«Κάναμε ένα απλό θέμα να φαίνεται περίπλοκο και να μοιάζει με γόρδιο δεσμό», υποστήριξε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής οικογενειακών γιατρών, Ανδρέας Πολυνείκης. Τα εφημερεύοντα ιατρεία, είπε, «είναι αναγκαιότητα» και σίγουρα «θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών». Ωστόσο, επεσήμανε, ο σχεδιασμός που έχει γίνει αυτή τη στιγμή, «είναι με λίγα λόγια μη επαγγελματικός». 

«Το σύστημα υγείας όπως έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί, έχει κάποια χαρακτηριστικά πάνω στα οποία βασίστηκε. Αυτά, είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, η ίση μεταχείριση και το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που να ικανοποιούν τις ανάγκες του επί 24ώρου βάσης. Να έχει δηλαδή κάλυψη επτά μέρες την βδομάδα και 365 μέρες τον χρόνο. Επομένως, η λειτουργία εφημερευόντων ιατρείων είναι μια αναγκαιότητα η οποία στην πραγματικότητα έχει καθυστερήσει να εφαρμοστεί». 

Για να γίνει, αυτό, πρόσθεσε, «πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως ο σχεδιασμός και οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στα εφημερεύοντα ιατρεία τόσο τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες όσο και τις ώρες που δεν λειτουργούν τα ιατρεία των προσωπικών γιατρών. Προς το παρόν, μας ενημέρωσαν ότι θα αρχίσουμε με κάποιες ώρες τα Σαββατοκύριακα μόνο. Δεν είναι η πλήρης εφαρμογή, αλλά και πάλι θα βοηθηθούν οι πολίτες σε κάποιο βαθμό, διότι τώρα υποχρεώνονται να πηγαίνουν στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και εκεί περιμένουν για ώρες πολλές φορές μέχρι να εξυπηρετηθούν, ή πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και πληρώνουν πολύ ακριβά την παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών. Εκτός αυτού αντιλαμβάνεστε ότι όταν δεν εξυπηρετούνται, πολύ εύκολα μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία τους γιατί θα καθυστερήσει η παροχή των υπηρεσιών».

Δυστυχώς, είπε ο κ. Πολυνείκης, «ο σχεδιασμός της λειτουργίας των ιατρείων εφημερίας και ας μου επιτραπεί να το πω με τον πιο ήπιο τρόπο, είναι με λίγα λόγια μη επαγγελματικός». Παράλληλα, «ένα τόσο απλό θέμα έχει μετατραπεί σε γόρδιο δεσμό και έχει περιπλακεί τόσο, που όντως χρειάζεται κάποιος να κόψει τον δεσμό».

ΑΠΟΨΗ: Τα εφημερεύοντα ιατρεία και ένα τσούρμο ανεύθυνοι «αρμόδιοι»

«Θα μπορούσε  να προηγηθεί σχεδιασμός που να συμπεριλαμβάνει όλα τα κρατικά κέντρα υγείας τα οποία πληρούν όλες τις προδιαγραφές και απαιτήσεις για τέτοια λειτουργία και όχι μόνο. Τα κέντρα υγείας έχουν κτιστεί κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού του ΓεΣΥ, με την προϋπόθεση να αποτελέσουν τον πυρήνα για ομαδική άσκηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (group practice). Παρατηρούμε παρέκκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό και βλέπουμε ότι οι προσωπικοί γιατροί έχουν χωριστεί σε δημόσιους λειτουργούς και ιδιώτες, ενώ ο σχεδιασμός του ΓεΣΥ προνοεί μια ομάδα: τους προσωπικούς γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ». 

