Κάποτε τις Κυριακές η φιλαρμονική της Aστυνομίας παιάνιζε στους τότε «Victoria Gardens», νυν δημοτικό κήπο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Πύλη Πάφου και ο κόσμος έβγανε την εντό των τειχών πόλη, για τον κυριακάτικο περίπατο… Τώρα τις Κυριακές ο κήπος «κατακλύζεται» από το ξένο εργατικό δυναμικό… Η Πύλη Πάφου ήταν μια από τις τρεις εισόδους στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας.

Τα τείχη τα έκτισαν οι Ενετοί γύρω από την πόλη της Λευκωσίας μεταξύ 1567-1570. Η Πύλη Πάφου, γνωστή και ως Πύλη του San Domenico, επειδή αντικατέστησε μια παλαιότερη πύλη των φράγκικων τειχών, που λεγόταν Porta di San Domenico από το Αβαείο του San Domenico, που βρισκόταν εκεί κοντά. Κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας, μέρος των τειχών μεταξύ της Πύλης και του Προμαχώνα Bastione κατεδαφίστηκε για να γίνει ένα νέο άνοιγμα. Μέχρι πρόσφατα στεγαζόταν πάνω από την αρχική Πύλη ο Αστυνομικός Σταθμός Πύλης Πάφου.

Τα τείχη της Λευκωσίας σχεδιάστηκαν από τους Ιταλούς στρατιωτικούς μηχανικούς Giulio Savorgnan και Francesco Barbaro μετά από ανάθεση για σχεδιασμό των νέων οχυρώσεων της πόλης.

Προτού δημιουργηθεί ο κήπος (αρχές του 1901) ο χώρος φιλοξενούσε τα βυρσοδεψεία που «εκδιώχτηκαν» από την εντός των τειχών Λευκωσία (1886) λόγω της έντονης δυσοσμίας που προκαλούσαν.

Ο νέος δημοτικός κήπος (1967-1969) σχεδιάστηκε από τον Νεοπτόλεμο Μιχαηλίδη και κατασκευάστηκε από την εταιρεία Ιωάννου & Παρασκευαΐδης με δωρεά της ευεργέτιδας Ζήνας Κάνθερ.

Ακριβώς έξω από την Πύλη υπήρχε υδραγωγείο. Πριν κάποια χρόνια έγιναν ανασκαφές στον χώρο.

Πηγή στοιχείων: Δήμος Λευκωσίας, FB Group «Λευκωσία του χτες – Yesteryears of Nicosia», Wikipedia, Cyprus Gazette 6 Noεμ. 1886