Αναβρασμός επικρατεί στην Αραδίππου για την πρόθεση κατασκευής μονάδας παραγωγής και ανακύκλωσης ασφαλτικού σκυροδέματος στην περιοχή της Κόσιης. Εντός της επόμενης εβδομάδας μάλιστα αναμένεται να συνέλθει το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου ν’ αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

Εκφράζοντας τη δυσφορία του, ο δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ανέφερε στον «Φ» πως δεν προηγήθηκε καμιά ενημέρωση του Δήμου. «Εμείς θ’ αντιδράσουμε, επειδή είμαστε εναντίον στη δημιουργία ασφαλτικού. Είναι μια περιοχή βεβαρημένη λόγω του ΧΥΤΥ Κόσιης, η οποία γειτνιάζει και με σπίτια». Ο κ. Ευαγγελίδης έκανε λόγο για διαχρονικές σπασμωδικές κινήσεις από το κράτος, το οποίο θα έπρεπε, όπως είπε, να διαβουλευτεί προηγουμένως με τους επηρεαζόμενους Δήμους και κοινότητες. «Θα ήταν σωστό στην κάθε επαρχία να γίνει σύσκεψη με τους δημάρχους για να βρεθούν οι περιοχές που μπορούν να γίνουν τέτοια εργοστάσια, χωρίς να επηρεαστούν οι δημότες. Θα συνέλθει σύντομα το Δημοτικό Συμβούλιο, για να δούμε πως θα χειριστούμε την κατάσταση».

Με κινητοποιήσεις προειδοποιεί η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ, αναφέροντας πως στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος αναρτήθηκε Μελέτη Επιπτώσεων για το Περιβάλλον, η οποία θα βρίσκεται στο στάδιο της ανοικτής διαβούλευσης μέχρι τις 2/7/2023.«Μετά από αυτή την εξέλιξη καλούμε τον δήμαρχο Αραδίππου να καλέσει άμεσα συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου για ν’ αντιδράσουμε στη δημιουργία του ασφαλτικού εργοστασίου και να στείλουμε στο πλαίσιο τις ανοικτής διαβούλευσης τις απόψεις του Δήμου Αραδίππου».

Σημειώνεται πως Δήμοι και κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας είχαν αντιδράσει δυναμικά αρχές του 2021, όταν είχε ανακοινωθεί η πρόθεση για δημιουργία ασφαλτικού εργοστασίου στη Κόσιη. Τα σχέδια αρχικά άλλαξαν, ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις σε άλλες κοινότητες επανήλθε στο τραπέζι η πρόταση για την περιοχή. Η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ Αραδίππου, εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμβάλει «στην επανασύσταση του μετώπου αγώνα που είχε γίνει τότε για να συντονίσει όπως και το 2021 τη δυναμική αντίδραση της Αραδίππου. Προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της υγείας, της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας».