Νίκος Χριστοδουλίδης και Νικόλας Παπαδόπουλος επιχείρησαν, ενώπιον του ΔΗΚΟϊκού ακροατηρίου, να διαλύσουν τα όποια σύννεφα είχαν συσσωρευθεί από την εκλογική επιτυχία του 2023.  Με λιγότερο από ένα μήνα να απομένει μέχρι τις κρίσιμες – όπως αποδεικνύονται – εκλογές για το ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος του κόμματος έδειξε ότι θέλει να κάνει ταμείο ως κυβερνών κόμμα.

Η εκδήλωση του ΔΗΚΟ είχε μεν το πανηγυρικό της χαρακτήρα – 48 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος και 20 από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ – πλην όμως για τον Νικόλα Παπαδόπουλο ήταν πρωτίστως προεκλογική κάτι που φρόντισε να αναδείξει μέσα από την ομιλία του. Παίζοντας με τη λογική της χαμένης ψήφου (με τα πυρά να στρέφονται κατά ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ που δεν κατονόμασε) τόνισε πως «το ΔΗΚΟ είναι το μόνο κεντρώο κόμμα που δίνει τη μάχη των ευρωεκλογών με πιθανότητες επιτυχίας».

Επιτέθηκε ονομαστικά στο ΕΛΑΜ το οποίο κατηγόρησε ότι καπηλεύεται το μεταναστευτικό χωρίς να προσφέρει λύσεις.

Ενώπιον του Προέδρου Χριστοδουλίδη (ο οποίος ως γνωστό συμμετέχει στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ) ο Ν. Παπαδόπουλος τόνισε πως «ψήφος στο ΔΗΚΟ δεν πάει χαμένη» και «σημαίνει παρουσία στη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του ευρωκοινοβουλίου, την πολιτική συνεργασία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών».

Απευθυνόμενος στον «φίλο Πρόεδρο» ο Ν. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «είμαστε περήφανοι, γιατί πριν από 15 μήνες, το ΔΗΚΟ συνέβαλε καθοριστικά στην εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας». Έδωσε θετικό πρόσημο στην 15μηνη διακυβέρνηση «κυρίως στα μεγάλα και σημαντικά για τη χώρα». Πρόσθεσε πως «σ’ αυτούς τους 15 μήνες το ΔΗΚΟ στάθηκε δίπλα σας, προσφέροντας στην κυβέρνηση κάθε απαραίτητη στήριξη».

Ο Ν. Παπαδόπουλος κατέγραψε ακολούθως μια σειρά επιτευγμάτων της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη:

«Μια ισχυρή οικονομία, μας επιτρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη στοχευμένη κοινωνική αλληλεγγύη προς ομάδες συμπολιτών μας που έχουν πραγματική ανάγκη. Όπως ήταν πρόσφατα τα μέτρα ύψους ευρώ300 εκ. κατά της ακρίβειας. Όπως ήταν η συμφωνία για την ΑΤΑ. Όπως είναι η καταβολή της σύνταξης για πρώτη φορά από τον πρώτο μήνα. Στο μεταναστευτικό για πρώτη φορά, φεύγουν περισσότεροι αιτητές πολιτικού ασύλου, απ’ όσοι έρχονται στην Κύπρο. Έχει ψηφιστεί από τη βουλή το Υφυπουργείο Μετανάστευσης. Οι αιτήσεις από 3 χρόνια, πλέον εξετάζονται σε 3 μήνες. Οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου έχουν μειωθεί κατά 50%. Οι αιτητές από την Αφρική έχουν μειωθεί κατά 80%. Για αυτό και η Κύπρος έχει εισπράξει τα συγχαρητήρια του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνου για τα θέματα ασύλου – ο οποίος έχει  αποκαλέσει την Κύπρο «παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη την Ευρώπη». Σημειώνουμε με ικανοποίηση πως είναι οι πολιτικές του Δημοκρατικού Κόμματος που εφαρμόζονται σήμερα στο μεταναστευτικό».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε πως «σ’ αυτούς τους 15 μήνες είδαμε και κάτι άλλο: μια άνευ προηγουμένου ισοπεδωτική κριτική και μηδενισμό», η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ οφείλεται στο ότι «ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε διαπράξει το «θανάσιμο αμάρτημα» να έχει κερδίσει προεδρικές εκλογές απέναντι στα δύο μεγαλύτερα κόμματα».  Απευθυνόμενος προς τον Ν. Χριστοδουλίδη ανέφερε: «Φίλε Πρόεδρε, μην ακούς αυτούς που χαιρεκακούν και θέλουν να αποτύχεις. Συνέχισε την υλοποίηση του προεκλογικού σου προγράμματος. Πάρε τη χώρα μπροστά και το Δημοκρατικό Κόμμα θα είναι δίπλα σου σε κάθε βήμα». Τέλος διαμήνυσε πως «ο τόπος έχει ανάγκη μια ισχυρή διακυβέρνηση» «και αυτή η διακυβέρνηση έχει ανάγκη από ένα δυνατό Δημοκρατικό Κόμμα».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο κεφάλαιο ΕΕ, αποφεύγοντας επιμελώς να πει ο,τιδήποτε που μπορεί να ερμηνευθεί ως προεκλογική στήριξη. Απευθυνόμενος στον «φίλο Νικόλα» απηύθυνε ευχαριστίες «για τη σημαντική συνδρομή του Δημοκρατικού Κόμματος στις προσπάθειες που καταβάλλουμε καθημερινά για το Κυπριακό, την οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις, την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Για εμένα προσωπικά, αλλά και για την Κυβέρνησή μας, βασικό ζητούμενο είναι μια ισχυρή Κύπρος σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος απευθυνόμενος προς τα μέλη και στελέχη του ΔΗΚΟ ανέφερε: «Θέλω ειλικρινά να σας ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία μας και για την καθημερινή στήριξη που παρέχετε στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια χώρα καλύτερη, πιο ασφαλή, ελεύθερη και επανενωμένη. Στα κοινά οράματα κοινή είναι και η πορεία μας. Κοινή είναι, εξάλλου, και η μοίρα μας. Είμαστε εδώ για να δημιουργούμε, να ενώνουμε, να υπηρετούμε τους πολίτες, πέραν και έξω από τα στενά συμφέροντα. Κόμμα όλων μας, εξάλλου, όπως έχουμε αποδείξει, είναι η Κύπρος».