Επί μια ολόκληρη εβδομάδα, χιλιάδες γονείς, χιλιάδες μαθητές και χιλιάδες εκπαιδευτικοί των γυμνασίων όλης της Κύπρου είναι οι πρωταγωνιστές ενός θρασυτάτου εμπαιγμού. Από υπουργούς, από επιστήμονες, από οργανωμένους και ανοργάνωτους ηγετίσκους. Σενάριο σύνηθες, βεβαίως, σε αυτό τον τόπο. Κάθε φορά με άλλους πρωταγωνιστές και άλλα θύματα. Στο επίκεντρο αυτού του τραγελαφικού εμπαιγμού το άνοιγμα των γυμνασίων, που εδώ και τρεις μήνες παραμένουν κλειστά. Με ό,τι αρνητικό και επιζήμιο αυτό συνεπάγεται για περίπου 25.000 παιδιά.

 

Ο περιώνυμος υπουργός Υγείας, ένιψε τας χείρας του. «Δεν έχουμε εισήγηση από τη συμβουλευτική επιτροπή επιστημόνων για να ανοίξουν τα γυμνάσια», είπε και καθάρισε. Σε μια μνημειώδη ενέργεια πολιτικού ποντιοπιλατισμού. Ο συνήθως ευθυνόφοβος υπουργός Παιδείας σεκόνταρε. «Δεν μας εισηγήθηκαν να ανοίξουν τα γυμνάσια», είπε. «Αν μας φέρουν τέτοια εισήγηση θα την εξετάσουμε», πρόσθεσε. Φυσικά, διευκρίνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν από την ερχόμενη Τρίτη που είναι καθορισμένη η επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Και φυσικά, το σημείο κλειδί στην όλη υπόθεση είναι ότι η συμβουλευτική επιτροπή των επιστημόνων συνεδριάζει κάθε Τρίτη!

 

Και οι επιστήμονες; Ο κ. Τσιούτης; Με την περιβόητη πρωτοβουλία που εξήγγειλε την περασμένη Παρασκευή (μέσω Twitter και όχι στη συνέντευξη Τύπου που είχε την ίδια μέρα, σημειώστε το αυτό διότι είναι ενδεικτικό των προθέσεων) τι γίνεται; Αφού πρώτα δόθηκε το μήνυμα ότι η πρωτοβουλία αποσκοπούσε στο άνοιγμα των γυμνασίων, επειδή η ανακοίνωση ότι το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να παραμείνουν κλειστά τα γυμνάσια προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι αποσκοπούσε στην εξεύρεση τρόπων ώστε τα σχολεία (όχι μόνο τα γυμνάσια) να λειτουργήσουν σωστά. Και άρχισε ένας κύκλος επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να διορθωθούν τα πρωτόκολλα! Τώρα, ένα χρόνο μετά την πανδημία και λίγο πριν υποχωρήσει σοβαρότατα πλέον!

 

Και με τα γυμνάσια κύριε Τσιούτη; Ασχέτως ποιο ήταν για εσάς το αντικείμενο της πρωτοβουλίας σας, που ήταν άλλο από εκείνο το οποίο γονείς και μαθητές γυμνασίων απαιτούσαν, ακούσατε το αίτημά τους. Τι κάνατε; Συμφωνείτε ότι πρόκειται για ανοησία να μένουν από όλες τις βαθμίδες μόνο τα γυμνάσια κλειστά; Συμφωνείτε ότι πρόκειται για κορυφαία ανοησία να μένουν κλειστά όταν τα ίδια παιδιά κυκλοφορούν πλέον ελεύθερα σε εμπορικά κέντρα, πάρκα, πλατείες και οπουδήποτε αλλού παρατηρούνται συναθροίσεις (ακόμη και σε σπίτια); Συμφωνείτε ότι πρόκειται για έγκλημα κατά των μαθητών των γυμνασίων και μαθησιακά και ψυχολογικά ότι τους έχουν εγκλωβίσει στα σπίτια τους για τρεις ολόκληρους μήνες; Αν ναι, τι κάνατε; Γιατί δεν συγκαλέσατε μέχρι χθες τη συμβουλευτική επιτροπή ώστε να πάρετε σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη; Γιατί αφήνετε να συζητήσετε το θέμα την ερχόμενη Τρίτη ώστε ακόμη και αν πάρετε τέτοια απόφαση το θέμα να πάει στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου τη μεθεπόμενη εβδομάδα; Παίζοντας έτσι το παιγνίδι της Κυβέρνησης; Οταν, μάλιστα, ήδη ο υπουργός Υγείας σας άδειασε λέγοντας ότι δεν εισηγηθήκατε ποτέ άνοιγμα των γυμνασίων;

 

Και οι οργανωμένοι γονείς; Εδώ και αν μιλάμε για μνημείο υποκρισίας. Σάλος προκλήθηκε όντως από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Ένα σωρό γονείς αντέδρασαν και διαμαρτυρήθηκαν στα μέλη των οργανωμένων. Τους πίεσαν ώστε να αντιδράσουν και να ζητήσουν να ανοίξουν αμέσως τα γυμνάσια. Πλην, όμως, οι κατέχοντες την εξουσία στους οργανωμένους γονείς άφησαν το θέατρο που προαναφέραμε να εξελιχθεί. Για να φτάσουμε σήμερα χωρίς την παραμικρή εξέλιξη. Και χωρίς την ερχόμενη εβδομάδα να υπάρχει περιθώριο για να υπάρξει εξέλιξη.

 

Βλέπετε, η στήλη είχε προειδοποιήσει προ ημερών. Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 24 θα γίνουν εορτασμοί για την εθνική επέτειο και στις 25 είναι αργία. Στις 26 δεν έχει προγραμματισμένο Υπουργικό και ακολουθεί Σαββατοκύριακο. Την επόμενη εβδομάδα το σκηνικό ανάλογο λόγω της 1ης Απριλίου και των αφιερωμάτων την προηγούμενη μέρα, ενώ ακολουθεί μια μέρα και μετά πάλι Σαββατοκύριακο. Το συντομότερο που θα τα καταφέρουν (αν οι συνθήκες το επιτρέψουν) θα είναι στις 2 Απριλίου, που είναι Παρασκευή και ίσως να κριθεί προτιμότερο να επιστρέψουν στις 5 Απριλίου που είναι Δευτέρα!

 

Χθες, άκουγα τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Γονέων να λέει με «αποφασιστικότητα» ότι θα υπάρξουν μέτρα, με πορεία προς το Προεδρικό! Ουάου! Πότε, όμως, κύριε Διονυσίου; Από Δευτέρας… Η εβδομάδα αυτή χάθηκε. Και δεν είναι απλώς μια εβδομάδα. Είναι μια εβδομάδα που προστίθεται στους τρεις μήνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά του κόσμου. Η παθητικότητα, η απαθής συμπόρευση με αυτούς που εμπαίζουν τον κόσμο και η διαρκής ανοχή επαυξάνει το κόστος σε βάρος των παιδιών, κύριε Διονυσίου. Αν πραγματικά θέλατε να βοηθήσετε τα παιδιά, έπρεπε την επόμενη μέρα της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου να βρισκόσασταν μερικές χιλιάδες έξω από το Προεδρικό. Μόνο η άμεση δράση έχει αποτέλεσμα. Τα υπόλοιπα, απλώς, υποβοηθούν αυτούς που εμπαίζουν τα παιδιά.

 

Αυτή είναι η ωμή αλήθεια! Έτσι εμπαίζουν τους γονείς και τους μαθητές των γυμνασίων! Επιτέλους αντιδράστε δυναμικά!