Παλαιότερα σπάνια αντιμετωπίζαμε καρκίνους σε νεαρά άτομα δηλώνει στο philenews podcast o ογκολόγος Γιώργος Άστρας, κληθείς να σχολιάσει τη δημοσίευση σε Βρετανικό επιστημονικό περιοδικό ότι μορφές καρκίνου θερίζουν σε ηλικίες κάτω των 50, με μια αυξητική τάση κατά 79% σε περίοδο 30 χρόνων. Καρκίνος του μαστού, των πνευμόνων, των εντέρων και του στομάχου σημείωσε, είναι τα είδη που θέτουν σε κίνδυνο τις νεαρότερες ηλικίες.

Ο γιατρός Άστρας αναφέρθηκε στην ανάγκη επείγουσας πρόληψης. Στην Κύπρο, επισήμανε, υστερούμε στην πρόληψη, καθώς παρατηρείται χρονιαία αύξηση των καρκίνων σε ποσοστό 2,5%. Επικαλέστηκε την προσωπική του εμπειρία με αυξημένα περιστατικά καρκίνου στην οικογένεια του, που ώθησαν τον ίδιο σε γενετική εξέταση κατά την οποία όπως είπε, διαφαίνεται προδιάθεση καρκίνου.

Ερωτηθείς για τους λόγους έξαρσης των καρκίνων, απαρίθμησε ως πρώτη αιτία το κάπνισμα, την κακή διατροφή, το άγχος, αλλά και γενετικούς παράγοντες. Απηύθυνε έκκληση σε όσους έχουν αυξημένα περιστατικά στην οικογένεια τους, να κάνουν γενετικό τεστ. Στο πλαίσιο της πρόληψης σημείωσε, μπορεί ο καθένας να κάνει ένα αξονικό χαμηλής έντασης ετησίως.