Περαιτέρω, «η λειτουργία ιατρείων εφημερίας θα έπρεπε να σχεδιαστεί σε κεντρικό επίπεδο και το Υπουργείο Υγείας, το έχουμε πολλές φορές αναφέρει, δεν είναι σύγχρονα οργανωμένο για να μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του. Χωρίς ένα τμήμα σχεδιασμού, έρευνας και πληροφοριών δεν μπορεί να εφαρμόζεται η Δημόσια Υγεία ορθολογικά και να αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα των πολιτών και να ικανοποιούνται οι ανάγκες των πολιτών». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Εκκρεμότητες μεταξύ ΟΑΥ και Προσωπικών Ιατρών

«Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν για να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο θεσμός του προσωπικού γιατρού. Αυτές τις εκκρεμότητες τις συζητούμε συχνά με τον ΟΑΥ, δυστυχώς όμως τα θέματα κινούνται με πολύ αργό ρυθμό. Εάν αρχίσουν να γίνονται κάποια πράγματα θα βοηθηθεί και ο ίδιος ο ΟΑΥ, θα εξοικονομηθούν πόροι, θα βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους δικαιούχους». Για παράδειγμα, «πρέπει να προχωρήσουμε στην εισαγωγή των κινήτρων και της αλλαγής του τρόπου αποζημίωσης με ορθολογικό τρόπο, εκκρεμούν επίσης θέματα που αφορούν την πρόληψη, την προαγωγή της υγείας και των συμβουλευτικών παρεμβάσεων. Υπάρχει πρόβλημα αντίληψης του ρόλου του Προσωπικού Ιατρού (ΠΙ) από τους ασθενείς και πρέπει ο ΟΑΥ σε συνεργασία με τους ΠΙ να ”εκπαιδεύσουν” τους ασθενείς πώς να συμπεριφέρονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα στην πλευρά των ΠΙ που πρέπει να βελτιωθούν. Πρέπει να ετοιμαστούν εγχειρίδια με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ασθενών, καθώς και εγχειρίδια για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ΠΙ. Πρέπει να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ των ΠΙ και των ειδικών ιατρών και πρέπει, επίσης, να βελτιωθεί ο άξονας επικοινωνίας Υπουργείου Υγείας, ΟΑΥ, ΟΚΥΠΥ και ΠΙΣ για να αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν αποφάσεις που δεν βοηθούν στη βελτίωση των υπηρεσιών και να προγραμματίζονται με βάση τις σύγχρονες γνώσεις οι υπηρεσίες υγείας».

Τα ΤΑΕΠ θα αποσυμφορηθούν στον μέγιστο βαθμό

«Χωρίς σύστημα, δυστυχώς δεν μπορούμε να παίρνουμε ορθολογικές αποφάσεις»

Με τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων, υποστήριξε ο πρόεδρος των οικογενειακών γιατρών, τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, «θα ωφεληθούν στον μέγιστο βαθμό». Είναι πολύ εύκολο, είπε, «αυτό να γίνει κατανοητό αν κάνουμε απλά μια επίσκεψη στα ΤΑΕΠ και δούμε τι περιστατικά και ποιοι ασθενείς απευθύνονται σε αυτά, διότι πολλοί από τους ασθενείς που επισκέπτονται τα ΤΑΕΠ είναι με προβλήματα που μπορεί να λυθούν στο επίπεδο των ιατρείων εφημερίας. 

Με τη λειτουργία των ιατρείων εφημερίας θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό η αδυναμία αυτή, και θα εξυπηρετούνται πιο άνετα και πιο ποιοτικά οι ασθενείς που έχουν ανάγκη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ταυτόχρονα, «ένα άλλο πρόβλημα που έχουν τα ΤΑΕΠ να αντιμετωπίσουν, είναι όλοι οι μη Κύπριοι που έχουν δικαίωμα να εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες του ΟΚΥΠΥ.

Γι’ αυτό και ανέφερα ότι θα πρέπει άμεσα να λειτουργήσει στο επίπεδο του υπουργείου Υγείας τμήμα σχεδιασμού, έρευνας και πληροφοριών, για να μπορούν να λαμβάνονται σωστές αποφάσεις. Χωρίς πληροφορίες και χωρίς σύστημα που να μας δίνει αυτές τις πληροφορίες δεν μπορούμε να παίρνουμε ορθολογικές αποφάσεις». 

Για παράδειγμα, «οι μη Κύπριοι ασθενείς και οι μη δικαιούχοι του ΓεΣΥ θα ήταν ίσως ορθότερο να εξυπηρετούνται κάπου αλλού και αποτελεί υποχρέωση του κράτους να εκτελεί και τις κοινωνικές υποχρεώσεις του όσον αφορά τα νόμιμα δικαιώματα των αλλοδαπών. Είναι φανερό ότι έχουν πολλά να γίνουν στον σχεδιασμό και παροχή υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας».