Σε μια έκταση 400 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων θα «ξεδιπλωθεί» η Λάρνακα του αύριο, που φιλοδοξεί να καταστεί μια από τις πιο ελκυστικές περιοχές της Κύπρου για τουριστική, επιχειρηματική και οικιστική ανάπτυξη. 

Το όραμα και την αρχιτεκτονική προσέγγιση του έργου «Larnaka Land of Tomorrow», που θα δημιουργηθεί στο χώρο απ’ όπου μετακινήθηκαν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου, παρουσίασε τη Δευτέρα ο Όμιλος Πετρολίνα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές αναπτύξεις που έγιναν ποτέ στην Κύπρο και δη σε παραλιακή περιοχή. Η προσπάθεια θα έχει τη σφραγίδα ενός από τους μεγαλύτερους αρχιτεκτονικούς οίκους στον κόσμο, του πολυβραβευμένου Foster + Partners, που συνεργάζεται με τους UDS Architects και την Delfi Partners & Co, που έχει ρόλο συντονιστή.

Αυτό που προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στους παράγοντες της Λάρνακας, είναι πως τουλάχιστον στο χώρο που κατέχει ο όμιλος Πετρολίνα, που έχει τη μερίδα του λέοντος της περιοχής, δεν προβλέπεται να ανεγερθούν πύργοι ή πολύ ψηλά κτήρια, με τη βαρύτητα να δίδεται στην πράσινη ανάπτυξη και την απρόσκοπτη πρόσβαση του κοινού στα 2,5 χιλιόμετρα παραλιακού μετώπου που θα απελευθερωθούν.

8 χιλιάδες θέσεις εργασίας

Παρουσιάζοντας τους μεγαλόπνοους σχεδιασμούς για την περιοχή ο Senior Partner των Foster + Partners, Ben Scott, σημείωσε πως με την ολοκλήρωση του έργου θα δημιουργηθούν οκτώ χιλιάδες θέσεις εργασίας και οκτώ χιλιάδες νέες κατοικίες. Επιπρόσθετα θα φυτευτούν 20 χιλιάδες δέντρα, πολλά εκ των οποίων θα είναι κοντά στην παραλία, θα δημιουργηθούν πεζόδρομοι, ποδηλατοδρόμοι, καταστήματα, γραφεία, καθώς και χώροι εστίασης. Στο πλάνο είναι και η δημιουργία ενός εντυπωσιακού μουσείου, σε σχήμα που θα θυμίζει εγκατάσταση γκαζιού, με στόχο να διατηρηθεί η μνήμη του βιομηχανικού χαρακτήρα που είχε μέχρι πρότινος η περιοχή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κύρια πηγή έμπνευσης για την δημιουργία του οράματος της «γης του αύριο», αποτέλεσε σύμφωνα με τον κ. Scott, η πλούσια ιστορία της Λάρνακας με τα κύρια στοιχεία που την ορίζουν. «Φιλοδοξία μας για το masterplan του Land of Tomorrow είναι η δημιουργία μιας ανάπτυξης ορόσημο που θ’ αποτελεί προέκταση της πόλης διατηρώντας και ενισχύοντας τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της. Η κληρονομιά της Λάρνακας, το φυσικό περιβάλλον και η σχέση με τη θάλασσα είναι βασικά στοιχεία που εντάχθηκαν σ’ αυτό. Στόχος του Land of Tomorrow είναι η δημιουργία μιας νέας, βιώσιμης, μικτής χρήσης παραθαλάσσιας ανάπτυξης, που θα αποτελέσει τον καταλύτη για περεταίρω αναζωογόνηση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής». Τόνισε ακόμη πως ο γενικός σχεδιασμός του masterplan, καθοδηγείται από την αυστηρή περιβαλλοντική και οικολογική προσέγγιση, τη βιωσιμότητα, την κυριαρχία των πράσινων και ανοιχτών χώρων, την πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές, όπως και τη σύνδεση με τις γύρω περιοχές.

Ο εκτελεστικός Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πετρολίνα, Ντίνος Λευκαρίτης, έκανε λόγο για ιστορική παρουσίαση, δηλώνοντας πως το «Land of Tomorrow» θ’ αποτελέσει σημείο αναφοράς τόσο για την Λάρνακα αλλά και την Κύπρο, προσελκύοντας νέους ανθρώπους και επιχειρήσεις από παντού. «Αυτό είναι που αξίζει στην Λάρνακα, γι’ αυτό και έχουμε επενδύσει σε μια δυνατή ομάδα συνεργατών, για την υλοποίηση του κληροδοτήματός μας στις επόμενες γενιές», σημείωσε.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το «Land of Tomorrow», ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής, είπε πως το έργο αυτό δεν είναι μόνο πολύ μεγάλο και αξιόλογο, αλλά είναι και ένα έργο που κινείται στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης. «Συμμεριζόμαστε κι εμείς το όραμα του Ομίλου Πετρολίνα να επιχειρήσει να μετατρέψει την πόλη της Λάρνακας ίσως στην καλύτερη πόλη της Κύπρου».  

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λάρνακας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ανέφερε πως το έργο ταυτίζεται απόλυτα με το όραμα του Δήμου για την ανάπτυξη της πόλης. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε, στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Πετρολίνα στη Λάρνακα, στην παρουσία πολλών κρατικών και τοπικών αξιωματούχων. Οι παρευρισκόμενοι, ξεναγήθηκαν στη συνέχεια στην περιοχή που θα αναπτυχθεί το έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το επόμενο βήμα είναι η κοστολόγηση του έργου που θα ανέλθει σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι το Μάιο, εξάλλου, η εταιρεία προγραμματίζει την κατάθεση του masterplan και των πρώτων αιτήσεων στο Τμήμα Πολεοδομίας. Σημειώνεται πως στην περιοχή προγραμματίζονται και δημόσια έργα που θα ξεπεράσουν τα €100 εκατ. και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάκτηση μέρους της παραλίας. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα, εξάλλου, αναμένεται να τερματιστεί και η οδηγία Seveso, γεγονός που θ’ ανοίξει και επίσημα το δρόμο της ανάπτυξης της περιοχής. 

ΑΠΟΨΗ

Εμβληματικά έργα από την Foster + Partners

Το γεγονός πως το «Land of Tomorrow» φέρει την υπογραφή του βρετανικού οίκου Foster + Partners, είναι από μόνο του αρκετό για να καταδείξει το μέγεθος και τη βαρύτητα του έργου που προγραμματίζεται. Το διάσημο γραφείο, δημιουργήθηκε από τον πολυβραβευμένο αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο «Μότσαρτ του μοντερνισμού». Έχει συνδέσει το όνομά του γραφείου του με μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα στον κόσμο. 

Ανάμεσά τους ο καμπυλόσχημος πύργος Γκέρκιν στο Λονδίνο, ο πύργος Χιρστ στο Μανχάταν, η περίφημη γέφυρα του Μιγιό στη Γαλλία και τα γραφεία εταιρειών κολοσσών όπως της ΗSBC στο Χονγκ Κονγκ και της Αpple στην Καλιφόρνια. Το γραφείο εκπόνησε και το εντυπωσιακό masterplan του έργου στο Ελληνικό.