Με 8 ώρες το Σάββατο και 4 ώρες τις Κυριακές και τις αργίες, αρχίζουν από αύριο τη λειτουργία τους τα εφημερεύοντα ιατρεία του Γενικού Συστήματος Υγείας. Θα λειτουργούν σε συγκεκριμένους χώρους και θα στελεχώνονται, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, μόνο από γιατρούς, νοσηλευτές και γραμματειακό προσωπικό του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες από τα ιατρεία εφημερίας μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, ενώ και χθες υπουργός Υγείας, Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και ΟΚΥπΥ κάλεσαν τους πολίτες να επιδείξουν κατανόηση για τα προβλήματα που ίσως παρατηρηθούν κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής του προγράμματος εφημεριών. 

Σύμφωνα με ενημερωτικό υλικό το οποίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΑΥ, τα ιατρεία εφημερίας θα λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες (ένα ανά Επαρχία), θα διαθέτουν τόσο προσωπικό γιατρό για ενήλικες όσο και παιδίατρο και θα αποτελούν λύση στις περιπτώσεις που οι ασθενείς κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες δεν μπορούν να εντοπίσουν ή να εξυπηρετηθούν από τον προσωπικό τους γιατρό/παιδίατρο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, τα εφημερεύοντα ιατρεία δεν λειτουργούν εις αντικατάσταση των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, αλλά για να καλύψουν έκτακτες και μη επείγουσες ανάγκες. 

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, οι πολίτες θα μπορούν να απευθυνθούν στις υπηρεσίες εφημερίας  όταν παρουσιάζουν κάποιο από τα ακόλουθα: 

► Οξεία έναρξη ανησυχητικών συμπτωμάτων. 

► Απότομο και έντονο πόνο.

► Επιδείνωση συμπτωμάτων σοβαρής χρόνιας ασθένειας. 

► Υψηλό πυρετό που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. 

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να απευθύνονται στα ιατρεία εφημερίας: 

► Για προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις. 

► Για έκδοση επαναλαμβανόμενων συνταγών. 

► Για έκδοση παραπεμπτικών σε άλλες υπηρεσίες του ΓεΣΥ. 

► Για περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος δεν είχε χρόνο να επισκεφθεί τον Προσωπικό Ιατρό του. 

Ταυτόχρονα, στο σχετικό ενημερωτικό έντυπο, το οποίο έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ, υπογραμμίζεται ότι στα ιατρεία εφημερίας δεν θα πραγματοποιούνται αιματολογικές αναλύσεις, ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, αλλαγές πληγών ή συρραφή τραυμάτων. 

Ωστόσο, εάν ο εφημερεύων προσωπικός γιατρός κρίνει ότι ο ασθενής χρειάζεται κάποιο φάρμακο άμεσα για να αντιμετωπιστεί το έκτακτο πρόβλημα υγείας που παρουσιάζει, θα έχει τη δυνατότητα να εκδώσει φαρμακευτική συνταγή η οποία θα μπορεί να εκτελεστεί από οποιοδήποτε εφημερεύον φαρμακείο του ΓεΣΥ, αφού οι γιατροί στα ιατρεία εφημερίας θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και στον ηλεκτρονικό φάκελο των ασθενών. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι γιατροί των υπηρεσιών εφημερίας δεν θα εκδίδουν επαναληπτικές συνταγές για υφιστάμενες παθήσεις.

Για να επισκεφθούν ένα από τα ιατρεία εφημερίας, οι πολίτες πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς για να περάσουν από τη «διαδικασία διαλογής». 

Δηλαδή, οι δικαιούχοι, θα αναφέρουν το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν, τα συμπτώματα και γενικά θα περιγράφουν την κατάστασή τους ώστε ο νοσηλευτής σε συνεργασία με τον γιατρό που εφημερεύει να τον κατευθύνουν σωστά και σε περίπτωση που κριθεί ότι χρειάζονται υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών, να τον παραπέμπουν κατευθείαν σε ΤΑΕΠ. Αντίστοιχα, εάν κριθεί ότι ο ασθενής χρειάζεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ότι θα του παρείχε δηλαδή και ο προσωπικός του γιατρός), θα διευθετείται ραντεβού εντός της ημέρας και των ωρών λειτουργίας των υπηρεσιών εφημερίας. 

(Για την εύρυθμη εξυπηρέτησή των δικαιούχων, οι υπηρεσίες λειτουργούν μόνο με προγραμματισμένα ραντεβού).

Τονίζεται ότι αν η κατάσταση της υγείας του ασθενούς απειλεί τη ζωή του, δηλαδή, εάν υπάρχουν ενδείξεις για πιθανό καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, οι πολίτες πρέπει να επικοινωνούν κατευθείαν με το 112 για να καλέσουν ασθενοφόρο ή να μεταβούν χωρίς καθυστέρηση σε Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. 

Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις, τραυματισμών, δυστυχημάτων κ.λπ. 

Ώρες λειτουργίας των υπηρεσιών εφημερίας ΠΙ 

Σάββατο: 09.00 – 17.00 

Κυριακή και Δημόσιες Αργίες: 15.00 – 19.00 

Τα εφημερεύοντα ιατρεία θα λειτουργούν για ενήλικες: 

► Στη Λευκωσία στο Κέντρο Υγείας Λατσιών, 22 849150

► Στη Λεμεσό στο Κέντρο Υγείας Λινόπετρας, 25 804250

► Στη Λάρνακα στο Κέντρο Υγείας παλαιού νοσοκομείου, 24 818743

► Στην Πάφο στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, 26 803335

► Στην Αμμόχωστο Γ. Νοσοκομείο Αμμοχώστου, 23 200134

Για παιδιά: 

► Στην Αμμόχωστο στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, 23 200134

► Στη Λάρνακα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, 24 206132 ή 24 800438

► Στη Λεμεσό στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, 25 202816 ή 25 801161

► Στη Λευκωσία στο Κέντρο Υγείας Λατσιών, 22 849150

► Στην Πάφο στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, 26 803335

Διευκρινίζεται ότι οι υπηρεσίες εφημερίας ΠΙ παρέχονται σε όλους τους δικαιούχους του ΓεΣΥ χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε χρέωσης, συμπληρωμής ή συνεισφοράς.

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Άγνωστη η συνέχεια

Η λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων του ΓεΣΥ σαφώς και είναι καλοδεχούμενη, αφού είναι γεγονός ότι ο θεσμός των εφημεριών θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί προ τριετίας. Ωστόσο, η συνέχεια παραμένει άγνωστη αφού μπορεί τώρα υπουργείο Υγείας, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ να έκαναν υποχωρήσεις στις απαιτήσεις των γιατρών του δημοσίου, αλλά τη συνέχεια ουδείς τη γνωρίζει. Πρώτον, το πρόγραμμα εφημεριών είναι έτοιμο με γιατρούς του δημοσίου μόνο μέχρι το τέλος Ιουλίου, με την ελπίδα ότι οι γιατροί δεν θα απουσιάζουν σε θερινές διακοπές και θα βγουν χωρίς προβλήματα και οι εφημερίες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου και δεύτερον, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το κατά πόσον, εάν χρειαστεί η συνδρομή ιδιωτών γιατρών, οι συντεχνίες θα υποχωρήσουν και θα αποδεχθούν την παρουσία τους στις δομές του ΟΚΥπΥ.