Ξανά έξω από το Προεδρικό θα βρεθούν συγγενείς και φίλοι των γυναικών υπαξιωματικών της ΕΦ που υπέστησαν διάκριση στην εργασία λόγω φύλου.

Την εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή ως αντίδραση στην πρόταση του υπουργείου Άμυνας για άρση της διάκρισης που γίνεται εις βάρος τους λόγω φύλου, θα πραγματοποιήσουν συγγενείς και φίλοι 270 επηρεαζόμενων υπαξιωματικών. Μάλιστα, η εκδήλωση μετά το Προεδρικό θα μεταφερθεί έξω από το γραφεία του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία. Οι διαμαρτυρόμενοι αντιδρούν έντονα καθότι το υπουργείο Άμυνας προς αποκατάσταση των τεράστιων αρνητικών συνεπειών που επήλθαν στις γυναίκες υπαξιωματικούς της 5ης, 6ης και 7ης σειράς, συνεπεία της διάκρισης λόγω φύλου, προτείνει την αναβάθμισή τους κατά μία μισθοδοτική βαθμίδα εντός της ίδιας κλίμακας. Πρακτικά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι εν λόγω γυναίκες να έχουν αύξηση στο μηνιαίο μισθό τους καθαρά περίπου €70.

Περαιτέρω, οι διαμαρτυρόμενοι αντιδρούν έντονα καθότι το υπουργείο προς αποκατάσταση των τεράστιων αρνητικών συνεπειών που επήλθαν στις γυναίκες υπαξιωματικούς της 8ης σειράς, δεν έφερε καμία πρόταση γι’ αυτές, θεωρώντας ότι «δεν έχουν υποστεί καμία ζημία από τη διάκριση με βάση το φύλο». Κι αυτό, τη στιγμή που αυτές μονιμοποιήθηκαν στα 14 χρόνια υπηρεσίας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ψηφιστεί στο ενδιάμεσο (2012) νομοθεσία με βάση την οποία έχουν χάσει όλα τα ωφελήματα τους που πήραν όλες οι προηγούμενες σειρές, όπως επαγγελματική σύνταξη, εφάπαξ, επιστροφή χρημάτων από τις κοινωνικές ασφαλίσεις, ενώ μέχρι σήμερα δεν έλαβαν καμιά προαγωγή.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο τους Γιώργο Καραπατάκη, οι γυναίκες υπαξιωματικοί δεν αποδέχονται την πρόταση του υπουργείου Άμυνας και την απορρίπτουν ως πλήρως απαράδεκτη και ως μη ανταποκρινόμενη στα όσα έχουν υποφέρει από τη διάκριση που έχουν υποστεί λόγω φύλου, τόσο σε σχέση με την πρόσβαση τους σε μόνιμες θέσεις εργασίας, όσο και στην επαγγελματική τους ανέλιξη.

Σύνθημα της εκδήλωσης της Κυριακής θα είναι «Ντροπή σας, ντροπή σας». Την εκδήλωση διαμαρτυρίας οργανώνουν γονείς και συγγενείς των γυναικών υπαξιωματικών της 5ης – 8ης σειράς και θα παρευρεθούν γυναικείες οργανώσεις, βουλευτές κ.ά. Ψήφισμα θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υποψήφιο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου.