Σε απίστευτες καταγγελίες εναντίον καθηγητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, για αλλοίωση βαθμολογιών υποψηφίων να εγγραφούν ως κτηματομεσίτες, με τη μέθοδο «κόψε ράψε», προχώρησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών κ. Μαρίνος Κυναιγείρου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών. 

Συγκεκριμένα, κληθείς από τον βουλευτή Βαλεντίνο Φακοντή να απαντήσει «πόσες αιτήσεις εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου» (για να εγγραφούν ως κτηματομεσίτες) ο κ. Κυναιγείρου ανέφερε ότι ουσιαστικά δεν εκκρεμεί μεγάλος αριθμός και ότι οι αιτήσεις εξετάζονται κατά περιόδους. Πρόσθεσε πως οι επόμενες εξετάσεις είναι καθορισμένες για τον προσεχή Μάιο, ενώ οι προηγούμενες διεξήχθησαν το προηγούμενο έτος. 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ. Φακοντή ανέφερε, πως όταν ανέλαβε ο ίδιος την προεδρία του Συμβουλίου Εγγραφής, οι εξετάσεις διεξήχθησαν από το Διοικητικό Συμβούλιο και ακολούθως  αποφασίστηκε πως θα ήταν καλύτερα να ανατεθεί η διαδικασία σε πανεπιστήμιο και όντως ανατέθηκε. Όπως είπε, από τους 100 αιτητές πέρασαν οι 95. Και ο κ. Κυναιγείρου συνέχισε: Διαπιστώσαμε αρκετές ακαταστασίες στα αποτελέσματα τα οποία υπήρχαν στα γραπτά, όπως διορθώσεις γραπτών, στα αποτελέσματα που ουσιαστικά συνιστούσαν αλλοιώσεις των αποτελεσμάτων από το πανεπιστήμιο. 

Ακολούθησε ο εξής διάλογος: 

Φακοντής: Τι εννοείτε; Ακούσαμε για αλλοιώσεις βαθμολογιών κλπ. 

Κυναιγείρου: Όταν κάποιο από τα πανεπιστήμια ανέλαβε να οργανώσει τις εξετάσεις, όπως είπα από τους 100 εξεταζόμενους πέρασαν οι 95.  Πήραμε τα γραπτά και διαπιστώσαμε αρκετές αλλοιώσεις των αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα ο βαθμός ήταν 40 και από πάνω γραμμένο 62. Σε άλλη περίπτωση ο βαθμός ήταν 10 και από πάνω υπήρχε γραμμή και καταγραφόταν ο αριθμός 17. 

Ατταλίδου: Με συγχωρείτε, τα γραπτά διορθώθηκαν από καθηγητές πανεπιστημίου; 

Κυναιγείρου: Μάλιστα. 

Ατταλίδου: Ποιού πανεπιστημίου; 

Κυναιγείρου: Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Ατταλίδου: Τότε έπρεπε να αποταθείτε στην Αστυνομία διότι αυτό που λέτε είναι πολύ σοβαρό. Ότι δηλαδή, κάποιοι καθηγητές αλλοίωσαν βαθμολογίες.  

Κυναιγείρου: Το Συμβούλιο προχώρησε σε εξετάσεις…  

Ατταλίδου: Από μόνο του το Συμβούλιο; 

Κυναιγείρου: Ακολούθως το Συμβούλιο ανέθεσε σε εξωτερικό συνεργάτη και για να είμαστε δίκαιοι ζητούμε από τους εξεταζόμενους να απαντήσουν στις ερωτήσεις «σωστό ή λάθος», ώστε να μην δημιουργούνται αδικίες.