Το ύψος και η ταχύτητα του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς ακόμη και η κλίση του, δεν δικαιολογούσε τη συγκεκριμένη στιγμή την πτώση του 27χρονου συμβασιούχου οπλίτη, Παναγιώτη Γιαννιού, ο οποίος έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια άσκησης. 

Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από την έρευνα, τα στοιχεία αλλά και το βίντεο που έχει στα χέρια της η Αστυνομία, κλιμάκιο της οποίας διερευνά τις συνθήκες θανάτου του νεαρού καταδρομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Γιαννιός την ώρα του τραγικού συμβάντος πετούσε σε ύψος περίπου 20 μέτρων και με ταχύτητα 50 κόμβων, αντί 3 μέτρων που πρέπει να βρίσκεται για να γίνονται οι πτώσεις και 10 κόμβων ταχύτητα. Επίσης, διαπιστώνεται ότι την ώρα που ο συμβασιούχος οπλίτης έπεσε στη θάλασσα, το ελικόπτερο βρισκόταν σε ανοδική πορεία και μάλιστα κατευθυνόταν αριστερόστροφα. Επίσης, οι πόρτες του ήταν ανοικτές κατά τη μοιραία πτήση. Τώρα μένει να ξεκαθαρίσει κατά πόσον ο 27χρονος καταδρομέας «έφυγε» από το ελικόπτερο λόγω της πορείας και της κλίσης που είχε, ή για κάποιον άλλο λόγο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΑΜ για ΣΥΟΠ: Να αποδειχθεί από πιο ύψος έγινε η ρίψη

Επίσης, προκύπτει από τις καταθέσεις ότι πριν από τη ρίψη στη θάλασσα, πραγματοποιείται μια αναγνωριστική πτήση του ελικοπτέρου στο σημείο της ρίψης. Στη συνέχεια, το ελικόπτερο λαμβάνει το προβλεπόμενο ύψος και θέση και κυρίως δεν είναι σε διαδικασία στροφής. Από τα δεδομένα που συνελέγησαν μέχρι τώρα, φαίνεται ότι το ελικόπτερο δεν ήταν στο προβλεπόμενο ύψος άλματος και είναι σίγουρο πως δεν έπρεπε να συμβεί η πτώση.

Ακόμα, όπως φάνηκε, την ώρα του τραγικού συμβάντος, στο ελικόπτερο βρίσκονταν οκτώ στρατιωτικοί. Δύο μέλη του πληρώματος, ένας αρχηγός πληρώματος, ένας αρχηγός ρίψης που ήταν υπεύθυνος για τις πτώσεις των οπλιτών και τέσσερις στρατιώτες. Επίσης, το όλο επεισόδιο κινηματογραφείτο τόσο από άτομο εντός του ελικοπτέρου όσο και από τη γη. Τα σχετικά βίντεο είναι πλέον βασικά τεκμήρια για την υπό διερεύνηση υπόθεση. Καταθέσεις άρχισαν να λαμβάνονται από όλους όσους συμμετείχαν στην άσκηση και από τη μελέτη τους θα εξαχθούν συμπεράσματα για το τι ακριβώς έχει συμβεί. Ωστόσο, οι αρχηγοί πληρώματος και ρίψης δεν έχουν καταθέσει κι αυτό μέχρι να ληφθούν τα δεδομένα από το ελικόπτερο όσο και από τα βίντεο. Όπως εξηγήθηκε αρμοδίως στον «Φ», δεν είναι εύκολο να ανακτηθούν τα δεδομένα της πτήσης ούτε και τα βίντεο, αφού χρειάζεται ειδική επεξεργασία (ειδικά για τα δεδομένα της πτήσης) και αυτό θα πάρει χρόνο. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, που ρωτήθηκε σχετικά από τον «Φ» ανέφερε ότι οι έρευνες ειδικού κλιμακίου στην Αστυνομία Πάφου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια τα οποία οδήγησαν στον θανάσιμο τραυματισμό του 27χρονου καταδρομέα. Οι ανακριτές, λαμβάνουν καταθέσεις από μάρτυρες που βρίσκονταν την περασμένη Δευτέρα, στη θαλάσσια περιοχή της Λάρας, κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ καθοριστικό ρόλο στην έρευνα, θα έχουν οι καταθέσεις από το πλήρωμα του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς.