Υπό κλίμα συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η εκταφή της 15χρονης Ιωάννας Μιχάλη Σκορδή, οι συνθήκες θανάτου της οποίας είναι αντικείμενο διερεύνησης από το ΤΑΕ Αρχηγείου.

Η διαδικασία, η οποία έγινε κατόπιν διατάγματος με στόχο να πέσει φως σε όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης που εξετάζουν οι ανακριτές της Αστυνομίας, άρχισε περί τις 09:00 το πρωί στην παρουσία μελών της Αστυνομίας, ιατροδικαστών και άλλων αρμόδιων προσώπων.

Παρόντες στην εκταφή στο νεκροταφείο Μαρωνιτών στη Λευκωσία, ήταν οι ιατροδικαστές της Δημοκρατίας, Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξος Ορθοδόξου, η εξ Ελλάδος καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Χαρά Σπηλιοπούλου εκ μέρους της οικογένειας, μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου, της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών (ΥΠΕΓΕ), ανθρωπολόγος, καθώς και ιερέας που ήταν από την πρώτη στιγμή στο σημείο. Έξω από το νεκροταφείο βρισκόταν και συγγενικό πρόσωπο της θανούσας.

Γύρω στο μεσημέρι και αφού ολοκληρώθηκε η εκταφή, η σορός της 15χρονης μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου οι ιατροδικαστές της Δημοκρατίας στην παρουσία της Χαράς Σπηλιοπούλου έλαβαν δείγματα για τοξικολογικές και ιστοπαθολογικές εξετάσεις.

Νωρίς το απόγευμα η σορός μεταφέρθηκε και πάλι στο κοιμητήριο Μαρωνιτών, όπου στη βάση σχετικού διατάγματος, τάφηκε εκ νέου. 

Η 15χρονη Ιωάννα Σκορδή, απεβίωσε τον περασμένο Μάρτιο στο Μακάρειο Νοσοκομείο και μετά από ενέργειες της οικογένειας, έρευνα από το υπουργείο και απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, διερευνάται ενδεχόμενη ιατρική αμέλεια από δύο γιατρούς. Οι τελευταίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με απώτερο στόχο να μην επηρεαστεί το ανακριτικό έργο..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η Αστυνομία

Σε δηλώσεις του στον «Φ» εντός της χθεσινής ημέρας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε πως η διαδικασία εκταφής και νεκροτομής στη σορό του άτυχου παιδιού, αποσκοπούσε στον εντοπισμό ευρημάτων στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης πιθανής ιατρικής αμέλειας ή στη διαπίστωση άλλων ποινικών αδικημάτων που ίσως προκύπτουν για τον θάνατο της Ιωάννας.

Μιλώντας γενικότερα για την πορεία των αστυνομικών ερευνών είπε ότι λήφθηκαν καταθέσεις και έχουν παραληφθεί ιατρικοί φάκελοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα.

Ο θάνατος

Η 15χρονη Ιωάννα είχε υποβληθεί αρχές περασμένου Μαρτίου σε χειρουργική επέμβαση για μεταμόσχευση νεφρού στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Εντούτοις, παρουσιάστηκαν σοβαρές επιπλοκές και η ανήλικη απεβίωσε μερικά 24ωρα αργότερα. Οι γονείς της 15χρονης προχώρησαν σε καταγγελία για ιατρική αμέλεια στο υπουργείο Υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Ο θάνατος της Ιωάννας επήλθε στις 4 περασμένου Μαρτίου στο Μακάρειο. Όταν η κατάσταση του κοριτσιού παρουσίασε επιδείνωση, το υπουργείο Υγείας προέβη σε ενέργειες για να μετακληθεί ειδικός γιατρός από το Ισραήλ. 

Το άτυχο κορίτσι έφυγε από τη ζωή λόγω αιμορραγίας, ενώ για την κατάστασή της ενημερωνόταν συνεχώς η οικογένειά της. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης είχαν ληφθεί δείγματα από τους όγκους που στάλθηκαν για εξειδικευμένες εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο για καρκίνο.

Ο υπουργός Υγείας είχε διατάξει έρευνα για το περιστατικό, όπως ήταν και η επιθυμία των γονιών της Ιωάννας Μιχάλη Σκορδή από τον Κορμακίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει ο «Φ» στις 8/10, όταν αυτή ολοκληρώθηκε διαπιστώθηκε ότι δεν προέκυπτε καμιά ευθύνη. Ο υπουργός Υγείας δεν έκανε αποδεκτό το σχετικό πόρισμα και διέταξε νέα έρευνα. Αυτή διενεργήθηκε από άλλη λειτουργό, η οποία κατέληξε σε διαφορετικά ευρήματα, κάνοντας αναφορές που παρέπεμπαν σε ιατρική αμέλεια.

Πληροφορίες για τη δεύτερη έρευνα, αναφέρουν ότι σ’ αυτήν καταγραφόταν όλο το χρονικό και συγκεκριμένα τα γεγονότα σε σχέση με τη νοσηλεία της 15χρονης, από την ώρα της εισαγωγής της στο Μακάρειο μέχρι και την τραγική κατάληξη.

