Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη βρίσκεται νεαρός, του οποίου το… παράπτωμα ήταν να κάνει την πρακτική του άσκηση ως διπλωματούχος εκπαιδευτής γυμναστής. Σε έλεγχο επιθεωρητή του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) διαπιστώθηκε ότι δεν φέρει μητρώο, για το οποίο πρέπει πρώτα να κάνει την πρακτική του άσκηση, έπειτα να κατατεθεί το δίπλωμά του κι ακολούθως να αξιολογηθεί. Άρα, με βάση τη νομοθεσία κρίθηκε παράνομος και παραπέμφθηκε ενώπιον δικαστηρίου. Η περίπτωση του νεαρού Μάριου δεν είναι η μοναδική, με το θέμα αυτό να απασχολεί χθες την κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας, η οποία εξέτασε το ζήτημα που άπτεται των προσόντων των εκπαιδευτών γυμναστικής, όσων δηλαδή έσπευσαν σε κολέγια όπου και καταρτίστηκαν για δύο χρόνια σε συγκεκριμένους τομείς γυμναστικής και ειδών της, αλλά δεν θεωρούνται πτυχιούχοι πανεπιστημίων με τετραετείς σπουδές. 

Στην Επιτροπή τέθηκε επί τάπητος η ανάγκη εκσυγχρονισμού του σχετικού νομοθετικού πλαισίου καθώς οι άνθρωποι αυτοί παρά την εξειδίκευση τους σε διετή προγράμματα, δεν μπορούν να εργαστούν νόμιμα σε γυμναστήρια και όχι μόνο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φορέας ΔΙΠΑΕ αναγνωρίζει τα διετή αυτά προγράμματα, τα οποία προσφέρθηκαν από συγκεκριμένο κολέγιο το 2018, ενώ παράλληλα, οι φοιτητές τους οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια λαμβάνουν και φοιτητική χορηγία από το κράτος. Το γεγονός αυτό τέθηκε από μέλη της επιτροπής Παιδείας λέγοντας ότι το ίδιο το κράτος δίνει το πράσινο φως σε ενδιαφερόμενους να σπουδάσουν νόμιμα σε αυτά τα αναγνωρισμένα προγράμματα, ωστόσο η νομοθεσία ανάβει κόκκινο στην εργοδότησή τους, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που – όπως λέχθηκε -, «άνθρωποι διώκονται γιατί θέλουν να εργαστούν».

Από πλευράς ΚΟΑ λέχθηκε ότι η αναγνώριση πτυχίων και διπλωμάτων δεν είναι δική του αρμοδιότητα, παρά μόνο αυτό που κάνει είναι μα εφαρμόζει τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Η διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Τέρψα Κωνσταντινίδου, επεσήμανε ότι θα πρέπει να μελετηθεί τροποποίηση της νομοθεσίας και των κανονισμών ούτως ώστε η συγκεκριμένη ομάδα επαγγελματιών να μπορεί να εργάζεται στο επίπεδο των προσόντων και των σπουδών της και να μην αποκλείεται από την αγορά εργασίας. 

Έντονη άποψη επί του θέματος έχουν οι οργανωμένοι γυμναστές, με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Πτυχιούχων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Αντώνη Αλεξόπουλο, να τονίζει ότι το επάγγελμα του γυμναστή είναι ρυθμισμένο από τη νομοθεσία, προσθέτοντας ότι με τα διετή προγράμματα δεν μπορούν απόφοιτοί τους να εργαστούν ως γυμναστές. Μάλιστα, ο κ. Αλεξόπουλος έκανε λόγο για κολέγιο το οποίο παραπλανεί με διαφημίσεις, λέγοντας ότι όσοι φοιτούν στο πρόγραμμα του κι έχουν εξαπατηθεί, θα πρέπει «να ζητήσουν από αυτό τα ρέστα». 

Την τοποθέτηση του κ. Αλεξόπουλου απέρριψε εκπρόσωπος του συγκεκριμένου κολεγίου, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι το πρόγραμμα έχει πιστοποιηθεί και αναγνωριστεί και είναι ξεκάθαρο ότι δεν βγάζει γυμναστές αλλά εκπαιδευτές γυμναστικής με συγκεκριμένους τομείς εξειδίκευσης. Παράλληλα, έστρεψε τα πυρά του προς τον ΚΟΑ, λέγοντας ότι πριν χρόνια έκανε αποδεχτή μελέτη εγκεκριμένου οίκου, η οποία καταδείκνυε τις ανάγκες στους τομείς αυτούς, την οποία όμως «τώρα πέταξε στα άχρηστα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.