Ο Σουηδός δημοσιογράφος Γιοακίμ Μεντίν, που συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου κατά την άφιξή του στην Τουρκία, αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στην Άγκυρα, κατηγορούμενος για «εξύβριση του προέδρου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο δημοσιογράφος της σουηδικής εφημερίδας Dagens ETC θα συμμετάσχει στην ακροαματική διαδικασία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 15:00, μέσω τηλεδιάσκεψης από τις φυλακές της Σηλυβρίας στην Κωνσταντινούπολη. Αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη.
Ο 40χρονος Μεντίν συνελήφθη στις 27 Μαρτίου, μόλις έφθασε στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μεταβεί για να καλύψει τις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τη σύλληψη του δημάρχου της πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στις 19 Μαρτίου. Ο Ιμάμογλου θεωρείται βασικός πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Ερντογάν.
Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον Μεντίν για συμμετοχή σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 στη Στοκχόλμη και διοργανώθηκε από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί παράνομο στην Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ένα ομοίωμα του προέδρου Ερντογάν είχε κρεμαστεί ανάποδα. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος αρνείται ότι συμμετείχε στη διαδήλωση.
Η εισαγγελία της Άγκυρας είχε ήδη ασκήσει δίωξη εις βάρος του για την υπόθεση.
«Ανυπομονεί να πει στον δικαστή ότι η δημοσιογραφία δεν πρέπει να αποτελεί ποινικό αδίκημα, ούτε καν στην Τουρκία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες άτομα στην Τουρκία —μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι, έφηβοι και ακόμα και πρώην νικήτρια του τίτλου Μις Τουρκία— έχουν διωχθεί για εξύβριση του προέδρου.
Ο Ερόλ Οντέρογλου, εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Η κατηγορία της ‘εξύβρισης του προέδρου’ χρησιμοποιείται συστηματικά για την παρενόχληση τόσο ντόπιων όσο και ξένων δημοσιογράφων, παραβιάζοντας ξεκάθαρα προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
«Είναι κατάφωρα αυθαίρετο και δυσανάλογο να κατηγορείται ένας ξένος δημοσιογράφος για συμμετοχή σε μια εκδήλωση που καλύπτει στη χώρα του», πρόσθεσε. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατατάσσουν την Τουρκία στην 158η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου.
Ο διευθυντής της εφημερίδας ανέφερε επίσης πως ο Μεντίν μπορεί να γυμνάζεται στη φυλακή, να συναντά τους δικηγόρους του, εκπροσώπους του σουηδικού προξενείου και μία φορά την εβδομάδα να συνομιλεί τηλεφωνικά για λίγο με τη σύζυγό του.
Επιπλέον, ο δημοσιογράφος κατηγορείται για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», αδίκημα που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και εννέα έτη. Ο ίδιος απορρίπτει και αυτή την κατηγορία, για την οποία θα δικαστεί σε μεταγενέστερη δίκη.
«Είμαι δημοσιογράφος, αυτό είναι το επάγγελμά μου», δήλωσε στους Τούρκους ανακριτές, εξηγώντας πως το μόνο που έκανε ήταν να καλύψει τη διαδήλωση στην οποία κατηγορείται ότι συμμετείχε.
Σύμφωνα με την Μπαρίς Αλτιντάς, συνδιευθύντρια της τουρκικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα MLSA, η κατηγορία βασίζεται σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιεύματα στον Τύπο και βιβλία που συνέγραψε «αποκλειστικά στο πλαίσιο των δημοσιογραφικών του δραστηριοτήτων».
«Είναι ντροπή να διώκεται ένας άνθρωπος για το δημοσιογραφικό του έργο, αλλά αυτό δεν μας εκπλήσσει, αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση της ελευθερίας έκφρασης στην Τουρκία», σημείωσε.
Κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων υπέρ του φυλακισμένου δημάρχου Ιμάμογλου, σχεδόν 2.000 άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και πολλοί φοιτητές και δημοσιογράφοι.
Την ίδια ημέρα με τη σύλληψη του Μεντίν, απελάθηκε από την Τουρκία ο ανταποκριτής του BBC Μαρκ Λόουεν, με την τουρκική πλευρά να τον χαρακτηρίζει «απειλή για τη δημόσια τάξη», σύμφωνα με το βρετανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.
Επίσης, ο φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Γιασίν Ακγκιούλ συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου και παρέμεινε προφυλακισμένος για αρκετές ημέρες. Κατηγορείται, μαζί με άλλους επτά Τούρκους δημοσιογράφους, για συμμετοχή σε απαγορευμένη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.