Η ευθύνη ανήκει σε όλους σε ό,τι αφορά στην οδική συνείδηση και έναντι στους αριθμούς των τροχαίων που αντικρίζουμε, δήλωσε στην εκπομπή ΑΤΖΕΝΤΑ στον ACTIVE η πρέσβειρα Οδικής ασφάλειας Ραφαέλλα Μιλτιάδους, με αφορμή την νέα εκστρατεία του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου «Πρόσεχε στον δρόμο – Κάν’το για όλους».

Η Ραφαέλα Μιλτιάδους εξήγησε ότι η ευθύνη μπορεί να είναι προσωπική, κοινωνική, επαγγελματική και ο κάθε φορέας με τον ρόλο του, όλοι οφείλουν να κάνουν τα αυτονόητα στον δρόμο, για να κάνουμε, όπως ανέφερε, τον κόσμο καλύτερο.

«Σίγουρα είναι και η ευθύνη που έχει η πολιτεία και οι τοπικές αρχές, για να έχουμε ένα οδικό δίκτυο που να περιλαμβάνει όλους. Η εκστρατεία στέλνει ένα πολύ στοχευμένο μήνυμα και κάνει ένα οδηγό να σκεφτεί διπλά και τριπλά, προκειμένου να κάνει μια επιπολαιότητα ή απερισκεψία στο τιμόνι», αναφέρει η Ραφαέλλα Μιλτιάδους.

Οι οδικές συγκρούσεις έχουν αλλάξει ζωές, σημείωσε η πρέσβειρα οδικής συνείδησης, ζητώντας από τον καθένα να σέβεται τους άλλους όταν βρίσκεται στη θέση του οδηγού. Είναι σύνηθες, είπε, να βυθίζεται ο καθένας στη σκέψη του καθ’ οδόν για τη δουλειά ή για το σπίτι και να ξεχνιούνται καθώς οδηγούν, να ανεβάζουν stories, να μην βάζουν ζώνες, ή ακόμα και να έχουν τα παιδιά εκτός καθισμάτων.

Για τα άτομα με αμαξίδια, όπως στην περίπτωση της, η Ραφαέλας, ζήτησε σεβασμό και ασφαλή χώρο στα πεζοδρόμια, για να μπορούν να διακινούνται.