Άμεσες ποινές φυλάκισης 18 και 12 μηνών αντίστοιχα επέβαλε χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στον 62χρονο πρώην κοινοτάρχη Ποταμιάς και στον 67χρονο πρώην αντιπρόεδρο της κοινότητας, μετά από μακρά δικαστική διαδικασία η οποία άρχισε κατά το έτος 2015 και ολοκληρώθηκε μόλις χθες.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, οι δύο κατηγορούμενοι λάμβαναν χρήματα από εταιρείες λατομείων της περιοχής τους με σκοπό να βοηθούν άπορες οικογένειες και οικογένειες με οικονομικά προβλήματα, ωστόσο τα χρήματα κατέληγαν στα χέρια τους, αφού πρώτα περνούσαν από την ΠΕΟ Ποταμιάς μέσω επιταγών! Οι δύο κατηγορούμενοι δεν παραδέχθηκαν καμία από τις 80 και πλέον κατηγορίες που αντιμετώπιζαν και κρίθηκαν ένοχοι μετά από ακροαματική διαδικασία στις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας.

Σύμφωνα με τη δεκαεξασέλιδη απόφαση του Δικαστηρίου Λευκωσίας, τα αδικήματα διαπράχθηκαν κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2005 μέχρι τον Μάρτιο του 2015 και αφορούσαν 19 διαφορετικές περιπτώσεις. Οι δύο τους κατά κατάχρησης εξουσίας είχαν προβεί σε αυθαίρετες πράξεις. Συγκεκριμένα, εξασφάλιζαν επιταγές για να βοηθήσουν άπορες οικογένειες της κοινότητας και αντ’ αυτού, τις εξαργύρωναν και οικειοποιούνταν τα ποσά. Να σημειωθεί πως όλες οι επιταγές είχαν εκδοθεί στο όνομα του 62χρονου πρώην κοινοτάρχη και στην ΠΕΟ Ποταμιάς.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση, η ΠΕΟ Ποταμιάς ήταν μη συγκροτημένο σώμα και νομικά ανύπαρκτο. Λειτουργούσε ως σύλλογος- καφενείο, σε υποστατικό που ενοικίαζε, τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας. Μάλιστα, είχε δεχθεί και κρατική οικονομική βοήθεια ύψους €9.000 τα έτη 2011 και 2012.

Σύμφωνα με τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής και της Δημόσιας Κατήγορου Α’, Αλεξίας Σιαπανή, η οποία έγινε δεκτή, ο τραπεζικός λογαριασμός της ΠΕΟ Ποταμιάς τύγχανε διαχείρισης από τους κατηγορούμενους ωσάν να ήταν ο προσωπικός τους λογαριασμός. Μάλιστα, ο 62χρονος έδινε οδηγίες όπως οι επιταγές εκδίδονται με δικαιούχο την ΠΕΟ Ποταμιάς, για να μπορεί ο ίδιος να προβαίνει σε αναλήψεις. Σε δύο περιπτώσεις από τον λογαριασμό της ΠΕΟ είχαν πληρωθεί τα ασφάλιστρα των οχημάτων του. Σε ό,τι αφορά τον 67χρονο, αυτός χρησιμοποιούσε τα χρήματα που είχαν κατατεθεί στον λογαριασμό της ΠΕΟ Ποταμιάς για να πληρώνει τον λογαριασμό του τηλεφώνου του, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα σέρβις των αυτοκινήτων.

«Με τον τρόπο που ενεργούσαν καθιστούσαν τα χρήματα δικά τους», σημειώνεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, τονίζοντας πως και οι κατηγορούμενοι είχαν τον απόλυτο έλεγχο των χρημάτων που λάμβαναν και τα χρησιμοποιούσαν για να αποπληρώσουν δικές τους υποχρεώσεις. Το ποσό που οι δύο οικειοποιήθηκαν αγγίζει τις €59.107, ενώ ο 62χρονος πρώην κοινοτάρχης οικειοποιήθηκε επιπρόσθετα άλλες 20.000.

Στην απόφαση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι οι δύο κατηγορούμενοι εκμεταλλεύτηκαν τις θέσεις του ώστε να οικειοποιηθούν χρήματα που είχαν σκοπό να βοηθήσουν μέλη της κοινότητας που είχαν ανάγκη. Επισημαίνεται πως οι ενέργειες τους ήταν επαναλαμβανόμενες και η διάπραξη των αδικημάτων αφορούσε περίοδο 10 ετών. Το δικαστήριο στην απόφαση του κάνει αναφορά και στην καθυστέρηση που προκλήθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης. Η καταχώρηση του κατηγορητηρίου έγινε άμεσα μετά τη διερεύνηση της υπόθεσης, στις 16/10/2015, ωστόσο όλο αυτό το διάστημα μέχρι το 2019 όπου άρχισε η ακρόαση, υπήρξαν αναβολές και από τους δύο κατηγορούμενους.