Μεγαλώνει το ρήγμα μεταξύ Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και φυσιοθεραπευτών. Η τελευταία μεταξύ τους συνάντηση στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, όχι μόνο δεν οδήγησε σε εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων αλλά όξυνε περισσότερο τα πνεύματα, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι του Συλλόγου των φυσιοθεραπευτών να εγκαταλείψουν τη σύσκεψη διαμαρτυρόμενοι για τις προτάσεις που ο ΟΑΥ έθεσε ενώπιόν τους. 

Της σύσκεψης ακολούθησε ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των δύο πλευρών από την οποία διαπιστώνεται ότι οι φυσιοθεραπευτές δεν προτίθενται να επιστρέψουν στον διάλογο εάν δεν πάρουν πρώτα ολοκληρωμένη πρόταση για το 2022 από τον ΟΑΥ. 

Η πρώτη επιστολή στάλθηκε από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΟΑΥ, Άθω Τσινωντίδη, στην πρόεδρο του Συλλόγου των φυσιοθεραπευτών με μάλλον απολογητικό ύφος. Ο διευθυντής του Οργανισμού ενημέρωνε τον Σύλλογο για την πρόταση που ετοιμάστηκε και αφορά το 2023 αλλά και για την πρόθεση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ να συναντηθεί εκ νέου με τους εκπροσώπους των φυσιοθεραπευτών την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο να συζητηθούν τα αναδρομικά του 2022. 

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ για την παροχή υπηρεσιών φυσιοθεραπείας για το 2023, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προτείνει κονδύλι αυξημένο κατά περίπου 20% σε σχέση με το κονδύλι που είχε προϋπολογιστεί για το 2022, ενώ η τιμή μονάδας στη βάση της οποίας αποζημιώνονται οι φυσιοθεραπευτές για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους δικαιούχους του ΓεΣΥ θα είναι κατά μέσο όρο τα €20 με δυνατότητα να κυμανθεί μέχρι και τα €22.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λίστες αναμονής πληγή του ΓεΣΥ – Πλάνο από τον ΟΑΥ

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο υπολογισμός, έγινε στη βάση των πραγματικών στοιχείων, όπως αυτά καταγράφηκαν στο σύστημα του ΓεΣΥ κατά το 2022 μετά την προσθήκη επιπρόσθετων παροχών σε ό,τι αφορά τις φυσιοθεραπείες. 

Η απάντηση του Συλλόγου στην επιστολή του Άθω Τσινωντίδη ήταν άμεση και μάλιστα η πρόεδρος των φυσιοθεραπευτών, Ειρήνη Ζανέττου, με αρκετά έντονο ύφος οριοθετεί τις προθέσεις των επαγγελματιών του κλάδου. 

«Και στις δύο τελευταίες συναντήσεις φάνηκε καθαρά η απροθυμία σας να συζητήσετε ουσιαστικά για το 2022 σε σημείο που η στάση σας και η πρόταση σας για το 2022 ήταν το λιγότερο απαράδεκτη. Η πρόταση σας για το 2022 να πριμοδοτήσετε τη μονάδα €20 για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο χωρίς να συζητήσετε καν τα δεδουλευμένα μας των προηγούμενων μηνών, τα οποία σας επισημαίναμε από τον περασμένο Μάρτιο, είναι τουλάχιστον προσβλητική», ανέφερε η κ. Ζανέττου προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις για την ένταξη επιπρόσθετων παροχών μέσω του ΓεΣΥ, λήφθηκαν το καλοκαίρι του 2021. Το φθινόπωρο του 2021 είχαν επικυρωθεί από εσάς (ΟΑΥ) και δώσατε εντολές για να εφαρμοστούν. Από το φθινόπωρο του 2021 μέχρι σήμερα είχατε αρκετό χρόνο στη διάθεση σας για να συμπεριλάβετε την τεράστια αύξηση των παροχών στον προϋπολογισμό του 2022 και δεν το πράξατε». Η πρόεδρος των φυσιοθεραπευτών προσθέτει στην επιστολή της: «Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2023 εάν δεν συμφωνηθεί το τι θα γίνει για το 2022». Καταλήγοντας στην επιστολή της η κ. Ζανέττου ενημερώνει τον διευθυντή του ΟΑΥ ότι με τα δεδομένα όπως αυτά ισχύουν σήμερα, «δεν θα παρευρεθούμε σε άλλη συνάντηση», απορρίπτοντας έτσι την πρόταση για συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΑΥ και προσθέτει: «Θα περιμένουμε την πρόταση σας για το 2022 και θα επανέλθουμε». 

Η μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ φυσιοθεραπευτών και ΟΑΥ έχει ήδη επηρεάσει τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους ασθενείς, αφού ο Σύλλογος εξακολουθεί να εφαρμόζει μέτρα διαμαρτυρίας, μεταξύ των οποίων και η αποχή των μελών του από τις συνεδριάσεις των επιστημονικών επιτροπών του ΟΑΥ.