Τι είναι αυτή η είδηση; Η τιμή των τεστ για τον κορωνοϊό κατρακύλησε στα 50 ευρώ το καθένα! Προφανώς, πρόκειται για σχέδιο να μας αποτελειώσουν. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Συστήνω να προμηθευτείτε με ένα μπουκάλι νερό πριν διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου. Διότι είναι πια καλοκαίρι. Οι ξαφνικές εκτινάξεις αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες. Για όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα, ας έχουν και ένα υπογλώσσιο έτοιμο. Η εισαγωγή αυτή είναι απαραίτητη διότι πρόκειται για υπόθεση όπου τα εκατομμύρια μοιράζονται σαν πετσετάκια. Σε βάρος του Δημοσίου, των φορολογούμενων πολιτών δηλαδή. Και προς όφελος μερικών «ατσίδων», οι οποίοι έκαναν χοντρή μπάζα από την πανδημία. Δεν έκλεψαν. Εκμεταλλεύτηκαν, όμως, στο έπακρο την αναγκαιότητα που επέβαλε η πανδημία για διεξαγωγή εκατοντάδων χιλιάδων τεστ και τον ελλιπή έλεγχο των Αρχών για τις τιμές.
 
Η στήλη είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Απρίλιο τόσο για τη διαφαινόμενη κερδοσκοπία και για την έκταση την οποία θα προσλάμβανε, αφού ήταν δεδομένο ότι θα ακολουθούσαν δεκάδες χιλιάδες τεστ. Ο λόγος που μας αναγκάζει να επανέρθουμε στο θέμα είναι η χθεσινή είδηση ότι στις προσφορές τις οποίες ζήτησε το υπουργείο Υγείας για την διενέργεια 10.000 τεστ σε εργαζόμενους σε κέντρα αναψυχής (σε κλειστούς χώρους) και σε εμπορικά κέντρα, η τιμή κατρακύλησε στα 50 ευρώ ανά τεστ!
 
Για να γίνει κατανοητή η ουσία, υπενθυμίζουμε ότι η αρχική τιμή από την οποία είχε ξεκινήσει η διενέργεια των τεστ ήταν 150 ευρώ το καθένα! Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώτος που είχε εγείρει το θέμα και ούρλιαζε ότι οι αρχικές τιμές αποτελούσαν ξεκάθαρη κερδοσκοπία σε βάρος του Δημοσίου ήταν ο δήμαρχος Πάφου. Μάλιστα, ο Φαίδωνας κραύγαζε ότι η ενδεδειγμένη τιμή για τα τεστ ήταν 55 ευρώ και με κέρδος για τα εργαστήρια. Αγαπητέ Φαίδωνα, σε διέψευσαν πανηγυρικά! Ντροπή να εισηγείσαι τέτοια αισχροκέρδεια σε βάρος του Δημοσίου! Άκου 55. Οι άνθρωποι έφτασαν στα 50 και έπεται συνέχεια. Με το ρυθμό που ακολουθούν, όπου να ‘ναι θα προσφέρουν τιμή 50 ευρώ αλλά ένα συν ένα δωρεάν!
 
Υπενθυμίζουμε ακόμη, ότι μετά από τις φωνές του Φαίδωνα παρενέβη ο Γενικός Ελεγκτής. Αυτόν που κατηγορεί ο Πρόεδρος ότι θέλει δήθεν να κυβερνά και ότι με τις παρεμβάσεις του ζημιώνει το κράτος. Ήταν σε μια στιγμή, που υπό το βάρος των πιέσεων οι οποίες είχαν ασκηθεί, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής είχε δώσει τιμή 75 ευρώ στο υπουργείο Υγείας αντί 110 που ίσχυε με το κυβερνητικό πλαφόν. Το υπουργείο Υγείας υποχρεώθηκε να ζητήσει προσφορές στα 80 ευρώ. Τα εργαστήρια αντέδρασαν. Ποιος δεν θυμάται τον εκπρόσωπό τους να ωρύεται ότι με τα 110 ευρώ μόλις που έβγαζαν 10 ευρώ κέρδος. Επιχειρήθηκε εκβιασμός του κράτους. Μπροστά στην επιμονή, όμως, για διενέργεια των τεστ από το ΙΝΚΓ, προέβησαν σε μια εκπληκτική κίνηση. Έδωσαν προσφορά σε ακόμη χαμηλότερη τιμή, στα 65 ευρώ.
 
Τώρα είναι η στιγμή να πιείτε λίγο νερό και να πάρετε το υπογλώσσιο. Διότι για να δείτε κρυστάλλινη την πραγματική εικόνα της σκανδαλώδους υπόθεσης, πρέπει να διαβάσετε το συνολικό κόστος συγκριτικά με την κατρακύλα των τιμών. Στις 28 Μαίου, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τη Βουλή ότι μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν διενεργηθεί 106.000 τεστ. Ακολούθησαν 40.000 τεστ για τα αεροδρόμια και προχθές, 10.000 τεστ για εργαζόμενους σε κέντρα αναψυχής και εμπορικά κέντρα. Συνολικά, δηλαδή, 156.000 τεστ.
 
Πάρτε βαθιά ανάσα και κάντε τις μαθηματικές πράξεις. Αν οι 156.000 τεστ γίνονταν με τιμή 150 ευρώ απ’ όπου είχαν αρχίσει, το συνολικό κόστος θα έφτανε το αστρονομικό ποσό των 23,4 εκατ.! Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της ζημιάς για το Δημόσιο, υπολογίστε ότι αν τα τεστ γίνονταν στα 110 ευρώ που ήταν το αρχικό πλαφόν, το κόστος θα έφτανε τα 17,2 εκατ. Αν γίνονταν στα 80 ευρώ, που ήταν η τιμή στην οποία κατέβηκε το υπουργείο Υγείας μετά την παρέμβαση του Γ.Ε., το συνολικό κόστος θα κατέβαινε στα 12,5 εκατ. Αν γίνονταν στα 65 ευρώ, που ήταν η τιμή στην οποία κατέβηκαν κάποια ιδιωτικά εργαστήρια στη συνέχεια, το κόστος θα έπεφτε στα 10,1 εκατ. Τέλος, αν από την αρχή ίσχυε η τιμή των 50 ευρώ στην οποία προχθές κατρακύλησε η τελευταία προσφορά, το συνολικό κόστος θα κατρακυλούσε στα 7,8 εκατ. ευρώ!
 
Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι μετά από τόσες χιλιάδες τεστ η ζήτηση έπεσε, γι’ αυτό πέφτει και το κόστος. Όμως, όταν ούρλιαζαν κάποιοι γιατί μιλούσαμε για διαφαινόμενη κερδοσκοπία, ανέλυαν το κόστος τους και ισχυρίζονταν ότι δεν έβγαινε. Το κόστος, όμως, δεν μπορεί να άλλαξε. Τουλάχιστον, τόσο δραματικά. Σε ένα κανονικό κράτος έπρεπε να είχε διαταχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπήρχε κερδοσκοπία, πόση ήταν και να κληθούν κάποιοι να πληρώσουν την ζημιά του Δημοσίου. Αν, όμως, υπήρχε κανονικό κράτος…