Η τοποθέτηση των ειδικών στεγάστρων για προστασία των παγκόσμιας σημασίας αρχαιοτήτων στο Αρχαιολογικό Πάρκο Κάτω Πάφου είναι εγχείρημα που απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση, χρόνο και συνεπώς υπομονή.

Το μήνυμα έστειλε στην τελευταία επίσκεψη της στον αρχαιολογικό χώρο η Υφυπουργός Πολιτισμού, προαναγγέλλοντας ότι είμαστε πλέον έτοιμοι για την δεύτερη φάση της πολύπλοκης διαδικασίας, που αφορά στην κατασκευή των στεγάστρων, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης.

Η τοποθέτηση της Λίνας Κασσιανίδου αποκτά ιδιαίτερη σημασία προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες που άρχισαν ξανά να μεγαλώνουν στην Πάφο για την τύχη του σημαντικού έργου. Και αυτό, αφού μετά τις κοινές εξαγγελίες Τμήματος Αρχαιοτήτων και Getty Conservation Institute των ΗΠΑ από το καλοκαίρι του 22, οι πλείστοι φορείς της επαρχίας θεώρησαν ότι τα στέγαστρα ήταν έτοιμα να έρθουν στην Πάφο και συνεπώς η παρέλευση άλλου ενός χρόνου χωρίς κάτι τέτοιο να συμβεί, θεωρήθηκε οιωνός περαιτέρω καθυστερήσεων.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνεργάζεται με το Getty Conservation Institute εδώ και πέντε χρόνια για τη δημιουργία του Σχεδίου Συντήρησης και Διαχείρισης του Αρχαιολογικού Χώρου της Νέας Πάφου, ο οποίος αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ξεκαθάρισε η αρμόδια Υφυπουργός. Τα ψηφιδωτά χρειάζονται προστασία, καθώς τα πλείστα εξ αυτών είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, επεσήμανε, ξεκαθαρίζοντας ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για να τα προστατεύσει.

«Αλλά επειδή θέλουμε να είναι προσιτά στον κόσμο, έχει γίνει αυτή η μελέτη με στόχο να τοποθετηθούν στέγαστρα» δήλωσε. « Κατά την πρώτη φάση που αφορούσε στη μελέτη, έχει διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός με χορηγία του Getty Conservation Institute. Τώρα είμαστε στο στάδιο που θα συζητήσουμε τη δεύτερη φάση που αφορά στην υλοποίηση των στεγάστρων, η οποία ελπίζω ότι θα γίνει και πάλι εν μέρει με χρηματοδότηση από αυτό το πολύ σημαντικό ίδρυμα από την Αμερική».

Η Υφυπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε πάντως ότι μετά την υλοποίηση της μελέτης, εκκρεμεί ωστόσο ακόμη ο λεπτομερής σχεδιασμός των στεγάστρων, προειδοποιώντας ότι αναμένεται να πάρει κάποιο χρόνο για να υλοποιηθεί. Στόχος είναι αυτό να γίνει όσο πιο γρήγορα, στη βάση των διαδικασιών που έχει το κράτος, κατέστησε σαφές.   

Είναι προτεραιότητα μας η ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών, κατέληξε η κ. Κασσιανίδου, τόσο λόγω της παγκόσμιας σημασίας των αρχαιολογικών θησαυρών της Πάφου, όσο και λόγω της τεράστιας επισκεψιμότητας του Αρχαιολογικού Πάρκου, που είναι μακράν ο πιο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος της Κύπρου με πέντε χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως.

Η τελική ευθεία μιας εκκρεμότητας που μετρά τρεις και πλέον δεκαετίες, σήμανε ουσιαστικά τον Αύγουστο του 2022. Τμήμα Αρχαιοτήτων και Getty Conservation Institute των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν τότε ότι κατακυρώθηκε μετά από πολύχρονες διαδικασίες ο διαγωνισμός για την κατασκευή και τοποθέτηση του στεγάστρου προστασίας των ψηφιδωτών της Κάτω Πάφου, θέτοντας τέρμα σε μια αβεβαιότητα που επικρατούσε από την δεκαετία του 1990. Ανάδοχος του σημαντικού αυτού εξειδικευμένου έργου όπως ανακοινώθηκε, είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο Hugh Broughton Architects, που επιλέγησε από διεθνή επιτροπή ειδικών μεταξύ έξι διαγωνιζομένων οίκων.

Ο διαγωνισμός προωθήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Συντήρησης και Διαχείρισης που εκπόνησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Getty Conservation Institute για την προστασία του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου και των ψηφιδωτών δαπέδων που είναι μοναδικά σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, καθώς και των υπόλοιπων καταλοίπων και μνημείων που χρονολογούνται στην Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Παλαιοχριστιανική, Βυζαντινή, Μεσαιωνική και Οθωμανική περίοδο. Κατά την εκπόνηση του εν λόγω Σχεδίου, η δημιουργία στεγάστρων για την προστασία και βέλτιστη παρουσίαση των ψηφιδωτών δαπέδων και των αρχαιολογικών καταλοίπων θεωρήθηκε απαραίτητη και εξαιρετικά μεγάλης σημασίας.

Για τις ανάγκες του διαγωνισμού, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Getty Conservation Institute, σε συνεργασία με επιστήμονες από το εξωτερικό ειδικούς σε θέματα συντήρησης και προστατευτικών στεγάστρων για αρχαιολογικούς χώρους, δημιούργησαν ένα λεπτομερή οδηγό σχεδιασμού ο οποίος περιελάμβανε την ανάγκη προστασίας των ευαίσθητων αρχαιολογικών καταλοίπων από ανθρωπογενείς και περιβαλλοντικές απειλές, τη σημασία διατήρησης της σχέσης ανάμεσα στα στέγαστρα και τον περιβάλλοντα χώρο, τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για θέαση των ψηφιδωτών και διευκόλυνση της κυκλοφορίας των επισκεπτών, καθώς και τη χρήση βιώσιμων υλικών και συστημάτων.

Επιπλέον, η πρόταση αυτή βασίζεται στην κατανόηση  των γενικότερων περιβαλλοντικών απειλών για τα ψηφιδωτά, όπως η δημιουργία αλάτων, και παρουσιάζονται λύσεις για αποτελεσματικό έλεγχο. Τα επιμέρους στοιχεία των προτάσεων για τα στέγαστρα, όπως η στέγη και η χρήση τοπικών υλικών όπως πήλινων κεραμίδων, ξύλινων στοιχείων στους τοίχους και σε άλλα σημεία, συνάδουν με άλλες υφιστάμενες κατασκευές εντός και πλησίον του αρχαιολογικού χώρου.

Το στέγαστρο δεν ανταγωνίζεται τα ψηφιδωτά και άλλα κατάλοιπα εξαιτίας της απλότητας του σχεδιασμού του, ενώ το προτεινόμενο ευέλικτο σύστημα με πεζογέφυρες επιτρέπει διάφορες επιλογές για την ανάπτυξη διαδρομών κυκλοφορίας των επισκεπτών. Τα στέγαστρα μπορούν να επεκταθούν ή να αντιγραφούν με λύση που προτείνει η ομάδα για τη χρήση εξαρτημάτων με υλικά που διατίθενται τοπικά και μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν.