Καταλυτική ήταν η τελευταία σύσκεψη μεταξύ κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών που συγκάλεσε η υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου, σε σχέση με το πολύκροτο και εξαιρετικά κρίσιμο νομοσχέδιο για τη μετατροπή των υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε κρατική εταιρεία.
 
Συμφωνήθηκαν όλες οι διαφορές και επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, όπως και σημεία στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάστηκε, για τα οποία η Νομική Υπηρεσία είχε παρατηρήσεις.
 
Στη σύσκεψη υπό την υπουργό Μεταφορών, ξεκαθάρισαν όλα τα ζητήματα στα οποία προέκυψαν οι ενδοκυβερνητικές διαφορές όπως και μικρός αριθμός κρίσιμων ζητημάτων που έθεσαν οι εκπρόσωποι των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και αφορούσαν κυρίως στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του νέου σχήματος που θα διαμορφωθεί.
 
 
Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκαν οι τροποποιήσεις που ουσιαστικά επαναφέρουν τις αρχικές συμφωνίες μεταξύ υπουργείου και ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Μόνη εξαίρεση, που όπως όλα δείχνουν δεν προκαλεί πρόβλημα, είναι η άρνηση –με επίκληση διαφόρων επιχειρημάτων– της αποδοχής του αιτήματος των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, που θα εκπροσωπούνται και στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, όπως ψηφίζουν για όλα τα θέματα που θα τίθενται. 
 
Η κυβερνητική πλευρά επιμένει στη θέση ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο δ.σ. θα έχουν ψήφο μόνο στα θέματα που θα αφορούν στους εργαζόμενους. Η διαφορά αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αιτία για να μην προωθηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση. Γι’ αυτό και η υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, έστειλε χθες στον πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, Γιώργο Προκοπίου, επιστολή με την οποία –δεδομένης και της εξαιρετικής σημασίας του θέματος– ζητά την άμεση επαναφορά του για συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή και προώθησή του για ψήφιση στην Ολομέλεια. 
 
 
Όλα τα αιτήματα που εκφράστηκαν από τα οργανωμένα σύνολα των επηρεαζόμενων υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία και CyTA, καθώς και οι παρατηρήσεις και επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από το Γενικό Λογιστήριο, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και τον έφορο Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών, έτυχαν αρμοδίως ενδελεχούς μελέτης, όπως ενημέρωσε η Βασιλική Αναστασιάδου τον Γιώργο Προκοπίου. 
 
Η ψήφιση του νέου πλαισίου, ουσιαστικά αφορά δύο νομοσχέδια, δηλαδή ένα που τροποποιεί τη νομοθεσία για την Πολιτική Αεροπορία ώστε να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στον νέο οργανισμό και ένα με την οποία ρυθμίζεται η ίδρυση του κρατικού οργανισμού εναέριας κυκλοφορίας με τη μορφή εταιρείας.
 
Αναμένεται ότι η Βουλή, που επανειλημμένα την τελευταία διετία επέστρεψε στο Υπουργείο τα νομοσχέδια, ζητώντας να επιτευχθεί η συναίνεση όλων των πλευρών πριν το στείλει για ψήφιση στην Ολομέλεια, θα θέσει το θέμα προς συζήτηση αμέσως μετά την επαναλειτουργία της, με το πέρας των ευρωεκλογών.