Το πόρισμα στάλθηκε από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, στον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος αφού πρώτα το μελέτησε, ζήτησε με επιστολή του την εμπλοκή της Αστυνομίας για να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτουν ποινικά αδικήματα σε σχέση με ιατρική αμέλεια εναντίον οποιουδήποτε.

Αποφασίζει το Διοικητικό για τη διαθεσιμότητα

Στις 11 Νοεμβρίου αναμένονται τα νεότερα για τη διαθεσιμότητα των δύο ιατρών σε σχέση με το θάνατο της 15χρονης Ιωάννας.

Ως γνωστόν, μέσω των δικηγόρων τους έχουν προβεί σε νομικά μέτρα με στόχο την ανατροπή της απόφασης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) να τους θέσει εκτός καθηκόντων για περίοδο τριών μηνών.

Το Διοικητικό Δικαστήριο ζήτησε από τους δικηγόρους τους να καταθέσουν γραπτώς αγορεύσεις και όρισε την 11η του τρέχοντος μήνα για διευκρινίσεις. Κατά συνέπεια, σύντομα αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική απόφαση.

Αντικείμενο του επίδικου ζητήματος είναι το πόρισμα του ερευνώντος λειτουργού του υπουργείου Υγείας, στη βάση του οποίου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι δύο ιατροί. Το πόρισμα είχε σταλεί από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα στον Γενικό Εισαγγελέα. Ο τελευταίος από την πλευρά του αφού πρώτα το μελέτησε, ζήτησε με επιστολή του την εμπλοκή της Αστυνομίας για να διαπιστωθεί κατά πόσον από τον θάνατο της 15χρονης προκύπτουν ποινικά αδικήματα σε σχέση με ιατρική αμέλεια εναντίον οποιουδήποτε.

Ακολούθησε επίσημο διάβημα του κ. Χατζηπαντέλα στην ΕΔΥ. Ζήτησε γραπτώς όπως οι γιατροί που φέρονται να συμμετείχαν στον χειρισμό του περιστατικού, τεθούν σε διαθεσιμότητα. Εν τέλει η Επιτροπή με απόφασή της στις αρχές Οκτωβρίου έθεσε εκτός καθηκόντων δύο μέλη του ιατρικού προσωπικού του Μακάρειου Νοσοκομείου για τους σκοπούς της αστυνομικής έρευνας.

Πάντως, από την πρώτη στιγμή είχε διαφανεί ότι οι ιατροί δεν θα συμβιβάζονταν με την απόφαση. Είχαν καταχωρήσει ένσταση στην Επιτροπή, η οποία αφού την εξέτασε, την απέρριψε.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των υπό διαθεσιμότητα γιατρών θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους στη βάση των όσων καταγράφονται στο πόρισμα.

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), πάντως, είχε εκδώσει ανακοίνωση στις 12/10 τονίζοντας πως το διοικητικό μέτρο σε βάρος των ιατρών του Μακαρείου Νοσοκομείου, «αφορά μόνο τη διευκόλυνση του ανακριτικού έργου της Αστυνομίας μέχρι τη συμπλήρωση της έρευνας». Σύμφωνα, μάλιστα, με τις επίσημες θέσεις που είχε εκφράσει ο ΟΚΥπΥ, έχει ήδη παραδώσει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης στην ανακριτική ομάδα.

Ο Οργανισμός, προέβαλλε, ταυτόχρονα, τη θέση ότι το Μακάρειο Νοσοκομείο έχει σώσει χιλιάδες παιδιά και η αφοσίωση των γιατρών καθημερινά στο λειτούργημά τους «είναι ο ανατοκισμός της εμπιστοσύνης και στήριξης που ο ΟΚΥπΥ οφείλει να δείξει προς το ιατρικό δυναμικό του».

Δεν παρέλειπε να εκφράσει τον σεβασμό του, «στην προσφορά των ιατρών του Μακάρειου Νοσοκομείου». «Το ίδιο συμβαίνει», προστίθετο στην ανακοίνωση, «και με εκατοντάδες γονείς που αναγνωρίζουν από προσωπικό βίωμα το σημαντικό έργο που επιτελούν».

Και κατέληγε ως εξής: «Το Μακάρειο έχει ήδη παραδώσει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης στην ανακριτική ομάδα και ο Οργανισμός συνεργάζεται στενά με τις Αρχές για την ολοκλήρωση της έρευνας. Όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Οργανισμός δεν δύναται να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η θέληση…

Βάσει των γεγονότων της όλης υπόθεσης, διαπιστώνεται η θέληση του υπουργείου Υγείας να πέσει άπλετο φως για τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο της Ιωάννας. Κι αναμφίβολα, όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίπονη για όλους τους εμπλεκόμενους. Τίποτα, όμως, δεν πρέπει να λογαριάζεται μπροστά στην ανάγκη να ληφθούν απαντήσεις για τη ζωή ενός 15χρονου κοριτσιού, αλλά και στην προσπάθεια να ανέβει το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο. Όλα αυτά, ανεξαρτήτως αν προκύψουν ή όχι ευθύνες για τον χαμό της Ιωάννας.