές και κοινότητες με ηλικιωμένους, άτομα με Αλτσχάιμερ, κινητικά προβλήματα ή χρόνια νοσήματα και κυρίως, επειδή το Κράτος απουσιάζει.

Το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας ΑΠΑΙΤΕΙ:

1.      Άμεση εθνική χαρτογράφηση των ευάλωτων πολιτών ανά γειτονιά και κοινότητα. Οι αρχές πρέπει γνωρίζουν με ακρίβεια ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο για να μπορούν να καταρτίσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και υπηρεσίες. Ο κατάλογος αυτός θα πρέπει να είναι διαθέσιμος και σε χρήση από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Πολιτική Άμυνα, την Πυροσβεστική και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

2.      Καθολική ευθύνη του κράτους για την προστασία της ζωής και της ιδιοκτησίας.

Δεν νοείται προστασία χωρίς προληπτικά σχέδια εκκένωσης, ειδικά για ανθρώπους που δεν μπορούν να διαφύγουν μόνοι τους. Η εγκατάλειψη της ευθύνης στους ίδιους ή στις οικογένειές τους είναι κοινωνικό έγκλημα.

3.      Νομοθετική κατοχύρωση της προστασίας των ευάλωτων ομάδων σε φυσικές καταστροφές. Η πολιτεία οφείλει διά νόμου να διασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά και διαμονή ηλικιωμένων και ευάλωτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, πριν ακόμη φτάσει η φωτιά στην αυλή τους.

4.      Δημόσια λογοδοσία και διαφάνεια. Το Παρατηρητήριο ζητεί να γνωστοποιηθεί ποιοι αδράνησαν, ποιοι είναι οι υπεύθυνοι χάραξης επιχειρησιακών σχεδίων, πότε ειδοποιήθηκαν οι αρχές, ποια μέτρα λήφθηκαν και ποιοι άνθρωποι εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους.

Η τραγωδία που εκτυλίχθηκε δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα κρατικής αδράνειας σε όλα τα επίπεδα. «Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να θρηνούμε ζωές, περιουσίες, δασικές εκτάσεις και να μην αλλάζει τίποτα. Οι άνθρωποι που χάθηκαν προχθές ήταν ηλικιωμένοι, αύριο μπορεί να είναι πολίτες οποιασδήποτε ηλικίας. Το κράτος όφειλε να τους είχε εντοπίσει, να τους είχε προφυλάξει, να τους είχε διασώσει. Δεν το έκανε.» Δήμος Αντωνίου, Πρόεδρος Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Κύπρου

Το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου ΚΑΛΕΙ:

1.      Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλία για θεσμοθέτηση χαρτογράφησης και προστασίας των ευάλωτων ομάδων αλλά και στο να αποδοθούν ευθύνες σε όσους ευθύνονται για την καταστροφική πυρκαγιά.

2.      Τα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και  Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας να συνεργαστούν σε ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης και προστασίας ευάλωτων ομάδων.

3.      Τους πολίτες και τις κοινότητες να απαιτήσουν ασφάλεια για τα σπίτια, για τους ηλικιωμένους γείτονές τους, για τα παιδιά τους.

Η πρόληψη είναι υποχρέωση του Κράτους και δεν πρέπει να επαφίεται στην καλή διάθεση των πολιτών και των εθελοντών.